Иван Вазов в "Средец"

Иван Вазов в "Средец" | StandartNews.com

Портрети на народния поет от XIX и XX век ще бъдат изложени в галерията на културното министерство

Над 30 творби, рисувани от големи майстори и подарени на Иван Вазов за двата му юбилея през 1895 и 1920 г., ще бъдат изложени в "Средец" от 5 февруари. Тогава в престижната галерия на Министерството на културата Вежди Рашидов дава старта на националните чествания за 165 години от рождението на народния поет.

В експозицията "Обичаният Вазов" има две платна на Мърквичка - картината "Македонка", подарък от дружество "Чех", както и портретът "Старец", личен дар от художника. Дело на Иван Мърквичка е и оригиналната илюстрация към поемата "В царството на самодивите" в поздравителния адрес на "Славянска беседа", връчен на Вазов за първия му юбилей. Тук е и първият портрет на Вазов, рисуван от Антон Митов през същата 1895 година. "Портрет на проф. Иван Д. Шишманов" и "Цветя" пък са подарени на писателя от Елисавета Консулова през 1919 и 1920 г. Художничката е омъжена за Борис Вазов, най-малкия брат на поета.

В изложбата са включени и барелеф на писателя от прочутия скулптор Андрей Николов, както и негови портрети от Петър Морозов, Жеко Спиридонов, Георги Черкезов. Тук е и последният портрет на Вазов, рисуван от натура през 1916 г. от Георги Евстатиев. Има и уникални шаржове на Александър Добринов и Иван Славов от 1920 г. "Морски пейзаж" от Евгения Шатц, "Ученик" от Георги Канели, "Курубаглар" от Петър Морозов и "Край морето" от Райко Алексиев са сред знаковите платна, които също ще бъдат показани.

Интерес представляват и поздравителните адреси до Вазов, като повечето от тях са истински шедьоври на декоративното изкуство. Те са работи на художниците Харалампи Тачев, Антон Митов, Димитър Занков и Сава Злъчков.
Ценителите ще се възхитят и на няколко предмета, които се доближават до творби на изкуството. Между тях е поръчаната специално във Виена сребърна лира със сребърен венец и позлатена панделка, върху чиито листенца са изписани имената на Вазовите творби. Любопитство ще провокират сребърната мастилница с богинята на победата, подарена на Вазов в Пловдив за първия юбилей, менюто на "Юнион палас", изработено от Стефан Баджов за втория юбилей, и златният часовник с монограм, дар от Стоян Омарчевски, министър на просвещението през 1920 г.
"Обичаният Вазов е поел и пренесъл с изумително, изправено, балканджийско достойнство кръста на непомерната народна любов. Отрупван с невидими или ярки знаци на признанието, почитан всекидневно и лично, честван всенародно в два големи юбилея, Вазов, саможив и притаен в самотността си, запазва достолепната си скромност. Днес във фонда на най-стария литературен музей - негов дом в продължение на двадесет и шест години - се пазят уникалните дарове, с които българите засвидетелстват благодарността си към своя поет и писател и упованието в неговото Слово. Вазов не е колекционер, но творбите, събрани в изложбата, са колекция - на народната любов и признателност", пише поетесата Мирела Иванова. Тя е автор и сценарист на два документални филма за Патриарха - "И мойте песни все ще се четат" и "Великите българи: Вазов". Мирела Иванова е и главен уредник на музея в София.

В своя знаков спомен за посещението на Иван Вазов в Бургас през 1920 г. писателят Петко Росен разказва: "Водейки го под мишница, слязохме долу. Обсипаха го с цветя - порой. Тръгнахме към хотела. В миг учениците от горните класове го грабнаха и понесоха... Счухме само: "На морския бряг, на морския бряг", "Бре стига, бре оставете го, ще го изтървете". Кой чува! Море от младеж и над вълните на това море се носи като свещена скиния бледен и занемял дядо Вазов".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай