Human Rights Watch: Да се разследва полицейското насилие при протестите в България

Human Rights Watch: Да се разследва полицейското насилие при протестите в България | StandartNews.com

Будапеща. Българското правителство трябва да започне разследване срещу действията на полицията по време на ожесточените сблъсъци вечерта на 23-ти юли 2013 г. пред българския парламент, в резултат на което са били ранени 17 души, заяви Human Rights Watch днес.

Антиправителствени демонстранти блокираха сградата на парламента и попречиха на над 100 министри, народни представители и журналисти да напуснат. Докато полицията се опитваше да евакуира служители и членове на парламента с автобус, протестиращите блокираха пътя. Представител на Българския хелзинкски комитет, местна правозащитна организация, който е станал свидетел на сблъсъците, разказа на Human Rights Watch, че в около 22 ч., частите за борба с безредиците безразборно са биели демонстрантите с палки, ритали са ги и са ги удряли с щитове. Някои твърди предмети, включително камъни и пластмасови бутилки, са били хвърлени, според новините. Полицията също е била и петима журналисти.

"Тези тревожни сведения, че протестиращи и журналисти са бити от полицията, изискват разследване", каза Лидия Галл, изследовател за Балканите и Източна Европа в Human Rights Watch. "Протестиращите трябва да се въздържат от насилие, а полицията трябва да проявява сдържаност и толерантност към всички хора, които упражняват правото си да протестират".

Българският хелзинкски комитет също така документира насилието срещу най-малко петима журналисти. Полицията ги е биела с палки, влачила ги е по земята, и ги е ритала, каза Българския хелзинкски комитет. Полицията е унищожила камерата и на един журналист.

Съгласно международното право, използването на сила от правоприлагащите органи трябва да е пропорционално и да служи на обективна и легитимна цел. Докато евакуацията на сградата е законна цел, възможно е да е била необходима употребата на някаква сила ако твърди предмети са били хвърляни, но сигнали за безразборни побоища над протестиращи подсказва, че е имало прекомерно използване на сила и се изисква независимо разследване, каза Human Rights Watch.

Трудно се намира каквото и да било оправдание за полицейското насилие срещу журналисти, каза Human Rights Watch. Правителството има задължение по законите за човешки права да гарантира, че медиите и журналистите могат да работят свободно и без намеса от страна на държавата. Тези нападения срещу журналисти поставиха свободата на изразяване и свободата на медиите в сериозен риск и изискват независимо разследване и, когато е необходимо, дисциплинарни мерки срещу отговорните лица, каза Human Rights Watch.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай