Непознати чудеса чакат откриватели

Непознати чудеса чакат откриватели | StandartNews.com

Министерството на икономиката и енергетиката завърта томбола за любознателни туристи и дава рамо на вътрешния ни туризъм

Често казваме, че България е от най-древните и най-красивите страни в Европа, пък и в света. В родината ни има стотици невероятни места, които са съхранили тайнствените знаци на историята и уникалните природни прелести. Те не са толкова забравени, колкото неизвестни за голяма част от българите. Дори и хората, които обичат да пътуват и откриват нови пространства, не познават скритите чудеса.

За да популяризира исторически и природни забележителности, Министерството на икономиката и енергетиката поде кампания за представяне на тези забележителности. Експертите на ведомството съставиха списък от петдесет обекта, които пазят частици от нашата древна земя, от това, което сме били и ще бъдем.

Списъкът на МИЕ е разпределен по региони, така че желаещите да се включат в инициативата, лесно да се ориентират. Немалка част от обектите могат да се посетят последователно в маршрути.

Кампанията на икономическото министерство има чисто практичен стимул за желаещите да се включат в нея. Кой не иска да запечата не само най-красивите и интересни места у нас, а и своето присъствие в тях? Е, туристите, които успеят да посетят минимум десет от петдесетте обекта в списъка на МИЕ, могат да получат висок клас фотоапарат.

Доказателство за посещението ще е печат от самия обект в специален формуляр, който се изтегля от сайта на министерството на адрес www.mi.government.bg. След това с формуляра в ръка се тръгва по забележителностите. И какво друго му трябва на пътешественика? Със сигурност таблет, който ще му помага да се ориентира в пътя и, разбира се, раница. Затова другите награди на МИЕ са пет таблета и десет туристически раници.

Всички тези награди ще се завъртят в томбола, а в нея ще участват хората, които са сложили печат от десет обекта и са пратили формуляра си. Томболата ще се изтегли на 30 септември. "Стандарт" пък ще следи и ще информира читателите си за всички подробности около инициативата на икономическото министерство. В специална поредица вече започнахме да представяме всички забележителности, с историята на всяка една от тях.

Конак и казарма се превръщат в музей

"Кръстатата" сграда е архитектурно чудо с часовникова кула

Северозападна България може и да е най-бедният български регион, но е от най-богатите на история. За съжаление, освен крепостта "Баба Вида", която е единствената запазена в цялост твърдина у нас, другите исторически забележителности са малко известни. По тези места обаче има интересни антични руини, тъй като римските императори са бранели твърдо земите на провинция Мизия след завладяването на териториите до Стара планина. Развитието на тази част от страната ни минава през много падения и възходи, тъй като е гранична. Тя е била бастион на римляни, българи, хуни, авари, османци. След Освобождението пък близостта до Дунав помага за навлизане на европейския дух.

Кръстатата казарма е истинското архитектурно чудо на Видин. Сградата е построена във формата на правилен геометричен кръст. Навремето е имала и часовникова кула, която не е запазена. Била е и конак, който се е ползвал от местните еничари. Построена е по поръчка на Осман Пазвантоглу през 1801 г. След Освобождението в нея има съд и българска войска.
Сградата е реставрирана през 60-те години и още тогава се превръща в музей. Нов ремонт, реставрация и укрепване се прави през 2013 г. В залите на Кръстатата казарма може да се види етнографска сбирка, представяща културата на видинчани. Интересни са традиционните и обредни носии от региона, предметите от градския бит на Видин, който е имал европейски вид още в онези времена.

Римска кула дава името си

"Кастра Мартис" била построена от император Диоклециан

Ако сте се запитвали откъде идва името на град Кула, отговорът е много лесен - от античната кула, която се намирала в центъра на града. Той е един от граничните със Сърбия, само на 13 киломатер от браздата - третият по големина във видинска област, вторият е Белоградчик.

За римската крепост "Кастра Мартис" пише още през по-миналия век унгарският етнограф и археолог Феликс Каниц. Предполага се, че тя е построена от император Диоклециан в края на III и началото на IV век, за да охранява пътя от Бонония до Сингидунум (Белград). В онази епоха главен център на провинция Мизия е бил град Рациария, който се е намирал до сегашното село Арчар. В Бонония (Видин) пък било разположено малко поделение. Крепостта е била завладявана и от хуни и от авари, но в крайна сметка е укрепена от българите за отбрана на Видинското царство.

"Кастра Мартис" е разположена на стръмния южен склон над дефилето на река Войнишка, в центъра на Кула. Тя вероятно е била окрупнена по време на Константин Велики. От стените на така наречения квадрибургий - квадратно укрепление с четири кръгли кули с диаметър 12.5 метра, на места са запазени по 2 метра. Височината на югоизточната кула пък се е запазила до 16.30 метра. През портата се влиза в открит двор по стълба, която е отвеждала до бойната платформа на крепостните стени. Те се издигали на 10 метра височина и са завършвали с тесни бойници. По средата има вътрешен двор с кладенец. Северозападно от крепостта са открити основите на римска баня.

Скален манастир и тракийско светилище в "Свети Иван Пусти"

Както на много места в страната, там където е основан скалният манастир "Свети Иван Пусти", преди е имало тракийско светилище. Манастирът е разположен край Враца, само на 10 километра от града. Кацнал е върху голяма скала на малка планинска тераса. Историята на обителта е свързана с низ от превратности и все още неразгадани тайни.
Манастирът е известен като "Свети Иван Пусти" заради постницата, където са живели свещеници и монаси. Датира от 1540 г., но при проучванията са открити находки, които сочат, че манастирът е бил духовно средище и поне три века по-рано.
Както и на други места у нас, в скалите до манастира има ниша с формата на женска утроба, която вероятно е било използвана от траките за светилище на Бендида, богинята на плодородието. Светинята е известна и с това, че там е живял Свети Иван Рилски.

Сега от някогашния манастир са запазени само скалните монашески килии. През 1822 г. обаче там е кипяла бурна дейност, свързана с православната ни вяра. Данните сочат, че първата щампарска работилница за икони в България е била основана точно на това място. Имало е и работилница за църковна утвар на прочутата Чипровска школа.

През 2008 г. "Свети Иван Пусти" е реставриран, но повечето от стенописите му са унищожени. Тъй като има снимки от онова време, пълното му възстановяване предстои.

Списък с 50 малко известни туристически обекти в България

Конакът и Кръстатата казарма Видин
Крепост Каста Мартис Кула
Етнографски комплекс Враца
Пещерен манастир "Свети Иван Пусти" Враца
Слънчевата градина Вършец
Антична крепост Монтана
Чипровци Монтана
Свети Николско училище Свищов
Античен римски град Нове Свищов
Град крепост Хоталич Севлиево
Геокомплекс Зарапово с.Вишовград
Капиновски манастир "Свети Николай" Велико Търново
Еменски каньон с.Емен
Водопад "Скока" Тетевен
Крепост "Червен" Русе
Нисовски манастир "Св.Св.Константин и Елена" с.Нисово, Русе
Тракийско-римско скално светилище "Баджалията с.Стрелково, Силистра
Римска гробница Силистра
Етнографски комплекс "Стария Добрич"
Теке и култово място с.Оброчище, Добрич
Раннохристиянска базилика м.Джанавара, Варна
Скални манастири Провадия
Чудните скали Дългопол
Кромлех с.Долни Главанак, Хасково
Местност Кован Кая - Резерват за лешояди Маджарово
Аязмо с.Момчиловци Смолян
Каньонът на водопадите Смолян
Пешера Голубовица (Гарга дере) с.Смилян, Смолян
Село Косово Асеновград
Екопътека "Бяла вода" Калофер
Червена църква Перущица
Тракийска могила "Голяма Косматка" Шипка, Стара Загора
Крепост "Маркели" Карнобат
Антично куполна гробница Поморие
Тракийско светилище "Бегликташ" Приморско
Крепост "Русокастро" с.Камено
Село Бръшлян
Крепост "Букелон" с.Маточина, Хасково
Крепост "Неутзикон" с.Мезек, Хасково
Долмени с.Хлябово, Тополовград
Каменните гъби с.Бели бряст, Хасково
Крепост "Траянови врата" София
Музей на минното дело Перник
Музей на киселото мляко с.Студен извор, Трън
Църква в село Беренде Драгоман
Драгоманско блато Драгоман
Музей на керамиката с.Бусманци, Трън
Земенски манастир Перник
Природен парк Беласица Благоевград
Праисторическо светилище "Градище" с.Долно Дряново, Благоевград

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай