Кметът на Ботевград от ареста на пазара

Кметът на Ботевград от ареста на пазара | StandartNews.com

Полицаи събудиха кмета на Ботевград Георги Георгиев. Униформените го отведоха в прокуратурата, за да даде показания във връзка с проверка за зплоупотреба с обществени поръчки. Клеветят ме, заяви Георгиев след разпита и се прибра у дома.

Ченгета изненадаха Георги Георгиев по пижама, закараха го на разпит в прокуратурата

Столични ченгета изненадаха по пижама кмета на Ботевград Георги Георгиев малко преди 8 часа сутринта. Униформените позвънили на вратата на апартамента му на бул. "Трети март" 47. Още сънен градоначалникът отворил, след което служителите на реда му се легитимирали и го поканили да ги придружи. Изчакали го да се облече и слезли с него пред входа, където го очаквал син микробус. Според свидетели, които минавали по улицата в този момент, Георгиев бил натикан в полицейския бус без белезници на ръцете. Бусът с включен син буркан отпрашил към София без никакви обяснения. Едва по обяд градоначалникът се завърна в дома си с автомобил на общината, разкриха кибици пред входа. Според очевидците Георгиев слязъл с няколко торби на столичен хипермаркет, очевидно след пазар в София. Така кметът успешно е съчетал разпита си в прокуратурата с възможността да си напазарува, коментираха местните зевзеци. В единия от пликовете Георгиев носел и копия от протоколите от разпита, които са му предоставени.

Още от сутринта изненадващият му арест предизвика вълна от медиен интерес. След като всички телевизионни сутрешни блокове обявиха сензационната вест, от прокуратурата все пак уточниха, че довеждането на ботевградчанин номер 1 до столицата е по тяхно разпореждане. Кметът не е арестуван и не е с постановена мярка за неотклонение "задържане под стража", уточниха в съобщение до медиите на държавното обвинение. Срещу Георгиев се провежда проверка за длъжностни престъпления, свързани с провеждане на обществени поръчки. Кметът е трябвало да бъде разпитан по образувано производство след сигнал от Сметната палата. Сигналът е свързан с поръчки за асфалтиране и рехабилитация на пътища и заповеди за отдаване под наем на общински имоти, каза говорителят на окръжната прокуратура в София Нина Панчева. "Поради неколкократно редовно призоваване на кмета на Община Ботевград и категоричния му отказ без основателна причина да се яви за снемане на обяснения Окръжна прокуратура - София, е разпоредила на МВР да го доведе принудително за изясняване на обстоятелствата по проверката", се казва в официално изявление на пресцентъра на обвинителите.

След около 2 часа разпит Георгиев напусна сградата на Окръжната прокуратура на ул. "Съборна" в столицата и с общински служебен автомобил отпраши към родния си град. Той обясни, че отвеждането му не е било принудително, а доброволно е придружил служителите на реда. "Това, което разпространиха някои медии - че съм арестуван, не е вярно. Аз не съм арестуван, а бях извикан на разпит по една прокурорска проверка, свързана с клевети и лъжи на една шепа общински съветници от ОбС Ботевград", заяви той на излизане от сградата. Около Георгиев се вдигна голям шум последно през март, когато група граждани от Ботевград поведоха борба срещу "крайно аморалния стил и скандално корупционния модел на управление" на общината. В отворено писмо до президента Росен Плевнелиев, премиера Бойко Борисов, председателя на Народното събрание Цецка Цачева и главния прокурор Сотир Цацаров тогава ботевградчани информираха за редица сериозни проблеми в управлението на града.

Щерката строи хотел

22-годишната дъщеря на кмета Цветелина Георгиева строи хотел в село Новачене. През февруари тя даде заявка за разширяване на фамилния имот в местността Камен дол. Кметската щерка е депозирала заявление в общинската администрация за изработване на ПУП с предложение за изменение на действащия. Вносител на Докладната записка е зам.-кметът Красимир Андреев. В нея се посочва, че Цветина Георгиева иска от Общински съвет Ботевград да разреши да бъдат обединени два съседни имота, нейна собственост. Единият в м. Лозята е пасище-мера с площ по-малко от един декар. Кметската дъщеря го е закупила от свой роднина - кмета на с. Новачене и братовчед на баща й, за сумата от 100 лв. на 23 септември 2014 г. Другият имот в м. Камен дол граничи с първия и е с площ 2591 кв. м. Него е закупила срещу 900 лв. от своите родители два месеца преди покупко-продажбата на първия имот - на 11 юли 2014 г. Въпросният втори имот е бъдещият хотел, към който Цветина Георгиева има инвестиционни намерения.

Депо глътнало 3 млн. повече

Говори се, че една от най-големите далавери в Ботевград е извършена при изграждането на депо за отпадъци. Договорът за строежа на депото е подписан през февруари 2009 г. Проектът е реализиран с европари, а стойността му е над 17,5 млн. лв. Заради нарушения в процедурите обектът е глътнал близо 3 млн. лв. повече от предварително предвиденото. От Сметната палата установили, че като бенефициент по европроекта община Ботевград е платила за извозването на 403 хил. куб. м земна маса от изкопите на двете клетки до определеното й за депониране място 1,54 млн. лв., т.е. по 3,82 лв./куб. м за превоз на разстояние 10 км - толкова, колкото е заложено в проектната документация през 2009 г. Реалното разстояние обаче е едва 500 м. Интересното е, че планината от пръст, стоварена в непосредствена близост до депото, видима дори и от околните села, не е забелязана от проверяващите органи по оперативна програма "Околна среда" при Министерството на околната среда и водите.

Живее в местния Ориндж Каунти

Кметът на Ботевград Георги Георгиев живее в скъпарски апартамент, твърдят негови съседи. Местността, в която се намира неговият блок, е известна сред жителите на града като местния Ориндж Каунти. В нея живеят хора с възможности, чиито жилища са бутиково обзаведени. "Кметът явно разполага със солидни месечни доходи и може да си позволи подобен лукс", споделят ботевградчани.

Пратиха 17 сигнала до Цацаров

Опозиционери от общинския съвет на Ботевград съобщиха, че са пуснати общо 17 сигнала до главния прокурор, но нито един не е в напреднала фаза. Според местните далаверите с обществени поръчки са само част от схемата. Друг печеливш момент е предпочитани фирми за изпълнители на поръчките. Сред най-предпочитаните от Георгиев са СД "Цеки - Захариев и сие" и фирмата "Барези 1" на бизнесмена Тихомир Нинов. Оказа се, че фирмата му е спечелила почти 6 млн. лв. от различни договори с общината за последните години. Подобен фаворит е била и фирмата на Нинов със застреляния миналата година дървен бос Семко Семков - "Европа 7". Семков е бил женен за сестрата на Нинов и приживе е един от любимците на Георгиев. Дни преди убийството на Семко обаче между него и кмета Георгиев е възникнал остър конфликт. Касае се за много пари. Една от причините била в стила на работа на Георгиев. Той не плащал цялата сума на спечелилия поръчката, а умишлено оставял да му дължи, докато го уреди с нова по-късно, но същевременно го оставя зависим. Дни преди смъртта си Семков е имал намерение да се свърже с ДАНС, за да опише далаверите в Ботевград, а също така е искал да се кандидатира за кмет, но не е получил подкрепа от бизнеса.

Сменя партии като носни кърпи

Кметът на Ботевград Георги Георгиев се е кандидатирал за кмет от БСП, НДСВ и ГЕРБ. Синът му Даниел, известен с прозвището Малката тухла, също следва неговия пример. Първо реши да напусне ГЕРБ, където бе депутат, и да отиде при Николай Бареков. После се отказа и беше изгонен от партията на Бойко Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай