Изненада! България помага на НАСА да разгадае тайните на Слънцето

Спътник ще бъде изстрелян през 2025 г.

Изненада! България помага на НАСА да разгадае тайните на Слънцето | StandartNews.com

Българската космическа компания EnduroSat ще участва в разгадаването на тайните на Слънцето в рамките на съвместна мисия с НАСА. Специализирана в областта на наносателитите, тя ще съдейства за изпращане в откритото пространство на ценна изследователска апаратура, чрез която ще се извършва същинското проучване.

Хай-тек мисията се казва PADRE (от PolArization and Directivity X-Ray Experiment) и цели да даде по-добра представа за активността на Слънцето, слънчевите изригвания и комическото време. Едно от особените предизвикателства на тази мисия е, че спътникът EnduroSat трябва да се върти с постоянна скорост, докато прави измервания.

Изстрелването е планирано за 2025 г., когато високотехнологичен рентгенов поляриметър и сензор за насоченост ще бъдат разположени на спътника 12U на EnduroSat, за да се отправят към обекта на изследване.

Мисията е резултат от сътрудничеството между Лабораторията за космически науки на Калифорнийски университет в Бъркли (SSL/UCB), Центъра за космически полети "Годард“ (GSFC), Югозападния изследователски институт (SWRI), Университета за приложни науки и изкуства в Северозападна Швейцария (FHNW) и Центъра за ядрени изследвания в Саклай към Комисариата за атомна енергия (CEA-Saclay).

Горди сме и сме развълнувани да подкрепяме визионерски изследователски мисии“, коментира Райчо Райчев, основател и главен изпълнителен директор на EnduroSat, предаде "Фокус". "PADRE ще разкрие тайните на Слънцето, предоставяйки нов поглед върху недостъпните досега модели за ускоряване на слънчевите изригвания. Ентусиазирани сме за бъдещето.“

Новината за участието на българската компания идва скоро след затварянето на кръг на финансиране от серия А, в рамките на който през месец май привлече 10 млн. долара. Водещ инвеститор бе европейската инвестиционна компания CEECAT Capital, която е фокусирана върху пазарите с голям растеж в Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Към кръга се присъединиха и съществуващи инвеститори, включително Freigeist Capital.

Наскоро EnduroSat подаде и документи за разрешение и регистрация на първото българско сателитно съзвездие. То се казва Balkan Constellation (съзвездие "Балкан“) и ще бъде изградено от поне 120 наносателита. Също така бе избрано и от Европейската космическа агенция (ЕКА) да бъде част от допълващите мисии за програмата "Коперник“. Те ще осигуряват допълнителни данни с висока резолюция в реално време, които ще помагат за изпълнението на останалите основни процеси на "Коперник“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай