Помощите за болни деца скачат с 56 лв.

Помощите за болни деца скачат с 56 лв. | StandartNews.com

Помощите за отглеждане на дете с увреждане ще са до 70 на сто от минималната работна заплата. Така обезщетението за семейство скача от 238 до 294 лв. на месец, което е с 56 лв. повече. Това решиха днес депутатите, които изненадващо приеха на първо четене предложение на БСП за обвързване на помощта за дете с увреждания с размера на минималната работна заплата.

В момента добавката се определя всяка година с държавния бюджет и единственото изискване е да не е по-ниска от тази през предходните месеци. С новите текстове обаче помощта ще расте с увеличаването на минималната заплата. Около 22 хил. са семействата, които получават такава помощ. Нейното увеличение ще струва на държавата 14 млн. лв. за година.

Повечето пари за родителите на деца с увреждания бяха подкрепени от БСП, ДПС, Патриотичния фронт и АБВ. "Днес е ден, в който парламентът показа отговорност. Родителите на деца с увреждания нямат нужда от подкрепа на думи и лицемерна благотворителност", написа в социалната мрежа социалистът Драгомир Стойнев, който е и автор на предложенията. Той обаче напомни, че за да стане факт увеличението, то трябва да бъде подкрепено и на второ четене в пленарна зала.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай