Нина Добрев атакува скали

Нина Добрев атакува скали | StandartNews.com

Ивайло Захариев и жена му Миряна също си падат по екстремния спорт

Скалното катерене някога е било необходимост - не е имало друг вариант за достигане на определена недостъпна точка. Днес обаче то се практикува като самостоятелен спорт. При това - един от най-екстремните заради адреналина, приключението и предизвикателството, пред които изправя човек. Екшънът може да се случва соло, по двойки, тройки - с оборудване или без, с предварително начертан маршрут или без. Рискът не е толкова голям - опасността е премерена, а за безопасността са взети всички възможни мерки. С времето "дисциплината" толкова се развива, че нейните поклонници създават и затворени места със стени. Хубавото при този спорт е, че натоварва и развива всички мускули, ако се практикува редовно. Правилната техника поддържа тялото физически здраво и тонизирано. Подобрява сръчността, гъвкавостта и ловкостта. Полезно е и за ума, защото е добро упражнение по концентрация, съсредоточаване и съобразителност. Освен това, някак между другото, катеренето сваля стреса и напрежението и ни оставя презаредени - натоварени физически и отпочинали психически.

Оказва се, че Нина Добрев е от най-запалените фенове на скалното катерене. Неотдавна звездата от "Дневниците на вампира" пусна в социалните мрежи своя снимка от Куинстаун, Нова Зеландия. Тя написа: "Приключение от класа". Актрисата бе с приятели на ваканция в курорта, разположен на брега на езеро в подножието на планината Римаркабълс, чиито снежни върхове пленително се отразяват в огледалните му води. Преди това обаче

нашето момиче в Холивуд яко е потренирало

и то не от вчера. Тя е редовна посетителка в залите в Ню Йорк, където има специални стени за катерене.
Вместо да разпуска през лятото из лъскавите морски курорти с коктейл в ръка, Ивайло Захариев избира нетрадиционни почивки с повече рискове. Звездата от "Под прикритие" и неговата съпруга Миряна са любители на природата. Те обикновено планират преживявания сред чист въздух, примерно в Еленския балкан. Но след това се отдават на експерименти с адреналина. Двойката се впуска на рафтинг или поема към скалите в реални условия. Когато избират маршрут, не търсят най-бързия, най-прекия или най-лесния. Прекалено скучно е. Тръгват по най-неочаквания, нагоре към върха. Преди време у нас гост на фестивала "Дни на предизвикателствата" бе Даниел Андрада. Четиридесетгодишният испанец е наричан "Артистът на скалата". "Започнах да се катеря, когато бях на 12, защото наблюдавах хора, които го правят - близо до мястото, където живеех. Оттогава ми хареса и в мен се роди тази страст. Спортът е опасен, но е много по-сигурен от това, което се вижда на пръв поглед, защото обикновено сме обезопасени с въжета. Тренирам по 5 дни седмично", разказва Дани в "Тази сутрин" по БиТиВи. Той

има над 5 хиляди изкачвания на тежки терени

Андрада е един от шестимата в света, които могат да практикуват екстремния спорт по най-труднодостъпните места. Дани е падал лошо няколко пъти - единият от 8 метра. Категоричен е обаче, че катеренето за него е професия и хоби. На фестивала, който се провежда вече 10 години в България, идват, например, адвокати и компютърни специалисти, които са луди по екстремни спортове през свободното си време. За тях това не е мода, а страст.

За Марина Михайлова, която отговаря за маркетинг в известна столична клиника, скалното катерене също е хоби. "Започнах случайно на стената на Софийския университет и не бях наясно какво правя там. Но мъжете и жените, с които се запознах, ме заплениха с любовта към планината и към скалите. Едно от най-хубавите неща в катеренето са хората, с които го споделяш. Всеки иска да стигне до върха, но пътят е по-важен - с кого го изминаваш. Ако се качиш сам горе и няма с кого да споделиш вълнението, просто не е същото. Важна е и мотивацията. Ако искаш да го правиш, тялото ще се нагоди. По-важно е това, което е в главата - да не се огъваш, да си отговорен. Всеки го е страх, но е важно другото - да вдъхваш кураж на себе си и партньора си. Когато се върнеш от планината, нещата в града се случват по-лесно. Когато видиш от разстояние всички дребни проблемчета, които изяждат всекидневието ти и мислиш, че са непреодолимо огромни, се справяш много по-спокойно", споделя Марина.

Леденият и скалният алпинизъм са автентичен тест за силните характери и мускули. Българските планини предлагат достатъчно възможности за практикуването им, коментират експерти.

За изкушените са районите около Враца, Лакатник, Боженица, Велико Търново, Ловеч, Сливен, Карлуково, Шумен, Варна... Едно от интересните места, предлагащи възможности за скално катерене, са Чудните скали край морската столица. Намират се на брега на язовир Цонево, 90 км югозападно от големия град. Първоначално са създадени осем маршрута за катерене. Преди известно време са добавени още два. Дължината варира между 17 и 35 метра. Добри възможности предлага и катерачният обект до Дивдявово, недалеч от Шумен. В Шуменското плато има 15 такива маршрути, от 14 до 22 метра, където катерене е възможно през всеки топъл ден, независимо от сезона.

Какво е необходимо, ако решите да практикувате това екстремно хоби? За първото ви катерене е нужен само познат с умения в спорта, желание и хъс, за да не се откажете - и самоконтрол да спрете навреме. За начинаещи идеалният вариант е боудър катерене - по по-ниски скали с височина до 10 метра и без обезопасително въже. Ако ви хареса, можете да отделите повече време, учейки се как да се катерите безопасно - от по-напреднали катерачи или пък като част от някакъв курс. В НСА редовно провеждат подобни тренировки. Важни са удобните обувки, тесни с мека гума, които могат да се възползват отлично от всяка издатина на скалата. Магнезий, който се употребява за подсушаване кожата на ръцете, въже, средства за осигуряване и каска са останалата част от екипировката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай