Плевнелиев: АМ "Марица" трябва да е готова догодина

Плевнелиев: АМ "Марица" трябва да е готова догодина  | StandartNews.com

Ямбол. До 2009 година автомагистралите у нас са се движели с 9 км годишно. От 2009 година вече се правят по 300 км на година, т.е. скоростта е 60 км. По това ще познаете прогреса - 9 км срещу 60 км магистрали годишно. През 2014-2020 година се очаква да бъдат построени още нови 300 км, т.е. отново по 60 км на година. Това заяви по време на откриването на автомагистрала "Тракия" на пътен възел "Зимница" президентът Росен Плевнелиев.

Хората ще се движат със 140 км/ч и много по сигурно. Автомагистралата дава хляб, но освен хляб ни трябва и истина. Някога с моя баща пътувахме два дни до морето. Европа не е колонизатор, тя ни дава свобода и ни плаща 80 % от сметката. Нека помним тази истина, каза държавният глава.

Той пристигна точно в 10,30 часа, за когато беше обявено откриването на последния участък от лот 4 на аутобана. Организаторите от Агенция "Пътна инфхраструктура" до последно пазеха кой точно ще пререже лентата.

Оказа се, че това са президентът Росен Плевнелиев и регионалният министър Десислава Терзиева. Министър Терзиева лисна и менче с вода за берекет.

След церемонията президентът Плевнелиев обяви, че магистрала "Марица" ще бъде готова не по-късно от средата на следващата година. Според Плевнелиев 2012 година е била годината на магистрала "Люлин", 2013 година - на АМ "Тракия", 2014 година - на АМ "Марица", а 2015 година ще бъде на АМ "Струма".

"Не твърдя, че АМ "Тракия" е моя, но я стартирахме. Това, което обещахме, се случи. Това е връзка с един глобален свят", заяви Росен Плевнелиев.

АМ "Марица" има стратегическо значение и за Европа, и за България. Тръгва се отново на пълна пара, трасето е прекарано, парите са осигурени, заяви държавният глава във връзка с откритията на археолозите, които са се погрижили за запазване на богатото археологическо наследство.

Пред журналистите Росен Плевнелиев каза, че си спомня всяка проверка на автомагистрала "Тракия" докато е бил регионален министър. Сливенският митрополит Йоаникий, който отслужи тържествен молебен, обяви, че "разните коли очакват своето благословение". Той помоли Господ да прати мирен ангел и да опази шофьорите и пътуващите по автомагистрала "Тракия". Молебенът бе отслужен заедно със сливенския свещеник Евгени Янакиев и отец Панайот Чакъров от Ямбол. До дядо Йоаникий беше и старозагорският митрополит дядо Галактион, който пристигна специално за откриването на магистралата.

"Днешният ден е празник за България и за Ямбол. Най-важната пътна инфраструктура минава през територията на нашата област. Днес трябва да благодарим на всички строители, проектанти, правителства и министри за всичките тези години работа", заяви народният представител от Ямбол Атанас Мерджанов.

"Това е наистина важен ден и аз съм радостен, че хората го разбират", заяви Николай Пенев, областен управител на Ямбол. На церемонията присъства и неговият колега, областният управител на Бургас Павел Маринов. Преди началото на церемонията кметът на община Стралджа Митко Андонов пък използва момента, за да проведе разговор с регионалния министър Десислава Терзиева.

"Строителството на магистралата повреди наши пътища и държавата трябва да се погрижи. Казах на министър Терзиева, че още днес трябва да обяви започването на магистрала "Черно море" до Слънчев бряг", каза Андонов.

Изненадващо се оказа, че край Зимница е и кметът на Първомай Ангел Папазов. Той пък използва случая, за да благодари на министър Терзиева за осъществената връзка между Старозагорска и Пловдивска области. "Стандарт" забеляза, че няколко общини докараха свои служители с автобуси. Преди началото на церемонията все още имаше работници, които косяха с машини тревата около шосето. На последния надлез преди мястото за церемонията се появиха протестиращи. Те разпънаха транспарант с надпис "Оставка", "Мафия" и "София, ние сме с теб". Мнозина забелязаха, че асфалтът, върху който се проведе церемонията, бе все още пресен.

Шефът на АПИ инж. Лазар Лазаров обеща, че много скоро ще бъдат поставени общо 44 химически тоаленти на близо 200-те километра между Чирпан и Карнобат, където все още няма бензиностанции. "Агенцията е издала повече от 10 разрешителни. За съжаление виждаме, че само две в района на село Биково се развиват и по тях се работи", каза Лазаров. Той бе категоричен, че строителството на АМ "Тракия" не е поскъпвало. "Договорите не са анексирани, те нямат възможност за анексиране, а самото строителство не е поскъпвало", каза шефът на АПИ. Според него е решен и въпросът с отводняването на автомагистралата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай