Кое е най-горещото място на Земята

Последното десетилетие се утвърди като най-топлото, регистрирано някога

Кое е най-горещото място на Земята | StandartNews.com

Националният парк "Долината на смъртта" в Калифорния записа през август 2020-а това, което би могло да бъде най-високата температура, която някога е била надеждно регистрирана на Земята: 54,4° C. Записването на данните, проверено от Националната метеорологична служба на САЩ, настъпи в средата на гореща вълна на западното крайбрежие на Щатите.

Отчитането от август 2020-а е записано във "Furnace Creek" в "Долината на смъртта", но преди това най-високата надеждно регистрирана температура на Земята е била 54° C, също в националния парк в Калифорния през 2013-а, въпреки че някои съвременни експерти по климата твърдят, че това измерване вероятно е грешно.

Истината е, че последното десетилетие се утвърди като най-горещото, регистрирано някога и тази тенденция се очаква да продължи. Ето и Топ 10 най-горещите места в света:

1. Долината на смъртта, Калифорния, САЩ – Температура достигнала 54,4° C

2. Кебили, Тунис – Счита се, че най-високата регистрирана температура е била 55° C, регистрирана през 1931-а, но тези данни, предвид времето и методиката, се подлагат на съмнение.

3. Митриба, Кувейт – Проверен температурен рекорд от 54° C е установен през 2016-а.

4. Турбат, Пакистан: Температура достигнала 53,7° C през 2017-а.

5. Далол, Етиопия – Този град има едни от най-високите средни температури в света за населено място

6. Aziziyah, Либия – Този град е държал рекорда за едно от най-горещите места в света. През лятото може да надвиши 48° C.

7. Уади Халфа, Судан: Юни е най-горещият месец, с върхове над 43º С.

8. Дашт-е Лут, Иран: Това е едно от най-горещите места на планетата. Сателит на НАСА документира повърхностни температури в пустинята Лут до 71° C, най-високата температура, документирана някога на повърхността на Земята.

9. Бандар-e Махшахр, Иран – Смята се, че това е мястото с втория най-висок индекс на топлина в света.

10. Гадамес, Либия – Тук е записана температура от 55° C, въпреки че находката не е потвърдена официално.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай