На 4 г.: Броят до 5, познават цветовете

Аутизъм и психични проблеми се откриват по-лесно в забавачката

На 4 г.: Броят до 5, познават цветовете | StandartNews.com

Трябва ли децата на 4 г. да ходят задължително на забавачка? Този спор изправи едни срещу други просветно министерство и родители. Около 40 организации на майки и татковци заявиха, че ще поискат вето от президента Росен Плевнелиев върху новия образователен закон в частта му, където детската градина за 4-годишните малчугани става задължителна. Не ги трогна дори опитът на министерството да зарови томахавката посредством сложен пирует, с който разреши родителите да обучават малчуганите у дома, ако го правят по програми на МОМН и преди това ги регистрират в детската градина. "Това е още една форма на контрол", отсече Явор Ганчев от "Национална мрежа на родителите". Решихме да проверим какво стои зад страховитите думички "стандарти за предучилищното образование" на 4-годишните, които успяха да взривят общество и парламент.

"Мога да броя от 1 до 10", с гордост съобщават много 5-годишни малчугани. А ако могат да броят до 100 - ехе, тогава няма кой да се мери с тях. Оказва се, прословутите стандарти, по които децата се обучават в забавачката, всъщност изискват от тях доста по-малко. Децата на 4-5 годинки трябва да могат да броят само до 5. Едва на 6-годишните е поверена отговорната задача да могат да преброят пръстите и на двете си ръце.

Изискванията, които са заложени в стандартите на детските градини, са такива, че да бъдат приложими за всички - и за онези, които учат бързо, и за по-трудно запомнящите. Съществуват задължителни критерии за онова, което детето трябва да знае в края на всяка предучилищна група, и то изобщо не е толкова страшно, колкото звучи, записано в закон. "Съвременните деца са дори по-адаптивни, те с лекота се оправят с мобилния и компютъра, въпреки че няма стандарт, който да ги учи на това", казва Ксения Семизорова, директор на 7-мо ОДЗ и един от експертите, привлечени от МОМН по темата. Това обаче ще се промени при писането на новите изисквания - съгласно тях най-вероятно е децата да получават

първите си познания за компютъра на около 7 г.

Естествено ако у дома вече не са се научили да боравят сами с лаптопа на мама.

"Всичко в градината се научава от децата под формата на игра", разказва Семизорова. "В общуването едни с други обаче се проявяват и дефицити като аутизъм, психични проблеми. Те се откриват по-лесно в градината, където разполагаме с логопеди и психолози", разказва тя. Ако малчуганът учи вкъщи, твърде вероятно е проблемите му да не бъдат открити навреме и да се проявят едва тогава, когато стане първокласник. А тогава и наваксването със знания, и лечението е по-трудно.

Знанията, които децата усвояват на 4 и 5 г., например предполагат малчуганът вече да говори свързано - тоест да ползва изречения. Детето вече трябва да умее да описва нарисуваното на картинките, които разглежда, да преразказва части от позната приказка, да влиза в роля, а освен това да различава единствено от множествено число. Едва на 5-7 г. от хлапетата се иска да разграничават сегашно от минало и бъдеще време и да разказват, придържайки се към тях. По математика 3-годишните трябва да броят дотолкова, колкото са и годинките им - само до 3. На 4-5 години цифрите се увеличават с цели 2 - вече стигат до 5. "Ако детето се научи от по-голямо братче или сестричка да брои до повече, естествено нямаме нищо против. Но това не е изискване на градината", казва Семизорова.

На 4 г. се придобиват и първите хигиенни навици - че ръцете се мият всеки път, когато се прибереш у дома отвън. Освен това децата трябва да могат да познават сезоните и да знаят какво се случва през всеки от тях - кога вали сняг, кога падат листата на дърветата. На 5-7 г. бъдещите първолаци вече трябва

да разпознават частите на тялото

Тогава се сблъскват и с първите си логически познания. За първи път им се налага да дават оценка и на това, което правят - например сами да преценят рисунката си или поведението към другарче.

Друго изискване към децата на 4 г. е вече да могат да разграничават основните цветове и да групират предмети по цвят и по дължина например. Или по вид - например да подредят куклите отделно от плюшените животинки. Това е и възрастта, в която децата за първи път запомнят основните празници - Баба Марта, Великден, Коледа. На 5 г. според министерските стандарти вече се иска от тях да знаят по нещичко и за българските национални герои.

Решаваш всяка есен дали ще учи вкъщи

Милена Дамянова, зам.-министър на образованието

 - Г-жо Дамянова, при гласуването на образователния закон се роди една нова форма - самостоятелна организация на педагогическото взаимодействие в детската градина. Как точно ще става това?

- Бих искала да подчертая, че законопроектът, който в момента се разглежда в Народното събрание, дава много възможности на родителите, които желаят да прекарват повече време вкъщи с децата си. Фокусът е върху развитието на детето, а не върху престоя му на едно или друго място. Задължителната детска градина за 4-годишните не означава, че детето ще стои там по цял ден - напротив. Направихме и това допълнение за самостоятелна организация, за да дадем още по-голям избор на семействата. Тоест родителят решава, а държавата има ангажимент - това е промяната. Родителят има алтернативи. Той може да избере дали детето му да ходи на детска градина целодневно, полудневно, почасово или да избере самостоятелна организация. Целта е да задължим държавата да осигури място на всяко дете на тази възраст в детска градина. Това е и което родителите искат. Тази политика се подкрепя от над 95% от гражданите. Стандартът за предучилищно образование ще разпише начините, по които ще се осъществяват отделните организационни форми. Но най-общо казано, родителите на тези деца ще могат да заявят в най-близката детска градина или в общината, че избират самостоятелна организация. Това ще става година за година. Така родителите поемат отговорността, че детето ще придобие необходимите за възрастта на детето компетентности, които няма да са по-различни от заложените в сега действащите програмни системи. Предвиждаме също така родителите да получават, ако желаят, консултации от градината, за което самата градина ще получи минималния стандарт за финансиране. В никакъв случай обаче не трябва да се прави аналогия със самостоятелната форма в училищното образование.

- По какви критерии ще се решава кой може да образова детето си вкъщи? Говореше се за намеса на Агенцията за закрила на детето...

- Вижте, тук става въпрос наистина за избор и правото на избор на родителя. Питаха ни и кой гарантира какво ще се случи в семейството, което избере този вариант. По принцип и сега не детската градина и училището са тези, които единствени следят за спазването на правата на децата в семейството. Правят го съвместно с Агенцията за социално подпомагане, с Държавната агенция за закрила на детето. Това ще са институциите, с които образователната система ще си сътрудничи и за в бъдеще. Целта е да се зачитат и спазват правата на децата, а всяко дете има право на образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай