Окончателно! Падна тайната за климата през 2023 година

Учените очакваха този важен момент, след като климатичните рекорди бяха счупени многократно

Окончателно! Падна тайната за климата през 2023 година | StandartNews.com

Изминалата 2023 г. е била най-горещата в историята на планетата със значителна разлика и вероятно е била най-топлата през последните 100 000 години, съобщи във вторник Службата за климатични промени "Коперник" на Европейския съюз, цитирана от световните осведомителни агенции.

Учените очакваха този важен момент, след като климатичните рекорди бяха счупени многократно. От юни насам всеки месец е бил най-горещият в света в сравнение със съответния месец през предходните години.

"Миналата година беше изключителна от климатична гледна точка. Тя "играеше в собствена лига", дори в сравнение с други много топли години", каза директорът на службата "Коперник" Карло Буонтемпо.

От службата потвърдиха 2023 г. като най-горещата година в глобалните температурни регистри от 1850 г. Сравнявайки я с палеоклиматични данни от източници като дървесни пръстени и въздушни мехурчета в ледници, е  "много вероятно" тя да е била най-топлата през последните 100 000 години, по думите на Буонтемпо.

Средно през 2023 г. планетата е била с 1,48 градуса Целзий по-топла, отколкото през прединдустриалния период 1850-1900 г., когато хората започват да изгарят изкопаеми горива в промишлен мащаб, изпомпвайки въглероден диоксид в атмосферата.

С Парижкото споразумение от 2015 г. държавите се разбраха да опитат да предотвратят глобалното затопляне да надхвърли 1,5 градуса по Целзий, за да бъдат избегнати най-тежките му последици.

Светът не е нарушил тази цел, която се отнася до средно глобално затопляне от 1,5 градуса по Целзий в продължение на десетилетия. От службата "Коперник" обаче отбелязват, че температурите са надхвърлили това ниво в почти половината от дните през 2023 г., създавайки "ужасен прецедент".

Въпреки целите на правителствата и компаниите в областта на климата, емисиите на въглеродния диоксид остават упорито високи.

Глобалните емисии на въглероден диоксид от изгарянето на въглища, нефт и газ достигнаха рекордни нива през 2023 г.

Миналата година концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата се е повишила до най-високото регистрирано ниво от 419 части на милион, казват от "Коперник".

Миналата година е била и първата, в която всеки ден е бил с над 1 градус по Целзий по-горещ от прединдустриалните времена. За първи път два дни - и двата през ноември, са били с 2 градуса Целзий по-топли в сравнение с прединдустриалния период.

Миналата година е била с 0,17 градуса Целзий по-гореща от 2016 г. - предишната най-топла година, счупвайки рекорда със "забележителна" разлика, казва Буонтемпо.

Наред с предизвиканото от човека изменение на климата, през 2023 г. температурите са били повишени от метеорологичното явление Ел Ниньо, което затопля повърхностните води в източната част на Тихия океан и допринася за по-високите глобални температури.

Всяка фракция от повишаването на температурата изостря екстремните и опустошителни метеорологични бедствия. През 2023 г. заради по-топлата планета са се влошили смъртоносните горещини от Китай до Европа, екстремните дъждове, които причиниха наводнения, отнемайки хиляди животи в Либия, и най-лошия в историята сезон на горски пожари в Канада.

"Сравнително малки промени в глобалните температури оказват огромно въздействие върху хората и екосистемите", казва климатоложката Фридерике Ото, която е сред ръководителите на глобалното изследователско сътрудничество World Weather Attribution. "Всяка десета от градуса е от значение", допълва тя.

Икономическите последици от изменението на климата също ескалират. САЩ са претърпели най-малко 25 климатични и метеорологични бедствия с щети, надхвърлящи 1 милиард долара, според данни на Националните центрове за информация за околната среда. Продължителни засушавания опустошиха посевите от соя в Аржентина и пшеница в Испания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Мария
преди 3 месеца

Това е просто чудо, след като прочистих тялото си, се отървах от наднорменото тегло, вечната умора, хроничната кашлица, като цяло се върнах към живота. Това лекарство премахва всички боклyци от тялoто: пapaзити, токcини, отпадъци и възстановява тялото. Съветвам всички да преминат курса, няма да съжалявате. това е лекарството--- https://e.vg/clean

Откажи