Картел надува бензина над 1,80 лв. (ОБЗОР)

Картел надува бензина над 1,80 лв. (ОБЗОР) | StandartNews.com

Цената на литър бензин с акциз и ДДС е около 1,80 лева. Маржът от 45 стотинки и разликата от няколко стотинки като крайна цена говорят за картел. Това каза в предаването "Здравей, България" по Нова телевизия шефът на Агенция "Митници" Ваньо Танов. По думите му точно картелното споразумение е причината за парадокса петролът на световните пазари да поевтинява драстично, а у нас горивата да остават скъпи. По думите му не е трудно да има разбирателство между фирмите търговци, защото големите вериги са се разбрали, а малките са се съгласили с условията. Танов бе в Нова телевизия заедно с премиера Бойко Борисов по горещата тема с горивата менте и укриването на налози от търговията им.

"Искам да кажа на хората, че действително ще има бомба за тези, които взимат оцветени горива, търгуват ги, държавата плаща за тях и след това тези горива ги намираме къде ли не", отсече Бойко Борисов. Точно по негово разпореждане институциите се задействаха за спешна ревизия на всички бензинови и газколонки в страната.

Решението за масовите проверки дошло, след като Борисов получил доклад с таблици, от които ясно се вижда разминаване между данните с количествата горива и приходите от ДДС. "В най-силните месеци имаме по-малък приход на ДДС". "Когато хората пътуват най-много, се случва това. Ето заради това е акцията, заради това триъгълниче", посочи таблицата Борисов. Премиерът обяви, че има данни за манипулиране на софтуерите на новите колонки. "Същите тези негодници с подобна инсталация застават пред кабинката, манипулира се софтуерът пред колонката, продава 20 тона, а при нас ги засича например 10 тона", разкри той. И предупреди: "Сега екип на прокурори, данъчни, митници, НАП анализират всичко, което сме направили като продажби. Куп мерки са ми предложили вече. Ще го направим ударно и ще ги вкараме в ред. Говорим и за ведомствените бензиностанции - това са над 1200-1300, които нямат нито нивомери, нито се водят някъде, уж стопанска техника зарежда".

От своя страна Танов посочи, че това е измама към държавата. "Втората измама е, че вие, примерно, зареждате за 20 лева, а реално са ви сипали бензин за 17 лева. Третата измама е с качеството на горивата", каза шефът на Агенция "Митници". Борисов и Танов наблегнаха на факта, че горивата във ведомствените бензиностанции са по-скъпи от тези в останалите. "Между ведомството и производителя стои посредникът. Е, защо са тогава оцветени? На кого вършат работа?", запита министър-председателят. За 7 месеца има 320 млн. лева повече приходи от акцизи, а до края на годината сумата ще набъбне до 400-450 млн. лева. "Числата показват, че това, което правим, е в правилната посока", подчерта Танов.

Хванаха само 8 нередовни пломби

Ден преди изтичането утре на поставения от премиера Бойко Борисов краен срок за подмяна на всички пломби по бензиностанциите, за да спрат измамите със зарежданото количество, са сменени няма и една трета от пломбите, сочи статистика на Министерството на икономиката към петък сутринта.

При над 11 хиляди бензиноколонки у нас от сряда сутринта до петък сутринта са проверени и сменени 3250 пломби, съобщиха от икономическото ведомство. Само при 8 от бензиноколонките са установени отклонения в измерваните количества и те са запечатани, а на собствениците им са дадени предписания да отстранят проблемите.

Готвят смени в КЗК

Ще се срещнем с парламентарните групи и ще помислим за смени по комисиите. Това каза премиерът Бойко Борисов в предаването по Нова ТВ, в коментар за Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Борисов даде да се разбере, че картел за цените на горивата у нас има, въпреки че от КЗК не дават ясен отговор към момента. "Вече се срещнах с Радан Кънев, ген. Атанасов, с Лукарски цяла нощ си говорим, защото от бензиностанция на бензиностанция ми докладва какво е положението. Това няма да им го позволим повече", каза министър-председателят. "От "Лукоил", "Шел", ОМВ, "Еко" и кой ли не, държат по една-две стотинки разлика в цената", заяви Борисов. "Дано ме чуят и се поправят. Трябва да се намалят цените, да спрат да крадат и да лъжат. Едните мамят в едно, другите в друго, цяла палитра от системи. Всеки се е впил в системата и е доволен", допълни премиерът.

Манипулират сървърите на колонките

Много често хората, които извършват поправките по бензиностанциите, не са лицензирани, а Министерството на икономиката не упражнява никакъв контрол върху сървърите, които управляват електронните броячи на бензиновите колонки. Това заяви зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева пред БНТ. "Все по-често се наблюдава манипулиране на електронните блокове на механичните броячи в самите сървъри, които управляват колонките. Тези сървъри обаче не са под контрол на нашите агенции", каза още тя. Везиева посочи, че към момента са регистрирани в самите бензиностанции, в НАП като съоръжения. "Към момента такъв контрол не е бил необходим, защото не е имало такъв тип колонки. Те тепърва започнаха да навлизат с новите системи, заради което ние съответно ще вземем мерки, да намерим начин, по който да бъде проверяван самият сървър", каза зам.-министърът на икономиката. До петък сутринта 3250 средства за измерване са проверени от Агенцията по метрология и технически надзор. Окончателните резултати от проверката по бензиностанциите, за която беше наредено от премиера Бойко Борисов, все още не са готови.

Открихме драстична разлика в разходомерите

Божидар Лукарски, министър на икономиката

Към този момент (б.р. 19 ч днес) сме проверили повече от 7000 колонки в цяла България. Основните моменти, в които има манипулация, са свързани с неточността на разходомерите. От общо проверените 7000 колонки нарушения са открити при 10 колонки с общо 58 маркуча, които са запечатани. При тях разликата е около 10% манипулация, което вече е драстична разлика в разходомерите. Има и един друг проблем, за който ние ще подготвим доклад до премиера и ще дадем предложения за промяна в контрола. Това е така нареченото хакване на сървъра, тоест командването на данните по компютърен път от сървъра в бензиностанцията. Трябва да се изгради нормативна уредба, която да сертифицира тези фирми, защото и там би могло да се допусне някаква злоупотреба или манипулация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай