Откриха българския Стоунхендж край Осиково

Археолозите търсят отговор защо в светилището има тежести от тъкачен стан

Откриха българския Стоунхендж край Осиково | StandartNews.com
  • Селото е известно с пъстрите чорапи, в които е запечатан таен код
  • Археолозите търсят отговор защо в светилището има тежести от тъкачен стан
  • Доказват с геомагнитни замервания  енергийната аура на мястото

Ритуален каменен кръг беше открит при разкопките на тракийско светилище над девинското село Осиково. Древното мегалитно съоръжение е вид кромлех и е третият, открит в Родопите. Другите два са до селата Долни Главанак и Старо Железаре. Кромлехът представлява побити в земята камъни, заредени с енергия, чиято сила е останала непокътната в продължение на хилядолетия. Наименованието е в превод от бретонски -  crom е кръг, а lech- камък. Кромлехи има на различни места в Гърция и Турция, както и у нас, но не са толкова добре запазени.Българският Стоунхедж край Осиково е обреден каменен олтар. Това е скално светилище, където са почитани Богът Слънце и скалата като реминисценция на Богинята майка. Изградено е от пътека от грижливо подредени еднакви по големина камъни, която завършва с каменен кръг. В кръга са разчистени три слоя от фрагментирани керамични съдове и 18 тежести от вертикален тъкачен стан, разказва археологът Христина Вълчанова, ръководител на разкопките, пише "Марица".Разкопките на светилището са се провели тази година за втори сезон по договор с РИМ - Смолян, като изцяло са финансирани от Община Девин. Светилището се намира на скален връх над село Осиково в едно от разклоненията на рида Чернатица и е открито при теренни обхождания на Вълчанова през 2018 г. Намира се на 1800 м надморска височина и заема билото на скален зъб с площ около 150 кв м. През първия сезон там са открити ритуални структури, свързани с обредните практики, извършвани от местното тракийско население."В каменните структури намерихме струпвания от различни предмети като дарове и керамика - фрагменти от съдове, в които

древните са оставяли храна в дар на силите, които са почитали

Това лято разкопките бяха кратки поради ограничените средства, ала резултатите са съществени. За пръв път бе открита каменна структура, специално направена за ритуали, извършвани на върха", разказва още Вълчанова.  Древните са дарявали скъпи за тях лични предмети, в които са кодирали молитвите си. Така например мъжете са оставяли свое оръжие, а жените - накити или "женския" инвентар от къщите си - тежести за тъкачен стан, прешлени за вретено и мъниста, копия на олтари.Откритието, което поставя огромна загадка, са точно тежестите от вертикален тъкачен стан, 18 на брой, подредени грижливо в каменния кръг. "Тези тежести са натоварени с определена семантика за древните обитатели на планината, която днес ние трудно бихме обяснили", коментира археологът. Тя прави откритието на ритуалния кръг, разкривайки постепенно пътеката към него. "Мислехме, че е част от оградна стена, която маркира свещеното пространство, но се оказа пътека към този ритуален кръг. Струпване на толкова много тежести не ми е известно да е откривано в друго светилище като обред", посочи Вълчанова."Древните хора са били по-сензитивни и са избирали чисти места с положителен геомагнитен градиент за свои светилища", твърди Вълчанова.Предстои да се направят геомагнитни замервания, за да се докаже, че и това светилище е на такова силно енергийно място.

Сред откритията има и множество украшения, глинени ритуални питки

ножчета и др. В подножието на връх Модър е открит стар рудник и това, според археолозите, е основание за гъстотата на селищната мрежа през I хил. пр. Хр. в района на село Осиково. В землището на селото са открити над 40 обекта - некрополи, селища, които доказват, че районът е бил изключително гъсто населен. Непосредствено под откритото светилище на върха има две селища от различни епохи. На мястото на разкопките археолозите откриват две струпвания на множество фрагменти от съдове. Проучванията показват, че светилището е било известно през цялата желязна епоха. Към тази хипотеза водят и находките от над 13 500 керамични късове с тегло 590 кг. Най- старата тракийска керамика е служела за религиозни окултни обреди.

Късовете са с плоска форма и имат спираловидни изображения

или дълбоки дупки, редени в определен ред. Такава керамика е намерена в целия район около селото.  Тъй като мястото се проучва отскоро, иманярите са действали доста интензивно и са вадили монети от различни епохи. За древните предци на осиковчани - трайското племе беси, говори един обичай, който се празнува всяка година от местните, наречен "Мешкяре". Той е свързан с култа към Дионисий, огъня и прогонването на злите сили.Осиково си има и официален сайт osikovo.eu. В него подробно е разказано за археологията в района. Останките са от различни епохи. Християнството настъпва в Родопите с влиянието на Византия. Над селото има останки от късноантична базилика.

Старите хора я наричат "Чьорквата" и казват, че тя е "орумска", тоест римска

Откритието на тракийското светилище с неговата магнетична аура със сигурност ще допринесе още повече за туристическия интерес към Осиково. Самото село обаче и досега е известно с ягодите и уникалните си пъстри чорапи, в които има запечатан таен код. Дали древните, които са подредили тежестите за тъкаческия стан в ритуалния каменен олтар, не са оставили кода за шарките и той не е изчезнал през хилядолетията? Така или иначе, жените в Осиково плетат пъстрите си чорапи традиционно по няколколко мотива и кодът се предава от стари на млади.Осиковчани са сигурни, че са наследници на бесите, но през 6 век тук се заселват славяни, а в края на 7 и 8 век по тези места се установяват някои родове на древните българи. Доказателство за това твърдение били местните фамилии Шикови, Джурови, Джиджови, Маджирови, Бомови, Зампурови, които са рядко срещани на други места. По оскъдните исторически документи и по различни предания се знае, че в Осиково населението е било християнско до 1670 година, когато селото е помохамеданчено заедно със село Тъмраш и всички околни села.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай