Милиардерът, който мразеше прожекторите

Собственикът на бизнес империя за 55 млрд. евро ревниво пазеше личния си живот

Милиардерът, който мразеше прожекторите | StandartNews.com
  • Петер Келнер бе фен на екстремните спортове, където всяка грешка може да струва живота
  • Собственикът на бизнес империя за 55 млрд. евро ревниво пазеше личния си живот

 

Най-богатият чех - милиардерът Петер Келнер, загина на 27 март в катастрофа с хеликоптер.  Инцидентът е станал в района на глетчера Кник в американския щат Аляска. Келнер е бил там за хели ски - екстремен спорт, при който скиорите се спускат от трудно достъпни места, до които се стига само с хеликоптер. Практикуването на екстремния спорт, недопускащ възможност за грешки, е магнит за търсачите на силни усещания. Полетите до отдалечени планини, където не стъпва човешки крак, са известни с риска, на който съответстват високите цени. Седмичните пакети са от 15 000 долара на човек за споделено настаняване и чартъри за хели-ски. Пан Келнер, който бе запален сноубордист и кайт сърфист, е бил чест гост в курорта. От компанията му PPF Group заявиха, че на погребението ще са само близки членове на семейството, тъй като милиардерът приживе държеше да пази личния си живот далеч от любопитни погледи.Петер Келнер е известен у нас с това, че придоби българския телеком бизнес на норвежката компания "Теленор". Освен у нас, притежава и мобилните оператори в Унгария, Сърбия и Черна гора. През октомври 2020 г. магнатът чрез своята PPF Group купи международната група Сентръл Юропиън медия ентърпрайзис (СМЕ) за 2,1 млрд. долара (1,15 млрд. евро). В нея освен bTV Media Group са още 4 телевизионни компании в Чехия, Словакия, Румъния и Словения. Смъртта на Келнер съвпада с критичен момент за PPF Group NV: най-голямата частна група преговаря за продажбата на своите чешки и словашки финансови активи. Занапред миноритарният акционер Ладислав Бартоничек ще управлява всички операции на PPF, казаха от компанията.

Петер Келнер не обичаше да дава интервюта, избягваше фоторепортерите, никой не знае къде живеят магнатът и семейството му. От много години той комуникираше с пресата само по имейл или чрез пиарите си. И обикновено изпращаше емисари на заседания на бордовете на директорите в компании, където участваше. Чешките медии го наричат "Петер Велики".Милиардерът, който заема 68-мо място в класацията на "Форбс" със състояние от 17,5 милиарда долара, пpитeжaвa фиpми нa oбщa cтoйнocт над 55 млрд. eвpo, според "Блумбърг". Блaгoдapeниe нa oтличнитe cи кoнтaкти c пpaвитeлcтвa в изтoчнoeвpoпeйcки и изтoчнoaзиaтcки дъpжaви, Keлнep ycпя дa cъздaдe eднa нaиcтинa oгpoмнa импepия, пишe "Xaндeлcблaт".Роден е на 20 май 1964 г. в чехословашкия град Ческа Липа, който се намира на 25 км от границата с тогавашната ГДР. През 1986 г. завършва Висшето училище по икономика в Прага със специалност "Икономика на промишлеността". След като се дипломира, работи като асистент на чешкия продуцент Пржемисл Пражски във филмовото студио "Барандов", най-старото и най-голямото в страната. И дори успява да снима в епизодична роля в декадентския филм "Служебно време", режисьорски дебют на известната сценаристка Ирена Павласкова. След това започва работа в Бърно в компанията Impromat, която продава копирна техника Ricoh.

Първият милион

Пътят към първия милион за пан Келнер се отваря след "кадифената" революция в Чехословакия през 1989 г. Според някои източници, през 1991 г. младият мъж е имал важна среща в един от спа хотелите в курортния град Теплице със Степан Попович, символична фигура за Чехия от онези хаотични години, който по това време бил ръководител на известните фабрики за стъкло, обединени в холдинга Sklo Union. Бизнесменът бил впечатлен от предприемчивия нюх на младия Келнер и го взел под крилото си. Помогнал му да направи инвестиционен фонд, за да участва в приватизацията с ваучери, която стартира през 1991 г. в Чехословакия, пише nloeda.ru. Келнер и партньорът му Милан Уинклер организират Първия приватизационен фонд /PPF/, който в двете вълни на приватизацията купува акции в над 200 предприятия. След като събира достатъчно голямо портфолио от ценни книжа, Келнер започва да консолидира активите си и инвестира в акции на Чешката застрахователна компания (CSK), най-голямата в страната. Когато CSK започва да потъва, пан Келнер, който държи 20 % от акциите на застрахователя, се обръща към правителството с молба да му прехвърли компанията за управление с последващото право на покупка. И скоро бившият дилър на копирни машини има контролен пакет във фирма, която е в топ 10 на най-големите застрахователи в Европа. Успехът на сделката предопределя интереса на бизнесмена към финансовия пазар. През 2007 г. той се договаря с италианския застрахователен гигант Generali за съвместен бизнес в Източна Европа. PPF холдингът притежава 49% от акциите, а самият Келнер се присъединява към борда на директорите на Generali и придобива миноритарен дял в корпорацията.

Бизнесът в Русия

Междувременно Петер Келнер придобива и бизнес в Русия през 1993-1994 г., като инвестира в акции на големи руски компании. Но неочаквано разпродава активите си през 1998 г. без обяснение. Говори се, че тогава си е създал сериозни врагове в Русия. От този момент нататък олигархът спира да се показва публично. Но Русия си остава важен пазар за Келнер.Няколко години по-късно той се завръща, създавайки мрежа от банки за потребителско финансиране - Home Credit Group. Те си сътрудничат с веригата магазини за битова техника Eldorado, като клиентите на търговеца могат да получат преференциални банкови заеми. По време на финансовата криза от 2008 г., когато властите подават данъчни претенции срещу Eldorado, PPF предоставя на търговеца заем в замяна на дял в бизнеса. Впоследствие чешкият фонд придобива 100% от Eldorado. Въпреки възможната продажба на веригата, Келнер твърди, че няма да напуска руския пазар за втори път.През 2013 г. PPF купува чешкия клон на мобилния оператор O2 и започва да се интересува от недвижими имоти: както в Чешката република, така и в Русия. Но Азия изпреварва Русия като най-голям пазар за групата. Home Credit Group се разширява в Китай, Виетнам, Индия, Индонезия, Филипините и Казахстан. Бизнесът на Келнер в Китай предизвика известни противоречия у дома. Той е сред бизнес лидерите, придружаващи президента Милош Земан, организатор на по-тесни бизнес връзки с Китай, по време на пътуванията му до Пекин, пише Блумбърг.За Келнер анализаторите казват: "Този човек има удивителен инстинкт. Той предварително усеща всяка опасност - неизпълнение, конфликт с партньори, криза. И отвежда парите там, където е изгодно и тихо. Откровено дразни конкурентите и лобистките структури. И най-важното: той е професионален, защото олицетворява чешката оригиналност - германска организация и бдителност, умножена от славянско вдъхновение и непредсказуемост".

Гледаше мачове с Абрамович

Келнер пази ревниво личния си живот и подробностите за делата му извън бизнеса са много малко. Знае се, че се е женил два пъти. Първата му съпруга се казва Ива, а настоящата - Рената.

С нея учредяват Благотворителната фондация на семейство Келнер, която поддържа проекти в областите на образованието, науката и културата. Семейството живее в голяма вила в Подкози, близо до Прага. Келнер има поне един самолет, но не е известно дали го управлява сам, пише money.ink.  Фен бе на футбола. Често гледаше мачове на "Стамфорд Бридж", понякога е забелязван в компанията на Роман Абрамович. Дори имаше слухове, че му е хрумвала идеята да стане собственик на лондонски клуб от Висшата лига.Петер има четири деца.

Дъщеря му Анна Келнерова, родена на 26 ноември 1996 г., е състезател по конен спорт, била е национален шампион в Чешката република по прескачане на препятствия. Баща й вероятно е бил много горд с нейните постижения, защото е платил 250 000 000 CZK, около четвърт милиард британски крони, за кобила на име Catch Me, която преди това е яздена от Лора Клафак /б.ред. бронзов медалист в Световното първенство през 2018 г./.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай