Левон Хампарцумян става на 60 ден след Коледа

Роден между два празника

Левон Хампарцумян става на 60 ден след Коледа | StandartNews.com

София. Левон Хампарцумян, главният изпълнителен директор на най-голямата българска банка УниКредит Булбанк, на 26 декември става на 60. Как се чувства един банкер на 2х30? "Нямам нито един сив косъм в душата си", отговаря юбилярът, цитирайки свой приятел. В рамките на една седмица той празнува Коледа, Нова година и рождения си ден. И дори няма време да отдъхне, защото следват арменските Коледа и Нова година. Така се очертава един безкраен празник. Левон, най-прославеният кулинар сред банкерите, няма да се занимава с готвене. Иска да си почине и да се наслади на празника, затова юбилеят ще бъде в ресторант, недалеч от София. Пименто ди падрон - любимите му печени чушлета, може да занесе в кухнята на заведението, където да ги изпекат. Но нищо повече. Този път няма да слага гумените ръкавици и престилката, категоричен е банкерът.

Как се чувства човек, роден в средата на най-светлите дни в годината? Ощетен, защото хората обикновено се разбягват по празниците и никога не можеш да си направиш голям рожден ден, все се получава камерен, казва шефът на УниКредит Булбанк. Свикнал е да не прави пищни тържества. Това си има своите предимства, защото спестява разходи и посрещаш само най-близките си, казва с усмивка той. "Не знам дали има връзка с късмета заради рождения ден, но всеки човек има върхове и спадове, по-добри и по-лоши дни. Но аз смятам, че нещата, които съм искал да постигна, съм ги постигнал. Получавал съм пропорционално на усилията си, което невинаги се случва. Малко хора могат да се похвалят с това", обобщава банкерът.

За юбилея няма да прави някаква специална подготовка, ще отидат извън София с 10-15 близки приятели, разкрива плановете си Хампарцумян. Преди това, на Бъдни вечер, се събират семейно - ще дойдат тъщата и дъщерята Румяна.

Тя е завършила в чужбина, но сега работи в БНБ и на всички семейни празници се събират по традиция. Двете и съпругата му Мариана подготвят всичко. Коледа е ден за гости. Задаващите се празници и именни дни са много добър повод да видиш хора, с които иначе не се виждаш често.

Левон предпочита да не пътува надалеч по време на празниците. "Около Коледа и Нова година всички тръгват нанякъде, но всъщност човек плаща повече, а получава по-лоша услуга. Причината е, че самолетите, хотелите, ресторантите са препълнени и персоналът не може да обърне нужното внимание на всички", казва Хампарцумян. Той си припомня, че 50-годишнината си празнувал в Южна Африка, за да не се налага да бъде много "юбилейно". "Беше много хубаво, до Кейптаун има един винарски район - Стеленбош, обикаляхме от винарна на винарна няколко дни в приповдигнато настроение". Левон е известен като любител на "хубавото вино и всичко около него", както сам се определя. Освен традиционните бели и червени еликсири, ценител е на порто, шери, а според случая и глътка хубаво уиски.

Няма любими празници. Всеки, в който човек може да си почине, да се види с приятели, да си отпусне душата, е любим. Пък и да няма празник, ако някъде с някого си прекарал добре, ще го запомниш. Тези празници като че ли са най-хубави, защото са спонтанни, не са натоварени с много очаквания. Въпреки че по принцип не товари празниците с големи очаквания. "Имаше момент, в който гледах около Коледа и Нова година да сме някъде навън, но заради спадането на качеството на услугата, а в същото време драстично покачване на цените, се отказах. Ако човек има хубав дом и има занимание в него, той е домошар, но обича и да пътува. Но и на най-хубавите места по света да си бил, като се прибереш вкъщи, чувството е приятно, различно от всичко друго", казва шефът на Уникредит Булбанк.

Със съпругата си Мариана също са постигнали баланс. "Щом сме толкова години заедно, значи сме в съгласие за повечето неща.

Няма борба за надмощие това е контрапродуктивно. Основно се обсъжда кой кога може да е свободен, колко време може да отдели", обяснява банкерът. Обичат да пътуват заедно. Дори един уикенд може да бъде прекаран запомнящо се.

Не кара ски, за разлика от Мариана, която е сноубордистка. Много добър е обаче в зимния спорт терейсинг. Избира си една хубава тераса с прелестна гледка, осигурява си нещо вкусно за хапване и бутилка хубаво вино и си намира съмишленици. "Аз съм по социалните програми", казва Хампарцумян.

Посрещали арменския поп на Бъдни вечер

Роден е в семейство на образовани интелигентни хора. Баща му е арменец, майка му - българка. Срещнали се като студенти в Химико-технологичния институт (ХТИ). Дядо му е бил парфюмерист. След 9 септември, когато комунистите дошли на власт, му отнели всичко.

"Отгледан съм в градско семейство, леко притеснено от средата, в която живее", определя родителите си банкерът. Отраснал е в къща и затова има особен афинитет към дворове. "Справяхме се добре, в детството ми не ми е липсвало нищо", връща се назад той. Рождения си ден празнувал с децата на приятелски семейства и съседи. Всяка година на Бъдни вечер у тях е идвал арменският поп. Отецът посещавал домовете за молитва, защото на хората било забранено да ходят на църква. Разбира се Коледа се празнувала два пъти - по стария и по новия стил с 14 дни разлика помежду им. "Кой се отказва от два празника вместо един? Пък и някак си неудобно е когато всички празнуват, ти да не го правиш", шегува се Левон. Попът оставял във всяка къща ритуален хляб - малка безсолна питка. За бъдещия банкер това било любимо лакомство. Имало и традиционни ястия от арменската кухня като грис халва, баклави. А на следващия ден слагали на трапезата пържолите.

По късно Левон тръгнал по пътя на родителите си и също завършил ХТИ. Като Маргарет Тачър, шегува се банкерът. Първата му работа по специалността е била в "Кремиковци".

Но, както е казал Айнщайн, проблемът с химиците е, че химията е твърде трудна за тях, казва Хампарцумян. За да стане човек добър инженер-химик, трябва да овладее една доста сложна система от знания, която включва математика, физика, физико-химия и пр. Това са фундаментални науки, които лесно се трансформират в други сфери, обяснява преминаването си в банкерското съсловие шефът на УниКредит Булбанк. Например математическият апарат във финансите е с порядъци по-прост, отколкото във физико-химията, илюстрира той. В химията не можеш да почнеш от средата, трябва да хванеш единия край и да стигнеш до другия. Това създава определени навици, като при ученето на езици - като научиш един, всеки следващ е все по-лесен.

Книги и джаджи са най-желани подаръци

Какво е празник без подарък. Това е най-запомнящата се част от него, най-вълнуващата. Най-хубавите подаръци за Левон са книгите. Те винаги се подходящи, трудно може да се сбърка или да се получи конфузна ситуация. Не са ми правени кой знае какви големи подаръци, защото такива аз си купувам сам, допълва банкерът. Според него е безвкусно да получаваш някакви скъпи дарове. Харесва закачливи дреболии, оригинални сувенири. Открай време като всяко момче много обича различните джаджи, това се е запазило и до днес.

Не държи и снимки на бюрото си или в къщи на нощното шкафче. В днешните модерни времена човек може да има хиляди изображения в телефона си или на файлове в компютъра. Рамкирането на привързаността или на любовта ми се струва лицемерно, заключава Хампарцумян.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай