Има пропаганда, а не проблем с еврофондовете

Има пропаганда, а не проблем с еврофондовете | StandartNews.com

Деница Караджова, председател на Комисията по европейските въпроси и контрол на еврофондовете в парламента

- Има ли заплаха за България за спиране на парите по еврофондовете?

- В четвъртък бе гласуван един традиционен доклад на Европейския парламент, който се приема всяка година за освобождаване от отговорност на ЕК - в случая за финансовата 2012 година. В него са засегнати проблеми във всяка една страна членка на ЕС. България също не е пропусната с проблеми в обществени поръчки, които са ясни, и проблеми в сектор "Земеделие". С чисто политическа цел в доклада бе вкарана допълнителна точка, която засяга механизма за "Сътрудничество и оценка", който по своята същност няма отношение към предмета на доклада. И чрез тази точка се внушава, че в България проблемите с корупцията и правовата държава са толкова сериозни, че ЕК трябва да разгледа спирането на фондовете и дали сме в състояние да управляваме средства от ЕС. Бих искала да направя три заключения.

Първото е, че депутати от ЕНП използват и по този начин се намесват в предизборната кампания. Второто е, че този доклад не поражда правни последствия, т.е. на база доклада ЕК не е длъжна да предприема никакви действия и това бе потвърдено от председателя на ЕП Мартин Шулц. И третото е, че евродепутати от ГЕРБ са подкрепили този доклад на един или друг етап от неговото гласуване. Бих искала да ви уверя, че правителството полага максимални усилия, ние като парламент също - в комисията по европейски въпроси също редовно изслушваме министрите, така че опасност за спиране на средствата към този момент няма.

- А има ли опасност да се плащат проекти със средства от бюджета? От опозицията казаха, че това може да ни вкара в дефицит, тъй като става въпрос за четири милиарда.

- И в момента се плащат средства от бюджета по линия на ОП "Околна среда", защото в момента тече анализ на проектите за периода от 2009 година до 2012-а. Малко ми е странно хора, които три години и половина са управлявали системата, в момента да прехвърлят цялата отговорност на правителство, което от една година е на власт. Така че и в момента се плащат средства, важното е бенефициентите да не останат с неразплатени средства. Полагат се усилия тези средства да бъдат възстановени. За периода февруари 2013 г.- февруари 2014-а са разплатени над 2,2 млрд. лева, съответно и голям процент от тези разходи са възстановени от ЕК.

- Как ще отговорите на критиките, които се базират на оценки от мониторинговия доклад, в който пише, че България няма напредък и дори има връщане назад?

- Мониторинговият доклад бе коментиран в началото на януари т.г. В него няма и един ред, в който да пише, че не можем да управляваме средства от ЕС. Това не е предмет на анализ и на мониторинг по механизма за "Сътрудничество и оценка". Там говорим за проблемите с корупцията, организираната престъпност. Бих искала да напомня, че един от основните проблеми, който бе споменат по отношение на несправянето с корупцията и даден като емблематичен пример, бе политическото влияние върху решенията и работата на Комисията за конфликт на интереси (нейният шеф Филип Златанов бе осъден на 3,5 г. затвор - б.р.). В парламента е внесен вече законопроект за промяна на закона, който съвсем скоро ще влезе в пленарна зала. И Министерство на правосъдието, и МВР, както и главната прокуратура работят много активно със службите на ЕК, така че да изпълнят препоръките до следващия евродоклад през януари 2015-а. До края на май по ОП "Околна среда" ще бъдат изпратени пакет от мерки, който е предприет по отношение на възстановяване на плащанията.

- Докога ще получаваме такива негативни препоръки?

- Докато има избори.

(Използвани са въпроси и на други медии)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай