Май месец - най-желан за сватби

Май месец - най-желан за сватби | StandartNews.com

Нашенци се женят, за да не плащат ергенски данък

Добрич. Май месец продължава да е най-желан от влюбените, решили да минат под венчилото, сочи статистиката на Обредния дом в Добрич. Още в края на миналата година вече има записани и запазени дати за 9 сватби, сподели за „Стандарт" Коянка Кралева от Обредния дом. Първата сватба за новата година е на 3 януари, но по традиция през зимните месеци мераклиите да минат под венчило са малко, казва още Кралева. Статистиката на Обредния дом показва, че през миналата година в Добрич са били сключени 464 брака, от които 168 са били с ритуал, а 296 са разписванията. Броят на сватбите е повече спрямо 2013, сочи още статистиката. Все по-често младоженците избират изнесени ритуали, като предимно те са на брега на морето или в заведения в града и в близост до него, казват още обредниците.

Сред новостите в сватбите е навлизането на американската традиция – шаферки, облечени в еднакви рокли, както и четенето на брачна клетва, преди влюбените да се врекат във вечна вярност. Като любопитен момент обредниците споделят, че вече е имало няколко брака, в които по подобие на английската традиция младоженецът има шафери, на които в ритуала също се отделя специално внимание. От браковете с чужди граждани преобладават булките от Русия, Украйна, Беларус, докато младоженците са по-екзотични – от Ливан, Канада, Франция, Венецуела. През отминалата година са били сключени и три брака в Следствения арест, казват още от Обредния дом.

Друга любопитна тенденция в последните години, която се запазва и сега е сключването на бракове по коледно-новогодишните празници от наши сънародници, които живеят и работят извън страната. Най-често това са хора – най-често от ромски произход, установили се в Германия или Полша, които идвайки си за празниците в страната, минават и през Обредния дом. Причината е, че в Германия и Полша дори на живеещите на семейни начала с дете, но без брак им се спира ергенски данък. Младоженец споделил, че в Германия месечно му спират ергенски данък от 500 евро, колкото бил наемът на квартирата. След като представят превод на брачно свидетелство нашенци освен че вече не плащат ергенски данък, могат да ползват и всички социални облаги на Германия или Полша, където по думите на сънародниците ни, детските надбавки и обезщетенията за безработица са значително високи и им осигуряват спокойно пребиваване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай