Извадиха птичето гадател на траките

Извадиха птичето гадател на траките | StandartNews.com

Жрец използвал оракула преди 3500 години, обяви проф. Овчаров

Култова птица играчка и специален нож за жертвоприношения показаха за първи път в златоградското село Бенковски. Те били откупени от местни хора от бизнесмена Александър Митушев, който има регистриран частен музей в родопския град. И двата артефакта са на 3500 години, обяви археологът проф. Николай Овчаров.

Птицата и ножът били изкопани от земята някъде в Родопите. Според учения те нямат аналог не само по българските земи, но и по света. Главата на птицата е уникална, тъй като се движи. Проф. Овчаров предполага, че култовата играчка и ножът се използвали от тракийските жреци. Птицата - за гадания, а кинжалът - за жертвоприношения. "Те показват постиженията на тракийската цивилизация и дават допълнителен щрих към културата им, която в момента е представена с изложбата "Епопея на тракийските царе" в Лувъра, каза българският Индиана Джоунс. Ученият е категоричен, че Източните и Средните Родопи са били един от големите центрове на тракийската култура през второто и първото хилядолетие преди Христа.

Птицата оракул се е използвала през XIV-XI пр. Хр. По това време се е водела Троянската война, Микена е била в разцвета си, допълни проф. Овчаров. А траките изградили стотици светилища по днешните български земи. Затова и учените продължават да работят и по уникалните Перперикон и Татул, както и по още много обекти в Родопите, изградени от древната цивилизация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай