Коя е д-р Сребра Родопска, дала ни БЦЖ-ваксината

Тя бе изключително ерудирана личност, казва внукът й

Коя е д-р Сребра Родопска, дала ни БЦЖ-ваксината | StandartNews.com

Коя е българката, разработила родната ваксина срещу туберкулоза? Д-р Сребра Родопска е родена преди 107 години. Нейната история през погледа на внука й Георги Бобев, който също завършва медицина, разказа бТВ.

ВИЖ ОЩЕ: БЦЖ-ваксината може да ни опази от коронавируса

Близо четвърт век е необходим на учени от института „Луи Пастьор“ във френския град Лил от са да стигнат от първите проучвания до доказването, че БЦЖ ваксината може да бъде прилагана върху човек успешно срещу туберкулозата. Като за всяка друга ваксина и за нея се водят спорове. 23 държави никога не са препоръчвали тази ваксина масово или вече са спрели. Само четири страни в света я произвеждат - сред тях и България.

ВИЖ ОЩЕ: БЦЖ-то е за бебета, не искайте ваксина сега

В първите дни на април учени от САЩ обявиха, че имунизацията срещу туберкулоза може да се окаже оръжие срещу новия враг – смъртоносния коронавирус. Ваксинираните по-трудно се заразяват. Засега не можем да кажем, че БЦЖ-то категорично предпазва, но прекарваш по-леко заболяването, заяви на 3 април проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център за заразни и паразитни болести. И обяви, че ние сме най-бецежираната нация в света, което в случая е много добре. За да се случи това обаче първата заслуга е именно на жената, разработила българската туберкулозна ваксина - д-р Сребра Родопска.

„Тя беше много интересен човек, изключително ерудиран, при все, че имаше проблеми със слуха от рано. Четеше изключително много и беше много любознателна“, разказа на бТВ нейният внук. Георги Бобев помни баба си от по-късните й години като интелигентен, любящ и добър човек.

„Темата БЦЖ винаги е присъствала в нашето семейство и тези три букви винаги са имали особен смисъл в нашето семейство“, казва той. Веднага след дипломирането си д-р Сребра Родопска започва работата в Института по заразни и паразитни болести в София. След края на Втората световна война тя заминава със съпруга си на специализация във френския институт „Луи Пастьор“, където вече се произвежда перорална ваксина. Връщайки се у нас, тя започва емпирична работа в лаборатория към НЦЗПБ за създаването на българска БЦЖ ваксина. За производството ѝ се използва московски ваксинален субщам 374А.

От 1951 г. в България БЦЖ ваксината е приета като задължителна. Нашата страна е първа в Европа и втора в света след Япония във въвеждането. След тестване в референтни лаборатории на СЗО в Женева, Канада и САЩ българската ваксина започва да се разпространява в три континента.

„Медицината винаги е била част от нашето семейство и от нашия живот. Телефонът вкъщи никога не е спирал да звъни с пациенти по всяко време, така че както и в повечето лекарски семейства, това става като част от живота на децата, които избират своя път“, разказва Георги Бобев. Той казва, че е вярващ - в доброто, в човека, във възможностите му.

„Много е важно ние да вярваме, защото доверието между лекар и пациент е в основата на успешното лечение. Трябва да сме оптимисти и да вярваме и аз съм сигурен, че ще се справим“, смята внукът на д-р Сребра Родопска.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай