Натали не иска да е икона на бунта

Натали не иска да е икона на бунта | StandartNews.com

София. Не съм платена и не се занимавам с политика, пали се балерината. Работа, не политика, изпратила балерината Натали Найденова начело на #ДАНСwithme шествието в неделя. "Не съм протестиращ. Не исках да направя впечатление, просто фотосесия", заяви пред "Стандарт" единадесетокласничката от Националното училище за танцово изкуство в София. Пърформансът на 17-годишната красавица всъщност бил част от проекта "Urban Butterflies" ("Градски пеперуди"), дело на фотографа Даниел Ахчиев. По думите на Натали именно Даниел предложил да снимат по време на протеста. А Натали се отзовала, защото обича балета и всичко свързано с него.

"Искам да се знае, че не съм платена и го направих за удоволствие, не е на политическа основа", държи да уточни Натали. Балерината подкрепя бунтарите, но не участва в шествията, защото няма време. Но признава, че не е очаквала танцът й на протеста да предизвика такъв фурор. "Правили сме фотосесии и на Женския пазар. И там имаше хора, които гледаха и снимаха, но подобно нещо не ми се е случвало", признава балерината. Не крие, че следи коментарите, които се нароиха по неин адрес в Мрежата. "Има както положителни, така и отрицателни - че съм платена. Но не ме интересува мнението им. Не исках да се "навирам" в тези протести, а да направим хубави снимки. Отказвам коментар в повечето медии, защото не желая такава публична изява", отсича Натали.
Изненадан от фурора й е и Даниел Ахчиев.

Изобщо не съм очаквал да има такъв ефект и снимките с нея от протестите да придобият такава публичност", коментира фотографът пред "Стандарт". Идеята за снимките му хрумнала случайно. Планирал фотосесия с Натали по проекта, а и е редовен участник в шествията, затова решил да съчетае и двете неща. "Хем да отразя протеста по някакъв начин, хем да снимам балерина на фона на протестиращите. А дали има смисъл в това, четох коментари в интернет дали имало смисъл или не, някой го намира за красиво, друг за смислено, "красота срещу упадък", има също така мнения, че ми е било платено и подобни глупости. Но в крайна сметка се получи интересно и хубаво", доволен е Ахчиев.

"Не съм искал да покажа на Волен Сидеров, че балетистите не са опасни. Защото нали той уж имаше разправии с един балетист, който го бил нападнал. Вие виждате, че тези протести са едни от най-красивите, случвали се някога в световен мащаб. Хората се радват, излизат и по всякакъв начин показват какво мислят, обличат се, носят плакати. Затова си помислих, че балерината би била интересно допълнение към целия този фон и реших да направя хубави снимки, с които да си напълня галерията.

Не съм търсил провокации, нито съм влагал дълбок смисъл в този акт", откровен е Даниел. "Аз предложих на Натали, тя не е искала да става някакво лице на протеста и сега се притеснява от цялото внимание около нея", признава фотографът. И уточнява, че не познава модела си добре - снимал я е само веднъж. Девойката видяла страницата на Ахчиев в интернет с фотосесии на балерини и се свързала с него, изявила желание да снима и нея.

Даниел слуша интуицията си, като подбира моделите си. "Процесът всъщност е взаимен, трябва и те да са съгласни, да намерим подходящо време, защото балерините са доста заети. Не стават спонтанно снимките, обмисляме места, идеи", допълва Ахчиев. Първата фотосесия, която направил, била случайна и оттам стартирал целият проект "Urban Butterflies"."Видях, че всъщност ситуирани по този начин, балерините изглеждат интересно на място, на което обикновено не може да се видят", разкрива той. И споделя, че по време на снимките става доста интересно, защото малките момиченца много им се радват и дори искат да се докоснат до тях. Не остават равнодушни и възрастните минувачи. Фотографът е на мнение, че на хората им е любопитно, защото не са много тези, които посещават опера и балет. "В някои от моите снимки показвам контраст между грозната градска среда и красивата балерина, а в други се опитвам да я впиша по някакъв начин в интересна среда", разказва Даниел. И споделя, че има желанието да направи фотоизложба с фотосите, за да им се радват не само Фейсбук потребителите. Тази идея, за жалост, е трудно осъществима, защото липсват спонсори за подобно начинание. Затова и засега на "Градските пеперуди" се любуваме само в нета.

Пред в. "Стандарт" Даниел Ахчиев:

- Даниел, смятате ли, че протестите ще постигнат успех?
- Ако не смятах така, както аз, така и останалите протестиращи, тогава нямаше да има смисъл от тези протести.
- Вие защо участвате в протестите?
- Защото искам България да се превърне в нормална европейска страна, в която на почит са законът, редът и демократичните ценности. Защото аз от няколко месеца активно мисля да напусна страната и се чудя къде да отида. Но въпреки това има шанс, ако се промени изведнъж политическата класа и страната се управлява по нормален начин. Но дори и да не съм тук, аз ще подкрепям протестиращите, както подкрепям и тези в Турция и навсякъде по света. Защитник съм на демократичните ценности и на свободата.
- Значи според вас България няма бъдеще, така ли?
- Ако продължат да ни управляват същите хора - не. Обречени сме да сме на опашката в Евросъюза.
- Каква е алтернативата?
- Да се смени политическата класа. Днешните политици и олигархията са едно, те стоят заедно на една "маса" и решават какво да се случва.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай