Народът иска българско

В Кърджали избират щастливи пуйки от село вместо замразени от Бразилия

Народът иска  българско | StandartNews.com

"Българска ли е стоката? Това е първият въпрос, който ми задават клиентите", казва Руска Тодорова, която продава зеленчуци на пазара в Кърджали. На сергиите има разнообразие - домати и тикви от Хасковско, зеле и праз от Пловдивско, картофи от смолянското село Давидково. Добре вървят орехите, един килограм без черупка може да се купи между 11 и 13 лв. Наред с гроздето от Ивайловградско по 1,80 лв. има и райска ябълка по 3 лв. за кг, както и ананас за 3,50. В петък и събота на пазара изнасят и пуйки. Най-търсени са 5-6-килограмовите, които са отглеждани в селата край Кърджали. За разлика от замразените вносни на щастливо раслите птици месото е много вкусно. "Някои стопани предлагат и една вносна порода, които стигат до 15 кг, но са тлъсти и не се търсят", обяснява Вили Кирекчиева. В един от магазините за месо на щанда със свинско има голямо разнообразие. "Всичко е от нашите кланици, купува се много, защото е прясно", казва продавачката и показва свинска пържола в марина за 7,90 и свински котлет за 7,60 лв.

На Колхозния пазар във Варна хората търсят български домати, но бързо се отказват да ги купуват, защото цената им е по-висока значително от тази на вносните. Гръцките вървят по 1.60 лева за килограм, а родното производство - по 2.40 лева. Нашите домати вече са дефицит и за това струват по-скъпо, обясни търговец на сергия със зарзават. Пазарът е отрупан с вносни плодове от Турция, Гърция, Испания и Италия. Цените все още са добри, но ще скочат за Коледа, откровени са продавачите. Българско производство са само ябълки, праз и зеле. Белият боб от нова реколта от Генерал Тошево върви по 5 лева за килограм и с наближаването на рождественските празници ще поскъпне поне с 50 стотинки, прогнозират домакините и бързат да се запасят.

Коледните елхички още не са пристигнали, но за това пък гаражите край пазара са заредени до горе с пиратки, конфети, огнени надписи и фойерверки.

В Добрич също не са любители на вносните стоки. За празничната трапеза добруджанци разчитат на пресни пържоли и пилешко от селата. Тази година много се търси и заешко - животновъди предлагат килограма по 9 лв. "Всяка година си купувам вратни пържоли и бут от стопанин в едно от близките села. Много съм доволна, месото е крехко и вкусно и няма нищо общо с това, което се предлага в магазините, а цената не е по-висока. За сметка на това имам гаранция, че стоката е прясна и е българска", казва Иванка Костадинова. Друга домакиня също сподели, че не само за празниците предпочита да слага на трапезата български продукти. "За съжаление все по-рядко в магазините можеш да намериш българско", казва тя.

Добруджанци вдигат наздравици по празниците също с домашно приготвени напитки. "Разчитам на ракията, която сам съм си произвел, както и на виното, което съм направил. Знам какво съм сложил в бутилката, докато в магазина не знам на какво ще случа", коментира Георги Киров.

Търговците в града обаче са категорични, че няма опасни за здравето стоки, защото проверките от контролните органи били постоянни, а и в обектите не постъпвали стоки без нужната документация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай