Опасните удоволствия

Щастието не е в парите и изневярата, казва Марк Менсън

Опасните удоволствия | StandartNews.com

Вредата от някои наслади в живота ни разясни през 2019-а Марк Менсън, автор на бестселъра „Тънкото изкуство да не ти пука“. Ето вариации на най-драстичните му изводи, които вероятно в определени моменти биха могли да ви свършат работа в приложната психология.

Удоволствие. То е чудесно изживяване, но не бива да го поставяте на първо място. Всеки прелюбодеец, който е разбил семейството си и е разрушил изконната връзка с децата си, ще ви каже, че не си е струвало. Всеки гастроном, който губи човешки облик и подобие, докато се тъпче като за последно, след това горчиво съжалява. Още повече че проблемите му остават едни и същи – качената от него на пиедестал жена все така не го харесва, а шефът му продължава да го гледа отвисоко. Удоволствието е фалшив бог. Всички, които се превръщат в негови роби, стават неспокойни, емоционално по-нестабилни депресирани. Удоволствието е най-повърхностната форма на удовлетворение и поради това - най-лесната за постигане и най-лесната за губене. Въпреки всичко това, то е най-продаваемата стока - 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата. И ние се вкопчваме в него. 

Материален успех. Количеството пари, моделът на автомобила и градината пред къщата най-често са критериите, по които се оценява социалния просперитет. Но ако човек е способен да задоволи основните битови нужди като покрив и храна, щастието и успехът не са пряко зависими  една от друга величини. Ако гладувате и живеете на улицата в Индия, едни 10 000 долара на година биха повлияли много на съществуването ви. Но ако сте от средната класа на развита страна, 10 000 долара за 365 дни няма да променят кой знае какво в графика ви. Но за да ги набавите, трябва да бачкате като луди през уикендите.

Винаги да имате право. Нашите мозъци са неефективни машини. Постоянно правим погрешни заключения, неправилно оценяваме вероятностите, помним недостоверни факти, поддаваме се на предубеждения и вземаме решения, базирани на емоционални хрумвания. Хората, които искат последната дума да е винаги тяхна, не могат да се поучат от грешките си. Липсва им способността да поемат по нови пътища, да са съпричастни с околните. Далеч по-полезно е да допуснете, че сте невежа и не знаете кой знае колко много. Това ви освобождава от веригите на предразсъдъците и ви сочи пътя към усъвършенстване и умствен растеж.

Да бъдете позитиви. Изгонили са ви от работа? Супер! Тъкмо ще се  отдадете на страстите си. Мъжът ви е изменил със сестра ви? Жена ви е спала с брат ви? Е, поне вече сте наясно със значението си за прелюбодейците. Истината е, че понякога животът е гаден и най-здравословното нещо, което можете да направите, е просто да го признаете. Отхвърлянето на негативните емоции води до по-дълбоки и по-продължителни негативни емоции и до емоционални смущения. Постоянният позитивизъм е форма на отричане, а не на действително решаване на житейските проблеми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай