Неделя,

„Месембрия Орфика" за втора поредна година в Несебър

От: Администратор -
„Месембрия Орфика" за втора поредна година в Несебър
A
A
A

Форумът събира на една сцена именити музиканти от Виена, Париж, Прага и Москва

За втора поредна година жителите и гостите на един от най-древните градове на Българското Черноморие – Несебър, ще станат свидетели на неповторими и въздействащи музикални изпълнения на класически произведения под окъпаното със звезди вечерно небе насред на Старата Митрополия (църквата „Св. София").

От 9 до 11 септември магнетичният град на ЮНЕСКО ще бъде домакин на тридневния музикален фестивал „Месембрия Орфика". Концертите ще са с начален час 20:00 ч. на Старата Митрополия в стария град при вход свободен. Във форума този уикенд ще вземат участие именити музиканти - солисти, художници, професори от Виена, Париж, Прага и Москва, както и млади изгряващи звезди, част от бъдещия артистичен елит на България.

Програмата на фестивала е подбрана прецизно и макар на пръв поглед да изглежда ексцентрична, мостът между изкуствата е белег за майсторство, което ще ви докосне, твърдят музикантите. Във форума ще се съчетаят изобразително съвременно изкуство с концертни рецитали, изпъстрени с разнообразни акценти - от шедьоври на класическата музика като Сезоните на Вивалди до ритъма на аржентинското Танго на Астор Пиацола.

„Много съм щастлив, че именно в Несебър, град, който в последните години преживява един културен и духовен Ренесанс, ще имаме възможност да обогатим летния туристически календар с един малък, но висококачествен камерен фестивал" - казва маестро Марио Хосен, арт директор на фестивала „Месембрия Орфика" и един от най-изтъкнатите ни виртуози-цигулари, получил световна легитимация и наричан „българският Паганини", заради брилянтните изпълнения на класически негови произведения на цигулка.

„Ние вярваме, че чрез подобен фестивал представяме града, своето културно богатство, своята история и показваме, че Несебър има не само богато минало.", е мнението на кмета на Несебър Николай Димитров.

Три вълнуващи концерта ще чуят жителите и гостите на Несебър.

На 9 септември- КЛАСИЧЕСКА КАМЕРНА МУЗИКА с изпълнения на произведения от МОЦАРТ, ШУМАН и Ц. ФРАНК;
На 10 септември- ТАНГО, СТРАСТ С КЛАСИКА И ДЖАЗ от А. ПИАЦОЛА, Т. ШУЛЦЕ, В. ПИРОН;
На 11септември- БАРОКОВА ВЕЧЕР - НА СВЕЩИ В КАТЕДРАЛАТА и класически произведения на Й. Пахелбел, А. Вивалди, Й. С. Бах, А. Корели.
За актуална информация и подробности относно фестивала - на официалния му сайт - http://mesembriaorphica.com/ или на фейсбук страницата: The Sound of Nessebar .

Кратка биографична бележка за маестро Марио Хосен

Марио Хосен прави своя дебют като солист с оркестър на осем години. Получава образованието си в София, Виена и Париж. Солист с международна репутация и почетен професор на Нов български университет със завидна преподавателска кариера и студенти, носители на едни от най-високите отличия от конкурси и фестивали в Европа и Азия. Той концертира с множество оркестри, между които са Английски камерен оркестър, Брукнер Оркестър Линц, Кралската филхармония, Симфоничен оркестър „Чайковски" на Московското радио, Оркестър на Миланската скала и е основател и артистичен директор на международната академия и музикален фестивал "Орфеус", която се провежда ежегодно във Виена. Хосен свири на цигулка "Гуаданини" от 1749 година, която му е предоставена от Австрийската национална банка.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички