Отбелязваме Денят на спасението

Отбелязваме Денят на спасението | StandartNews.com

Преди 52 години на днешната дата 26-годишният д-р Стефан Черкезов спасява 47 души, след като ги изнася от горящ автобус. На следващия ден той умира от раните си. От 2004 г. насам на 15 август в много лечебни заведения в страната се отдава почит към д-р Черкезов и към всички медици, които са издъхнали при изпълнение на своя професионален и човешки дълг, предава БГНЕС.

С Решение на Министерски съвет от декември 2012 г., 15 август е обявен за Ден на Спасението. С този документ България е първата страна в Европейския съюз, която официално отбелязва паметта и делото на своите сънародници, загинали по време на спасителни акции. За първи път Деня на спасението е отбелязан пред ВМА в столицата, а следващите две години – 2006 и 2007 г., ритуалът е пред бюст-паметника на д-р Стефан Черкезов в двора на областната болница във Велико Търново. Оттогава този ден се отбелязва в десетки болници в цялата страна.

Днес министърът на здравеопазването Петър Москов призова в Деня на Спасението да запазим минута мълчание в 12.00 часа в памет на д-р Стефан Черкезов и в памет на всички медици, издъхнали, изпълнявайки служебните си ангажименти.

"Скъпи колеги, позволявам си да използвам този ден, в който всеки от нас се чувства горд, като лекар и съпричастен със саможертвата и подвига на нашия колега, за да призова всички вас и цялото българско общество на 15-ти август, събота, точно в 12.00 ч. да притихнем в минута мълчание пред доблестта и високия морал на българския лекар", призовава Москов.

Той посочва още, че саможертвата на д-р Черкезов е доказателство, че лекарската професия е не само най-хуманната, но е най-вече призвание и дълбоко лично усещане за дълг, което лекарите посрещат достойно. "Затова 15 август е ден за поклон, но и ден за гордост и професионално самочувствие. Поклон пред подвига на д-р Стефан Черкезов и на всички български герои, жертвали без колебание собствения си живот, за да спасят чуждия", заявява още министърът на здравеопазването.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай