Откриха солна киселина на Марс

След взаимодействие между частици сол, вода и слънчева светлина

Откриха солна киселина на Марс | StandartNews.com

Инструментите на сондата ExoMars-TGO за първи път са регистрирали следи от солна киселина в атмосферата на Марс.

Предполага се, че тя се е появила там поради взаимодействието на частици сол, вода и слънчева светлина в горните слоеве на атмосферата на планетата. Това разказа главният специалист на Отдела по планетарна физика на Института за космически изследвания на Руската академия на науките Александър Трохимовски, цитиран от ТАСС.

"Търсенето на солна киселина беше една от основните задачи на мисията. Нейните пари присъстват в земната атмосфера, където попадат в резултат на вулканични изригвания. В почвата на Марс, както вече знаем от резултатите от работата на роувърите, има голям брой перхлорати, но вероятно свързани следи хлор и солна киселина в атмосферата на Марс никога не са били откривани досега“, каза ученият по време на реч на XI Московски международен симпозиум за изследване на Слънчевата система.

Мисията ExoMars-TGO изследва атмосферата на Марс в продължение на три години, измервайки концентрациите на различни газове. Една от основните задачи е да се изчисли концентрацията на метан в атмосферата на Марс и да се намерят възможни източници на този газ.

През първата година от експлоатацията уредите ExoMars-TGO не регистрираха никакви следи от метан в атмосферата на Марс. В същото време сензорите на марсохода Curiosity регистрираха изпускане на метан в кратера Гейл.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай