Мюсюлмани черпят комшии християни за Рамазан

Мюсюлмани черпят комшии християни за Рамазан | StandartNews.com

Тъпанджии събуждат вярващите всяка сутрин по време на свещения месец

От 5 юли мюсюлманите слагат край на едномесечните пости и започват тридневното честване на свещения Рамазан Байрам, известен и като Шекер Байрам. Още рано сутрин във всички джамии и месчити се събират мъжете мюсюлмани, за да посрещнат с празничен намаз настъпването на Рамазан байрама. След намаза те даряват пари, които се използват за нуждите на молитвените храмове. Вярващите се отправят към домовете си, където

по-младите искат прошка от по-възрастните

членове на фамилиятa и благоволение за техните деца. "Според мюсюлманската религия по време на Рамазана по-богатите помагат на бедните, като дават "зекят" и "фитре" /дарения/ на сираци, вдовици и социалнослаби", разказва за традициите на празника Гюнер Мюмюн от Ардино.

Празникът се предхожда от месеца Рамазан, през който се спазва пост. През всички дни мюсюлманите стават преди изгрев-слънце, закусват и до залез-слънце не се хранят и не поемат течности, включително и вода, пази се "оруч" /пост/. "Въздържането се налага от религията, за да може всеки мюсюлманин да се доближи до състоянието на бедните, гладните и страдащите хора", допълва Гюнер и обяснява, че една от най-хубавите традиции по време на "оруча" e биенето на тъпан преди изгрев слънце. Във всяко село от община Ардино има специално избрани рамазански тъпанджии, които събуждат вярващите за "оруч". Обичаят продължава да съществува в района от векове.

"Рано сутрин човекът с тъпана обикаля и думка пред къщите на мюсюлманите, бие силно и не си тръгва, докато не види да светнат къщите.

Това се повтаря всеки ден призори до края на Рамазана, който продължава един месец. В последния ден от постите, тъпанджията обикаля хората, които е будил, за да честити празника, и пее песен (манита), подходяща за всеки домакин. Като благодарност, че ги е събуждал, стопаните му дават бакшиши и подаръци", разказва още родопчанинът от Ардино.
Рамазан е

месец на опрощението, покаянието и милосърдието

През тези дни се извършват много благотворителни прояви. Гюнер припомня, че в един айет от Свещения Коран пише "Бъдете щедри на добри дела. Надпреварвайте се в добрините!".

"Ние, ардинчани, по душа сме щедри и добронамерени. Тази година за пореден път Сдружението за културно сътрудничество "Егридерелилер" (Ардинци) от Бурса раздаде над 1200 пакета хранителни продукти от първа необходимост на социално слаби, инвалиди и самотно живеещи хора в община Ардино. Помощи бяха раздадени, както на мюсюлмани, така и на християни, тъй като добротата и благородството не се интересуват от религиозните различия", допълва Гюнер.

Кметът на Ардино Ресми Мурад даде ифтар/благотворителна вечер/ в най-святата нощ за мюсюлманите "Кадир геджеси". Мюсюлманите вярват, че тогава Аллах опрощава греховете и изпълнява желанията на вярващите. "Нощта Кадир е короната в ибадета (преклонението) на мюсюлманите. Традиционно ифтар се организира във всички общински градове. В центъра на Кърджали на една трапеза седнаха отново над 1500 души, заедно с кмета Хасан Азис бяха депутати от региона, отец Петър Гарена, общински съветници, бизнесмени. Близо две хиляди се събраха на ифтара и на площада в Момчилград.

Започналият Рамазан Байрам е известен като Шекер Байрам, защото на този празник хората се черпят със сладкиши-баклава, локум, бонбони, сладки. По традиция първият от трите празнични дни се чества с най-близките, което ги прави още по близки и щастливи. По-младите мюсюлмани посещават по-възрастните си роднини, близки, приятели и съседи, целуват им ръка, с което изразяват своето уважение към тях. За празничната трапеза жените подготвят капами, баници, баклави. Не само по време на празничните дни на Рамазан байрама, но и през всички останали дни родопчани са заедно. "Сега аз ще почерпя приятели и съседи християни, а на Великден и Коледа те ме канят да споделя трапезата им. Какво по-хубаво да живеем в разбирателство, в мир със себе си и с околните.

Искрено се надявам този празник да донесе много споделена радост и надежда на всички", споделя още Гюнер Мюмюн от Ардино.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай