КЗП ни е спасила от 200 рискови стоки и услуги за 2015 г.

КЗП ни е спасила от 200 рискови стоки и услуги за 2015 г. | StandartNews.com

През миналата година Комисията за защита на потребителите е извършила над 3300 инспекции по безопасност и е предпазила потребителите от около 200 рискови стоки и услуги. Това обяви заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева, предаде ведомственият пресцентър. В Деня на потребителите тя присъства на откриването на изложба на детски рисунки, изобразяващи търговски практики.

Около 40% от забранените стоки и услуги са свързани с децата, обясни Везиева. Според нея Комисията е забранила също толкова нелоялни търговски практики в различни сектори на икономиката. „Тези резултати свидетелстват за засилена превенция, която е в полза на потребителите", смята заместник-министърът.

Везиева определи инициативата на учениците по повод Деня на потребителите като част от гражданското им образование. "От малки трябва да знаем правата си и да имаме способността и силата да ги отстояваме", подчерта заместник-министърът. Детските рисунки показват как влияят върху хората опасните стоки и дефектните продукти, некоректните действия, но също така и добрите практики на търговците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай