Опашки за Пипков като за банани през соца

Големият "бой" ще е за Стоянка Мутафова през януари

Опашки за Пипков като за банани през соца | StandartNews.com
  • Монетата с лика на големия композитор се изкупи за часове
  • Големият "бой" ще е за Стоянка Мутафова през януари

Огромни опашки от желаещи да се сдобият с новата възпоменателна монета с лика на Панайот Пипков се извиха в началото на седмицата пред БНБ. Двулевката, посветена на великия композитор, от чието раждане този месец се навършват 150 години, предизвика невиждан фурор. Мераклиите да я получат висяха с часове в студа, повече отколкото се чакаше за банани по времето на социализма или за олио при Виденовата криза. За последно такива големи опашки за монета пред Народната банка имаше преди три години, когато бе пусната сребърна десетолевка в чест на председателството на България на Съвета на Европейския съюз. Тогава обаче голяма част от тиража беше предварително изкупен за подаръци на официални лица, което направи монетата дефицитна и респективно ценна.

Сега няма подобна голяма институционална поръчка, но въпреки това интересът към двулевката с Панайот Пипков бе дори още по-голям. Тиражът беше разграбен за часове и то при положение, че се продаваха само до две монети на човек - както някога имаше ограничения за количеството банани, които може да си купиш. Монетата официално бе пусната в продажба в понеделник с тираж 3000 бройки и цена от 36 лева, а във вторник до обед вече бе изчерпана на касите на БНБ. Веднага след това започна да се продава на вторичния пазар, като цената ? достигна 150, дори 200 лева.

На какво се дължи фурорът

Каква е причината за небивалия интерес към двулевката с Панайот Пипков? Тя е част от серията медни монети на БНБ "Български творци", която традиционно се радва на популярност сред колекционерите. В момента нито една от монетите от тази поредица, пускани през годините назад, не е налична на касите на Централната банка. Личността на Панайот Пипков - един от най-великите родни композитори, вероятно също е повлияла за големия интерес. Това обаче далеч не е единствената причина монетата с лика му да бъде разграбена толкова бързо. През годините са излизали медни двулевки с Елин Пелин, Гео Милев, Димчо Дебелянов, Апостол Карамитев, Пенчо Слвейков, но не е имало чак такива стълпотворения пред БНБ.По-значимият фактор е развитието на самия нумизматичен пазар в България, който в последната година-година и половина буквално полудя. Както "Стандарт" писа, преди месец златна столевка от 1894 г. с лика на Цар Фердинад строши всички рекорди, като бе продадена на търг в Италия за 164 000 лева. Сделките със старинни монети се увеличиха многократно, а хората, които активно се занимават с такава дейност, сега са поне 4-5 пъти повече в сравнение с преди пандемията. Макар че в случая става дума за събиране на старинни циркулирали стотинки и левове, в които, според специалисти, е истинската нумизматика, вълната не подминава и юбилейните монети, които пуска регулярно БНБ.

Хан Омуртаг даде сигнал, Стоянка чака в засада

Сигнал за това имаше миналата седмица, когато Народната банка пусна в обращение сребърната десетолевка с частично позлатяване, посветена на Хан Омуртаг. Тиражът й от 3000 бройки беше изкупен за два дни, макар и да нямаше такива опашки, каквито видяхме този понеделник за Панайот Пипков. Това обаче показа на колекционерите, че интересът и към възпоменателните монети расте. Мнозина съзряха и спекула. Някои колекционери дори коментираха, че на опашката пред БНБ е имало и подставени лица, включително хора от ромски квартали, които едва ли някога са се интересували от нумизматика и от Панайот Пипков. Подозренията са, че за да заобиколят ограничението за продажба на не повече от две монети на човек в първите два дни, спекулантите пращат свои хора да изкупят тиража и след това го препродават в пъти по-високи цени.Истинският бум обаче се очаква след Нова година. Тогава БНБ трябва да пусне нова монета от същата серия "Български творци", посветена на 100-годишнината от рождението на Стоянка Мутафова. Любимата на поколения българи актриса ни напусна през декември 2019 г. на 97-годишна възраст. Приживе тя се радваше на голяма любов от зрителите и много почитатели, част от които навярно ще поискат да се сдобият с двулевката с нейния лик. Освен това сериозният интерес към поредицата монети, посветени на творци, ръстът на пазара, опасенията от нова спекула и ограниченият тираж от 3000 бройки, са сериозна предпоставка да видим отново опашки пред БНБ.

Министър Минеков сродник на великия композитор

Панайот Пипков, автор на всеучилищния химн "Върви народе възродени", на оперети и любими песни като "Когато бях овчарче" и "Сладкопойна чучулига", ни е оставил не само богато музикално наследство.Той е баща на друг велик композитор -Любомир Пипков, а сред наследниците на рода му има много големи творци до ден днешен.За правнучката на Панайот Пипков - актрисата Ани Вълчанова, е женен  настоящият министър на културата Велислав Минеков, който преди да се захване с политиката беше известен като един от най-добрите скулптори у нас.

Ани пък е дъщеря на големия режисьор Рангел Вълчанов и Яна Пипкова. Яна е внучка на Панайот Пипков и дъщеря на Любомир Пипков, който е автор на операта "Янините девет братя" - първата българска народна музикална драма.

 

 

 

Китайци фалшифицират Елин Пелин

Някои от юбилейните монети, посветени на български творци, стават обект и на фалшификация. Преди две години бяха заловени около 140 ментета на медната двулевка с лика на Елин Пелин, произведени в Китай. Качеството им обаче не е добро и лесно могат да се различат от оригинала, коментират експерти. Навярно фалшификаторите са избрали тази монета, защото тя също рязко вдигна цената си още в първите часове след влизането є в обращение. Тя беше пусната през 2017 г. и тиражът също бързо се изкупи. Тогава някои колекционери се снабдиха с големи количества от монетата накуп. Затова БНБ сега е въвела ограничение, че в първите два дни от пускането на дадена монета, един човек може да купи до две бройки. След това вече се продават без ограничения, ако все още са налични на касите. Последните две, посветени на Хан Омуртаг и Панайот Пипков, се изчерпиха още първите дни. Другата монета, която бе пусната по-рано тази година - "100 години Национална музикална академия", обаче продължава да е в наличност в БНБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай