ООН: Ситуацията в бежанските лагери се подобрява

ООН: Ситуацията в бежанските лагери се подобрява | StandartNews.com

София. "Има много окуражаваща промяна. Ние приветстваме усилията на правителството да се подобрят условията на живот в центровете за настаняване, както и да се ползва тази възможност от извънредната ситуация, за да се изгради една нова устойчива и съвременна система на убежище", заяви говорителят на представителството на Върховния комисариат на ООН за бежанците у нас Борис Чеширков пред БНР.

Очакваме през следващите дни и седмици да се подкрепи състава на агенцията, той ще се увеличи общо двойно от нивата на последните години. Това също ще доведе до ускоряване на процедурите. Ние апелираме да се запази и качеството, допълни той.

Чеширков съобщи още, че до края на януари по веднъж на ден се предоставя храна в 4 центъра – Харманли, Пъстрогор, Баня и Ковачевци. От 1-ви февруари очакваме правителството да поеме тази грижа за всички центрове, както е и по закон, каза той.

За 2013-а година официално регистрирани са 7500 души, търсещи закрила, посочи Чеширков и добави: Това не е огромна бройка, но е 7 пъти увеличение за страната. Предизвикателствата идват и от организационна гледна точка, защото липсва опит. Средствата може да са били проблем в началото, но ние видяхме подкрепата от ЕК, от отделни страни-членки, от наша страна. Средства в момента има.

Според него ограда по границата не е решението: Този метод може временно да намали потока от хора, но те ще намерят друг начин да влязат. Това само увеличава цената на трафика, цената на каналджиите. По скоро трябва да преценяваме хората по това каква нужда от закрила имат, обясни Борис Чеширков.

Европа има правото и трябва да защити своите граници, но когато става въпрос за бежанци и хора, които бягат от ужасяващи войни, те трябва да имат възможност да намерят помощ и подкрепа още на границата, категоричен е Чеширков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай