Ирина Бокова: Децата трябва да държат писалки, а не оръжия

Ирина Бокова:  Децата трябва да държат писалки, а не оръжия  | StandartNews.com

В политиката на ЮНЕСКО все по-силни стават акцентите за грижите за децата в зоните на въоръжени конфликти. Това всъщност кореспондира силно с духа на целта на организацията "да изгради мира в умовете на хората чрез образованието, науката, културата и комуникациите. Такава беше задачата и на неотдавнашната мисия в Южен Судан на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, заедно с Лейла Зеруги, специален представител на генералния секретар на ООН за децата и въоръжените конфликти, и известния американски актьор с награди "Оскар" Форест Уитакър, специален пратеник на ЮНЕСКО. Макар и запланувана отдавна визитата стана непосредствено, след като правителството на България предложи Ирина Бокова за следващ шеф на ООН. А отзивите за тази българска инициатива съвпаднаха с навременната визита на делегацията на ЮНЕСКО в Южен Судан, където децата и младежите трябва да оцеляват в критично опасна среда и засилващ се глад. Експерти по международната дейност посрещнаха с положителни оценки и прогнози тази номинация. Основанията са няколко и са убедителни. Г-жа Бокова има шанс да спечели подкрепата на страните от Източна Европа. Това е регионът, от който трябва да бъде излъчен следващият шеф на ООН. Високопоставеният български дипломат вече втори мандат успешно води ЮНЕСКО - една от най-важните организации на ООН. Добре се помни и, че изборът и преизбирането й за шеф на ЮНЕСКО стана при много силна конкуренция. Пък и Източна Европа няма дипломат с нейния значителен опит в системата на световната организация. Първо, като представител на България за ЮНЕСКО, а след това и като шеф за два мандата на тази важна структура на ООН.

Южен Судан е най-новата държава в Африка, обявила независимост през 2011 г. Но независимостта не донесе на народа й избавление от кръвопролитията, а нов вътрешен конфликт между властта и опозицията, както и задълбочаващата се на този фон икономическа разруха. А от битките и разрухата, както винаги, най-много страдат децата и младежите. Много деца в екваториалната държава са лишени от елементарни условия за живот. Те са прокудени от родните места и са обект на вербуване в правителствените и опозиционните сили. В Южен Судан Ирина Бокова, Лейла Зеруги и Форест Уитакър се срещнаха с много деца и младежи в изстрадалата страна, разговаряха с тях и ги насърчиха да продължават да учат въпреки проблемите. "Образованието ви дава знания и умения, чрез които ще отключите своя потенциал като позитивна сила на промяната във вашата родина", каза Ирина Бокова на младите обитатели на Лагера за защита на цивилни в южносуданската столица Джуба. В лагера живеят няколкохиляди души, които конфликтът е прокудил от родните места. "Постигането на мир в Южен Судан е обща отговорност за всички, а образованието е мощен инструмент, с който вие можете да градите бъдещето си и бъдещето на своята страна", подчерта също Ирина Бокова в словото си пред младежите. Създадените в лагера условия са добри за обучение на младежите в безопасна среда. Това е много важно, защото образованието е голям шанс за постигане на помирение и мир в страната. "Ние сме тук, за да ви подкрепим, да ви вдъхнем вяра и сили за преодоляване на конфликта в страната, за да се ангажирате в политическия процес и да участвате в постигането на траен мир", каза носителят на "Оскар" Уитакър. А Зеруги призова към защита за младите, защото те са ученици, а не войници. "Образованието дава достойнство. Децата и младежите трябва да държат писалки, а не оръжия", каза Ирина Бокова.

"Стабилен мир може да бъде постигнат в Южен Судан, само ако децата и младежите са уважавани и имат перспектива за развитие", заявиха в съвместно изявление за мисията си в Южен Судан Ирина Бокова, Лейла Зеруги и Форест Уитакър. Този призив на ЮНЕСКО намери разбиране от южносуданския президент Салва Кир. На среща с делегацията на ЮНЕСКО той обеща да постави образованието в центъра на политиката за възстановяване на страната от конфликта и за постигане на стабилен мир. Салва Кир ангажира също да работи с ООН и по плана срещу наемането и използването на деца от враждуващите сили. Това са, от една страна, правителствените сили на президента Салва, който е от племето динка, и от друга страна, опозиционните сили на бившия вицепрезидент Риек Мачар, който е от племето нуер.

Разширяващите се усилия на ЮНЕСКО за решаване на проблемите с образованието на младите хора и жените получиха силен стимул на 26 май 2011 г. на форум на световни лидери в политиката и бизнеса в централата на ЮНЕСКО в Париж. На този форум Ирина Бокова, генералният секретар на ООН Бан Ки Мун и тогавашният държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън стартираха глобална кампания, в която представители на обществения и частния сектор обединиха силите и възможностите си с цел качественото образование да стане достъпно за всички момичета и жени. Сега около 39 милиона момичета нямат достъп до начално образование, а една трета от неграмотните в света са жени. На форума тогавашният държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън изрази съпричастност с тази и другите идеи на ЮНЕСКО и задоволство от постиженията на организацията.

През 2014-2013 г. генералният директор на ЮНЕСКО посети и други държави в различни краища на света с хуманитарни мисии. През март т.г г-жа Бокова бе в Йордания. Тя отиде в Девическото училище в Рамта, на 5 км от границата със Сирия. Там ЮНЕСКО работи по проект за подпомагане на децата бежанци от Сирия да се справят с проблемите на прокуждането от родината. Проектът се финансира от ЕС и дава надежда на децата за тяхното бъдеще. В училището 200 от общо 1200 ученици са бежанци. Резултатите от проекта са налице. На децата бе вдъхната надежда, че ще могат да продължат образованието си и да имат нормално бъдеще, въпреки че са бежанци. В училището те се сприятеляват с техни йордански връстници. "Ние силно желаем да завършим гимназия и да отидем след това в университета", споделя ученичка от 9-и клас. През февруари Ирина Бокова подписа в Исламабад с местните власти важно споразумение за улесняване достъпа на момичетата до безопасно образование, както и за развитие на обучението в труднодостъпните области на страната. Тази инициатива е особено ценна, защото в Пакистан ислямистите с брутално насилие пречат на жадните за наука момичета. Вниманието на международната общност силно привлече и визитата в Мали през 2011 г. на Ирина Бокова. Тя бе там заедно с президента на Франция Франсоа Оланд и двамата с общи усилия съдействаха за възстановяването на тази северноафриканска страна след гражданската война и набезите на ислямските екстремисти. Важен акцент в тази мисия бе и за спасяване на културното наследство в северната част на Мали от вандалщината на ислямските екстремисти. 16 обекта там са в Списъка на ЮНЕСКО за световното наследство. Сред тях са мюсюлманският мавзолей в Тимбукту и колекция от 40 000 безценни мюсюлмански ръкописа. Има и 330 гробници на мюсюлмански светци.

ЮНЕСКО активно участва и в кампании за опазване на околната среда. С тази цел през септември 2013 г. генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова посети Хаити, където през 2010 г. мощно земетресение уби над 170 000 души и засегна около 3 милиона жители на островната държава. Това е второто посещение на Ирина Бокова в Хаити. Тя бе там и през 2010 г., малко след разрушителния трус.

До края на 2014 г. списъкът на хуманитарните мисии на ЮНЕСКО ще бъде продължен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай