Легендата АББА се завръща

Шведският квартет издава първи албум след 1981 година

Легендата АББА се завръща | StandartNews.com
  • Шведският квартет издава първи албум след 1981 година

Четирима музиканти със симетрични инициали и неповторим музикален талант. Това е АББА - една от най-обичаните групи в света от вече над пет десетилетия. Така възторжено посреща групата и "Свободна Европа", наред с огромната екзалтация на милионите им фенове по цял свят.Членовете на шведската група съобщиха, че се завръщат с няколко нови съвместни проекта, 39 години след разпадането на групата.Проектите включват няколко песни, които се очаква да се появат тази седмица, документален филм, както и специално шоу, "Холограми", което ще бъде открито през 2022 г.

Стокхолм и "Ватерло"

Бьорн Улвеус, Бени Андершон, Агнета Фелтскуг и Ани-Фрид Люнгста се събират в Стокхолм в началото на 70-те. Няколко години по-късно те вече добиват международна слава, след като печелят Евровизия през 1974 с песента си "Waterloo".Освен запомнящите се мелодии, ключово за техния успех е и разнообразието в произхода на тяхната музика. Улвеус определя групата пред Гардиън като "толкова европейска идея"."Вдъхновявахме се от френския шансон, от немски шлагери, италиански балади и скандинавския фолклор" добавя той.

Вълшебните брачни двойки

Първоначално АББА се състои от две брачни двойки - Фелтскуг и Улвеус, както и Люнгста и Андершон.Двойките обаче се разделят преди групата да се разпадне. Твърди се, че славата е оказала своята тежест върху личния им живот, макар че Улвеус не е съгласен."Не мисля, че напрежението от славата причини разделите. Напротив", казва той пред британския Телеграф. По неговите думи някои от най-добрите им песни се появяват след разводите.Групата остава предпазлива и балансирана в кариерата си до самия край, за да съхрани своята енергия.

Ключът към гениалността

"Почти не правехме турнета. Затова песните ни още се слушат. Те са създадени много внимателно. Беше най-доброто, което можем да постигнем", твърди Улвеус."Бихме искали хората да ни запомнят, каквито бяхме. Млади, буйни, пълни с енергия и амбиция", казва още той.Въпреки че групата съществува само осем години, днес са продадени стотици милиони копия от нейните албуми. Комерсиалният й успех се доближава до този на Бийтълс, а през 2010 г. АББА е въведена и в Залата на славата на рокендрола.

Защо се разделиха?

Четири десетилетия, през които си задавахме много въпроси. Защо се разделиха АББА? Какво стана с Агнета Фелтскуг, Ани-Фрид Люнгста, Бьорн Улвеус и Бени Андершон? Как изглеждат сега?Всъщност имаше индикации отдавна, че АББА са склонни да мислят за зазръщане. Но нямаше факти. И изведнъж - нов албум!

Voyage

Предвиден да излезе на 5 ноември, той ще съдържа общо 10 парчета, от които вече излязоха I Still Have Faith In You и Don't Shut Me Down. А за това, че тук става дума за легенди, говори фактът, че двата сингъла, които разтуптяха хиляди млади и стари сърца по целия свят само за часове покориха редица музикални класации в различни държави по земното кълбо. Забележително беше и че, макар да са достъпни само тези 2 парчета от него, студийното начинание под наслова Voyage, отбеляза повече от 80 000 предварителни заявки във Великобритания само за три дни, с което чукна рекорд и подобри досегашното постижение на Take That с техния албум Progress and III.

Шоуто с холограми подлудява света

А не по-малък е интересът и към специално им шоу "Холограми", планирано за края на май 2022 г. Пък затова, че ABBA са феноменални, е достатъчно само да се посочи фактът, че специално и само за концерта им се строи нова супермодерна зала в Лондон... И макар че феновете им няма да ги видят в действителност (на шоуто ще излязат не 4-мата ни любимци, а техни холограми), те са готови да платят билети на цени между 32 и 367 британски лири.

Мамма миа!

Това става първият им албум номер едно в Обединеното кралство и за първи път АББА влиза в Топ 50 на световните класации. Това се случва през 1976 година.Новият сингъл към албума Fernando стига до номер едно в най-малко тринадесет страни по целия свят.Битката с Бийтълс и рекордите

Съвсем непреувеличено комерсиалният успех на ABBA се доближава до този на The Beatles с рекордни продажби, оценени на между 150 милиона и над 380 милиона в целия свят. Те са първата група от неанглоговоряща държава, която постига и затвърждава своя успех в класациите на англоговорящите страни, включително Съединени щати, Великобритания, Ирландия, Канада, Австралия, Нова Зеландия и Южна Африка. И, разбира се, са най-продаваната шведска група за всички времена.

Първият развод

Първият развод е през 1979 г. между Бьорн и Агнета.Това се случва малко след раждането на второто им дете, Кристиян. Двамата имат и по-голяма дъщеря - Линда. Новината за раздялата им естествено води до спекулации относно бъдещето на групата. Но ABBA уверяват пресата и феновете си, че продължават работата си като група и че разводът няма да ги засегне. Потвърждават това, като същата година издават своя шести студиен албум Voulez-Vous. А пък мъчителните отношения между Агнета и Бьорн намират израз в един от най-големите им хитове - The Winner Takes it All.В началото на 80-те групата има организирани няколко музикални турнета и навсякъде са посрещани от хиляди фенове. През 1981 г. обаче официално се развежда и другата двойка в ABBA - Ани-Фрид и Бени.

Завръщането

През 2016 г.обаче,британският мениджър Саймън Фулър обявява, че ABBA подготвя и ще се завърне с виртуално турне през 2019 г. И въпреки че проектът се забавя значително заради пандемията, ето че най-после нашите 4-ма любимци се завръщат въпреки всичко.Напук на разделите помежду им и на изминалите години едни от най-продаваните музикални изпълнители на всички времена се завърнаха, макар не толкова млади, отново буйни и пълни с енергия...Светът очаква отново магията на АББА. Простичка, шлагерна, но гениална.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай