КНСБ с пакет за защита на заплатите на работниците

КНСБ с пакет за защита на заплатите на работниците | StandartNews.com

Пакет законови промени, които да гарантират по-бързото изплащане на забавени заплати на работниците, представи КНСБ. Синдикатът предлага в Кодекса на труда да се премахне възможността при финансови затруднения фирмите да плащат за неопределен срок само 60% от договорената заплата. Вместо това да се регламентира, че при криза намаленото възнаграждение може да се дава не повече от два месеца, след което парите да се възстановят.

Друго искане на КНСБ е Фондът за гарантиране на вземанията на работниците да може да се задейства преди да се стартирала процедурата по несъстоятелност. В момента процедурата да се черпят средства от фонда е много тромава, хората не са запознати с тази възможност, работодателите не издават на време на необходимите документи. Така се пропуска двумесечният срок за реакция. 270 млн. лв. са натрупани във фонда към момента, за миналата година са платени само 1.118 млн. лв. на 280 работници, което прави средно около 3990 лв.

В Търговския закон трябва да се даде възможност работниците също да искат несъстоятелност на работодателя си заради неизплатени заплати, заяви Пламен Димитров, председател на КНСБ. Той настоява и за по-предно място на работниците в списъка на удовлетворяване на кредиторите. В момента работниците се нареждат на четвърто място след банките и обезпечените заеми. Без съдебни дела работниците да си вадят изпълнителни искове за дължимите заплати, на основата на издадени удостоверения за неплатени заплати по ведомостите, искат още синдикатите. Мажоритарните собственици да носят отговорност и със собствеността си от други търговски активи и с тях да покриват забавените заплати, ако фирмата няма активи, е друго предложение на КНСБ.

По данни на Главната инспекция по труда за миналата година след техни проверки са били възстановени забавени заплати на работниците за 24 млн. лв., но други 20 млн. са останали дължими. Суматата е много по-голяма, поне още 100 млн. лв. неустановени от трудовите инспектори забавените заплати има в страната, смята Пламен Димитров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай