Изследват странни скелети - гиганти в Русокастро

Изследват странни скелети - гиганти в Русокастро | StandartNews.com

Скелети на гиганти са открити в българската крепост Русокастро, съобщава Дарик Радио. Според историческите източници на 18 юли 1331 г. там се състояла една от последните велики исторически битки на Средновековна България - сражението между войските на Втората българска държава, водени от цар Иван Александър и тези на Византийската империя, предвождани от император Андроник.

Именно в района са намерени вкаменелости на необичайно високи хора. Ръстът им надвишавал два метра. Според легендите те са на хора от изчезнало преди хилядолетия племе.
Находките са на път да предизвикат истинска сензация и да превърнат региона в знаков за археологическата карта на България.

Днес по предложение на кмета на община Камено Жельо Вардунски, общинските съветници гласуваха да бъдат отпуснати 33 685 лева за финансиране на археологическите проучвания на крепостта. Кметът вече е разговарял с директора на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров, според който крепостта е една от най-забележителните исторически обекти в страната. Общината ще кандидатства за финансиране на проекта за възстановяването на крепостта по европейски програми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай