Осиково не иска роми в затвореното училище

Осиково не иска роми в затвореното училище | StandartNews.com

След жителите на Гърмен и Марчево дойде ред и на хората в село Осиково да протестират срещу ромите. 60-70 души от населеното място проведоха мирен протест пред сградата на общината в сряда в 11,30 часа. Те категорично заявиха, че не са съгласни в затвореното училище в селището да бъдат настанени ромски семейства.

„Правим нашия протест преди да започне извънредната сесия на общинския съвет в 13,00 часа. Разбрахме, че имало идея да докарат при нас останалите без дом ромски семейства след акцията по премахването на 4 незаконни постройки в понеделник в квартал „Кремиковци". Събрали сме и протестна подписка, че не искаме да ги настаняват в затвореното преди години училище", заявиха жители на Осиково.

Втори вариант за осигуряване на подслон и покрив за ромите е школото в съседното село Скребатно, но се очаква и тамошните жители да реагират и да се вдигнат на бунт.

„Има и трети вариант – да се ползва училище в друго населено място в общината. Но е сигурно, че и неговите жители ще са против", признаха общински съветници в община Гърмен. Самите роми в понеделник декларираха, че не искат да ги местят на друго място. Желанието им е да имат домове в ромския квартал „Кремиковци", за да са заедно със своите роднини, близки и съкварталци.

Общинският съвет не взе решение за настаняването на останалите без дом ромски семейства в закритото преди години училище на село Осиково. Местните парламентаристи се съобразиха с мнението на местните хора, които са против в селището им да живеят роми от квартал „Кремиковци". На сесията присъстваха кметовете на всички населени места. Те бяха категорични, че никъде ромите не са желани.

„В следващите дни кметът на община Гърмен Минка Капитанова и представители на общинския съвет ще проведат срещи с хора от централната власт и с представители на държавни институции, които имат отношение към проблема. Държавата нека намери вариант за настаняване на останалите без покрив над главите ромски семейства", споделиха съветници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай