Новата дограма стопля зимата с осем градуса

Новата дограма стопля зимата с осем градуса | StandartNews.com

Можете да спестите пари, ако избирате стъкла за всяка стая поотделно
Качествените прозорци намаляват разходите за отопление до 40%

Сметката за парно за цялата зима на средностатистически апартамент у нас при настоящите цени излиза около 1000 лв. За по-големи жилища сумата набъбва и до над 1500 лв. Срещу приблизително толкова пари обаче всеки може да свали драстично сметките за отопление и едновременно с това да вкара в старото си панелно жилище комфорта и уюта на новите модерни апартаменти. Това може да стане с постигане на по-голяма енергийна ефективност, което не е толкова трудно. Само със смяната на старата дограма с нова средната температура в апартамента през зимата се повишава с около 7-8 градуса, което си е сериозна разлика. Това веднага кара хората да намалят парното, печката или градусите на климатика, което пък сваля сметките. При избор на хубава нова PVC или алуминиева дограма разходът на топлоенергия пада с 35-40%, а същевременно в жилището е много по-топло, обясняват експертите. Инвестицията за такъв проект зависи най-вече от големината на жилището и броя на стаите, респективно на прозорците. Ако апартаментът има 4 стаи, новата дограма струва около 1600 лв. При определени условия повечето фирми дават и сериозни отстъпки, което допълнително намалява инвестицията. В същото време вложените пари ще се избият за 2 до 3 зими. А и докато се радваме на ниските сметки за парно, жилището ни вече е достатъчно комфортно и сме забравили дилемата "Да надуем парното, за да ни е по-топло, или да сложим още един пуловер, за да спестим от сметката". След подобен ремонт в жилището парното никога не се пуска на повече от 3, докато преди това винаги е стояло на 5 и не е било особено топло, споделят хора, предприели вече инвестицията за подмяна на дограмите си. В същото време сметката за парно пада с 20-30-40%, което реално си е сериозна сума, особено за зимните месеци.

Инвестицията за такъв проект зависи най-вече от големината на жилището и необходимата му модернизация. При дограмите трябва да се спазят някои правила, които могат да намалят цената на целия проект. Например не е необходимо задължително цялото жилище да се оборудва с най-скъпата енергоефективна дограма. Модерните PVC и алуминиеви прозорци и врати са няколко вида и е добре преди да пристъпите към реализацията на проекта, да се консултирате със специалист. Има дограми и стъклопакети, които са специално предназначени за изложения с по-дълго слънцегреене, както и обратното. И тъй като повечето апартаменти в България гледат в две посоки, почти винаги е добре да се консултирате със специалист какви точно прозорци са ви необходими. А и така се спестяват ненужни разходи за инвестицията, обясняват експерти.

За да се отървете от досадните насекоми в жилището си, особено през лятото, когато са много, е добре да оборудвате отваряемите прозорци и с комарници. Ако бюджетът не позволява да го направите с всички, може да спестите малко пари, като поставите по един за всяка стая само върху един прозорец, който ще отваряте за проветряване. Комарниците са два типа. По-скъпият се отваря като стандартен прозорец на панти. В зависимост от големината и качеството цените се движат между 25 и 40 лв. Има и по-евтин вариант - статичен комарник, който ще ви струва от 10 до 30 лв., но тогава през този прозорец няма да можете да изтупате покривка например и ще можете да го използвате само за проветряване. Най-удобният, но и най-скъп комарник е ролетният. Тук обаче инвестицията е доста по-сериозна. Цените на качествените започват от около 60 лв. и понякога надхвърлят 100.

Топлоизолация сваля още сметката

Вече повече от 10 години всички нови сгради у нас се строят с външна изолация. Покрай това все по-популярно става и поставянето й на по-старите панелни блокове. Това е една чудесна тенденция, тъй като този вид строителни материали възвръщат до няколко години вложените в тях пари. Продуктите, които се предлагат на пазара, постоянно бележат развитие откъм топлоизолационни резултати, издръжливост срещу стареене и влиянието на естествените природни врагове като дъжд и вятър. На практика топлоизолацията намалява загубата на топлина от жилището към улицата, избягва се влагата и се съхранява качеството на строителството. А това води до намаляване на сметките за парно, ток, газ и всичко, с което се отоплявате. Трябва да се има предвид обаче, че на пазара се предлагат и доста не особено подходящи за целта материали. Привлекателно евтините със сигурност са некачествени, което означава, че нито ще свалят кой знае колко сметката за отопление, нито ще издържат дълго. Доста българи притежават жилища, строени преди установяване на съвременните тенденции за полагане на топлоизолация от самите строителни предприемачи. Именно заради това в последните години се наблюдава масово изолиране, подбудено от желанието на собственици да намалят високите си сметки за отопление през зимата. На пазара се предлагат различни варианти в зависимост от вкуса на обитателя на жилището а и съобразени с особеностите на сградата - външно, вътрешно и подово. Трябва да се знае, че изолацията на фасада е съвсем различна от изолацията на вътрешните стени. Затова не подценявайте съветите на специалистите, тъй като некачествените материали или грешен технологичен процес ще ви изиграят изключително лоша шега. Преди да изберете материалите, мислете за трите компонента: топло-, звуко- и пожароизолация. Също така подберете доказана и утвърдена марка, съветват специалистите. За да се постигне коефициент на топлопроводимост на външна стена на сградата съгласно действащите български топлотехнически норми, дебелината на изолационния слой трябва да е поне 5 см. Повече също няма да са излишни. Там, където топлинните загуби са по-високи, се препоръчва изолацията да е с двойна дебелина - 10 см.

Качествените изолационни материали за външната част на сградата на пазара вървят средно между 30 и 40 лв. за квадратен метър. В цената влиза както изолационният материал, така и полагането на мазилката отгоре. В зависимост от типа на сградата би могло да се избере по-евтин или по-скъп материал. Същото важи и за мазилката, която да защити самата изолация от атмосферните влияния и тя да ви служи дълго и сигурно. Така при избор на най-оптималния вариант изолацията на средностатистически панелен апартамент излиза около 500-700 лв. в зависимост от квадратурата на външните стени. Част от тези жилища се намират на калкана на блока, което автоматично дава поне още 15 квадратни метра за изолиране. Така инвестицията би могла да набъбне и до 1000 лв. Въпреки това обаче парите си струват, защото качествената и добре положената изолация свалят сметката за отопление през зимата или охлаждането през лятото с поне 10%.

Щорите пазят дори от крадци

Ако сте решили да модернизирате жилището си чрез поставяне на нови дограми и топлоизолация, може да завършите проекта и с външни ролетни щори. Тази инвестиция, макар да изглежда в очите на някои хора по-скоро ненужен лукс, има своите предимства и качества за подобряване на уюта в жилището. На първо място, когато през зимата щорите са спуснати, например защото не сте у дома, те се явяват допълнителна преграда пред топлината, която излиза от апартамента и ще помогнат изстиването на помещенията докато се приберете да бъде по-малко. Съответно, когато се приберете вечерта след работа, ще изхарчите по-малко енергия, за да достигнете желаната температура в стаите. В същото време външните ролетни щори могат да бъдат и добра защита от директните слънчеви лъчи и жегата в апартамента през лятото. В никакъв случай не е от по-малко значение и защитата, която така си осигурявате срещу взломаджии. Повечето външни щори имат вътрешни заключващи механизми. Така, когато са спуснати, тези механизми са недостъпни отвън и на практика, за да стигне някой крадец до прозореца ви, трябва първо да счупи щорите, а това най-малкото ще го забави значително и през това време ще привлече вниманието на съседи и случайни минувачи. Не е за подценяване и шумоизолационното качество на външните щори. Ако живеете на оживена улица или булевард, по който минават например трамваи, така ще можете да се спасите от досадното будене в 4 ч. сутринта, когато тръгнат първите мотриси. Ако щората е комбинирана и с прозорец с добра шумоизолация, грохотът у дома може да бъде сведен почти до нула.

Трябва да се отбележи обаче, че хубавите външни ролетни щори не са евтини. Цените варират в зависимост от квадратурата на прозорците или вратите, върху които искате да ги поставите. Обикновено сумата е приблизително толкова, колкото сте инвестирали в новата дограма и стъклопакет. Ако става въпрос само за обикновен прозорец с височина 140 см и ширина 70 см, външната щора към него ще излезе около 100 лв. Когато целта е тя да се постави на големи прозорци с дължина 2-3 метра, обхващащи почти цялата външна стена на стаята, тогава вече цената скача до 170-200 лв. Както при всичко друго и тук е от значение качеството и марката на ролетните щори и специалистите не препоръчват да се доверявате на най-евтината оферта. Но в зависимост от нуждите и цялостните фактори и цели около инвестицията понякога и най-ниската цена ще даде търсения ефект.

Тента на терасата за повече лукс

Освен естетика и лукс тентите и сенниците са и изключително полезни. Особено подходящи са за големи тераси, балкони на последния етаж или пък верандата на вилата. Основното им приложение е да пазят от горещите слънчеви лъчи или пък при дъжд. Така спокойно ще можете да си направите купона на вилата или просто да си починете на въздух на балкона, без да се съобразявате с метеорологичните условия в момента. Тентите и сенниците се делят на няколко типа според материала на изработка, начина на поставяне и дали са статични или подвижни. Най-разпространените са направени от акрилен плат, PVC, поликарбонатни плоскости или винил, като последните притежават и свойства за защита от ултравиолетови лъчи. Също така на пазара се предлагат, както статични, така и подвижни модели. Вторите могат да бъдат отваряни и прибирани на ръка, чрез манивела, а в най-модерните се използват електромотори. Макар различните фирми да предлагат и готови за поставяне тенти и сенници, в повечето случаи е по-подходящо те да бъдат изработени по индивидуален проект в зависимост от нуждите и размерите на сградата. В зависимост от това, както и от материала на изработка, начина на поставяне и подвижността, цените варират. Най-евтините, естествено, са статичните. При тях цените започват от около 300 лв. и могат да достигнат близо 1000 в зависимост от размера и използвания тип скеле. При подвижните тарифите тръгват от 500 лв., които могат да набъбнат и то над 3 пъти. При ролетните най-луксозните сенници и тенти с електрическо задвижване и дистанционно управление пък инвестицията може да стигне и до 20-30 хил. лв. за най-големите. За домашна употреба екстрата може да ви излезе значително по-евтино и да се разминете само с 2000 лв. Повечето фирми предлагат и безплатни огледи и изготвяне на индивидуални проекти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай