Паника за Шипка и съкровища за 8 млрд. (ОБЗОР)

Паника за Шипка и съкровища за 8 млрд. (ОБЗОР) | StandartNews.com

Няма да оставим светините без полицаи засега, обещават от МВР

Полицията сваля охраната на паметника на свободата на легендарния връх Шипка и целия мемориален комплекс около него. За това алармира вчера шефът на националния паметник-музей "Шипка-Бузлуджа" Данчо Данчев. "От областната дирекция на МВР ме уведомиха официално, че това ще стане най-скоро, без да уточняват срока", заяви Данчев.

От години 8 полицаи охраняват денонощно паметника и светините около него - трофейните оръдия, вечния огън, землянката. Според новия закон за МВР за полицейската охрана вече трябвало да се заплаща от музея или културното министерство. "За заплатите на полицаите ни искат 19 500 лв. на месец, това е повече от целия ни годишен бюджет, който е 180 000 лв.", посочи безизходната ситуация Данчев. Той е категоричен, че без охрана паметникът на свободата и всичко около него ще бъде плячкосано за отрицателно време. Само преди няколко години, въпреки гардовете, няколко апаши, използвайки лошото време, бяха

отмъкнали медната обшивка на вечния огън

пред паметника", припомни шефът на музея. Той се надява, че поне до 23 август охраната няма да бъде свалена. Тогава ще бъде отбелязана 137-годишнината от Шипченската епопея, решила изхода на Руско-турската освободителна война, както и 80-годишнината на Паметника на свободата. Тържествата са под патронажа на президента Росен Плевнелиев.

Данчев е информирал новия служебен министър на културата Мартин Иванов за угрозата Шипка да остане на произвола на съдбата. "Няма да оставим светините без полицаи", коментира вчера съветникът на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров - Тодор Пройчев. "Създадена е работна група между вътрешното ведомство и Министерство на културата за разрешаване на казуса. До приключване на работата МВР гарантира, че охраната ще остане", заяви Пройчев. Според него вариантите са два - или културното ведомство да намери пари още сега, или те да бъдат заложени в бюджета им за следващата година. "Много е вероятно, при неимоверния натиск за съкращаване на разходите, охраната да остане поне до края на годината, когато министерствата ще имат нов бюджет", добави той.
Според новия Закон за МВР от тежестта на ведомството се премахват всички несвойствени дейности като Сигнално-охранителна дейност (СОТ). "Към закона е приета Наредба за обектите със стратегическо значение. В него не са попаднали храм-паметникът Шипка, Националният исторически музей и Националната художествена галерия", твърдят от МВР. Затова има идея светините да влязат в наредбата с промяна, за да може охраната им да се уреди с директни преговори по Закона за обществените поръчки между Министерство на културата и МВР. "Ако това не стане, МВР ще трябва да се конкурира с частните охранителни фирми, ако те прояват интерес да охраняват Шипка", смятат от вътрешното министерство.

"За мен не е нормално подобни обекти на историческата памет да се охраняват от частници. В НИМ има артефакти за 8 млрд. евро. Не можем да допуснем подобна ценност

да бъде оставена на волята на крадците

коментира пред "Стандарт" директорът на НИМ проф. Божидар Димитров. "Ясно е, че безплатен обяд няма. Но докато се намерят средства, получихме уверението от МВР, че Шипка ще се охранява", коментира пък зам.-министърът на културата в кабинета "Орешарски" Велислава Кръстева. А кметът на Стара Загора Живко Тодоров заяви: "Ако се прави реформа и наистина МВР не се грижи за охраната на Шипка, то е редно от Министерството на културата да бъдат осигурени средства, за да може самият музей да си поеме охраната", смята Тодоров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай