Казанджии: Блокираме пътища, ако не ни чуят управляващите

Казанджии: Блокираме пътища, ако не ни чуят управляващите | StandartNews.com

Споделяйте приятели,преди малко това гадно копеле е откраднал телефона на жена ми от аптеката,който има някаква информация за наркомана моля нека да ми сигнализира,благодаря Ви предварително, пише Юлиян Иванов.

200 лозари и собственици на казани за варене на ракия излязоха на бунт в сряда до шосето за Гърция. Протестиращи имаше от всички общини по поречието на река Струма в Пиринския край. Те се събраха в района на мотел "Мамин Кольо" край Сандански, за да се обявят срещу промените в Закона за акцизите и данъчните складове. Бунтарите развяха български знамена и издигнаха плакати.

„Не пипайте „Радостта на народа", пишеше на един от тях. „Този път протестът ни е мирен, ще проведем само митинг, за да кажем нашето „Не" на промените. Но ще продължим да се борим докрай. Ако не ни чуят депутатите и управляващите, ще блокираме пътища в целия регион", заканиха се казанджиите. Те не направиха никакъв опит да спрат движението по главен път Е-79.

Събитието се охраняваше от десетки полицейски служители, които увериха бунтарите, че няма да им позволят да блокират шосето за южната ни съседка. До сблъсъци и ексцесии не се стигна.

„Всичко премина по европейски. Но европейско ли е да забранят със закон на собствениците на казани да не работят половин година. Това никъде го няма. Надяваме се, че премиерът Бойко Борисов ще ни помогне. Дано министър-председателят се погрижи за бедния и обикновен народ", сподели лозарят от Сандански Йордан Халачев. Според приетите наскоро промени, домашна ракия може да се вари от 1 юли до 31 декември. В останалото време от годината това може да става, ако 14 дни предварително се уведоми митницата. "Защо държавата удря най-бедните? Даваме си здравето за 20-те декара лозя, а няма да можем да сварим джибрите след 1 януари. Та те тогава стават за варене. Правителството няма да закърпи бюджета си с парите от казанджиите. Искат да ни принудят да хвърляме виното, което ни остане. Или да го даваме на винпромите за жълти стотинки", заявиха протестиращи.

Те нямат нищо против проверките по казаните за ракия, както и да си плащат акциза за домашната ракия. Но настояват целогодишно да може да се вари ракийка. "Нека държавата си проверява, нека си събират дължимите налози. Но не и да ни ограничават правото да си варим ракия, когато ние решим", категорични са лозари и собственици на казани за ракия от Пиринския край. Те смятат, че с промените в закона се дава "зелена светлина" на нелицензираните казани за ракия по селските махали и неизвестни паланки, които ще работят на черно. А в тях се вари некачествена и опасна за здравето „радост на народа". В същото време ще паднат приходите от регистрираните обекти в държавната хазна. "С промените в закона тези, които имаме съдове с повече от 500 литра вместимост, ни третират като собственици на акцизни складове", недоволстват още казанджии.

Винената партия подкрепи протеста. „Не може да се ограничава по този начин варенето на ракия. Макар че ние сме ценители и любители на виното. Защото девизът ни е „Чрез виното да забравим злото", заяви председателят на организацията Иван Лулейски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай