Казаните за ракия под контрол на кметовете

Казаните за ракия под контрол на кметовете | StandartNews.com

В селските казани за варене на ракия ще може да се правят до 10 хектолитра чист алкохол на година, което прави по 2500 литра ракия от 40 градуса. А дължимият акциз за ракията ще се плаща в общината, където се намира казанът. Това предвиждат промени в Закона за акцизите и данъчните складове, внесени в парламента от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ), зам.-председателя на икономическата комисия Йордан Цонев, Георги Ковачев (България без цензура) и група депутати.

Предвижда се законът да влезе в сила от 1 януари 2017 г. А работещите в момента казани ще имат срок от три месеца да се пререгистрират в съответната община. Целта е ежедневният контрол върху казаните да се осъществява на местно ниво, като така ще бъде по-ефективен и ще се намали незаконното варене на ракия, гласят мотивите. Опасностите от нерегламентирано производство на алкохол са свързани не само с укриване на акциз, но и с производство на опасен за здравето на хората алкохол, посочват вносителите. А освен ограничаването на сивия сектор ще се увеличат приходите в самите населени места. Към края на 2015 г. в страната са регистрирани 1576 казана за варене на ракия, като само 9,5% от тях са обявили, че са произвели над 100 литра алкохол месечно, пише в мотивите към законопроекта.

Според данни, с които в. "Стандарт" разполага, от общо 20 000 подадени месечни акцизни декларации от казаните през 2015 г., в едва 6600 се декларира дейност. А в 1800 декларации (30%) са посочени под 15 литра ракия на месец. При положение, че от един 500 литров казан от едно зареждане се правят около 80 литра 40 градусова ракия. Явно казаните или работят малко, или крият много акциз.

С предложените промени в закона ще отпадне ограничението ракия в селските казани да може да се вари свободно от 1 юли до 31 декември, а през останалото време - само ако 14 дни предварително се уведоми Агенция "Митници". Казан за ракия, който не начисли акциз на някой клиент се наказва с глоба в двоен размер на налога, но не по-малко от 200 лв., а при повторно нарушение глобата става поне 500 лв., предвижда законопроектът. А ако акцизът не бъде внесен в общината, глобата ще бъде от 100 лв. до 200 лв.

Да се направи регистър на лицата, които внасят, правят или продават оборудване за производство на алкохол, включително и селски казани, предлагат още депутатите. Регистърът ще се води от Министерството на икономиката, като всички, които досега внасят или правят оборудване за алкохол ще имат три месеца да се регистрират. Оборудване за правене на ракия ще може да се продава само на лица, регистрирани по Търговския закон или по Закона за кооперациите. Търговците и производителите ще трябва да водят отчетност на кого са продали оборудване за правене на алкохол като тази информация да се предава в Министерството на икономиката.

Ако някой продава казани без да се е регистрирал ще отнася глоба от 500 лв. до 5000 лв. А ако някой нов селски казан за ракия иска да се регистрира в общината, ще трябва да представи документ, че е купил оборудването си от регистриран търговец или производител. За работещите в момента казани такъв документ няма да се изисква при пререгистрацията им.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай