Градски легенди за Лилибет

Поданици и служители споделят интересни случки от битието на Нейно величество

Градски легенди за Лилибет | StandartNews.com
  • Поданици и служители споделят интересни случки от битието на Нейно величество

Случките, в които Елизабет II демонстрира своята артистичност и тънко чувство за хумор, могат да напълнят многотомник. Неслучайно "Дейли мейл" призова британците да споделят спомените си за покойния монарх.

Неведнъж е ставало дума за тайния код между Нейно величество и служителите от протокола. Когато й писвало да вечеря с официални гости и искала да посъкрати разточителното събитие, поставяла чантичката си върху масата. Ако аксесоарът е зарязан върху килима, това означавало да бъде измъкната на мига от досадната ситуация. За съдържанието на чантичката има различни версии - от очила за четене, ментови бонбони, писалка и 10 паунда за дарения, до снимка на принц Филип и дрънкулки на внуците. Но тъй като Елизабет е единствената жена в британската общност, която се движи без паспорт, шофьорски документ, ключове и банкови карти, най-вероятно в чантичката й е имало телефон, огледало и червило.

Кралският бодигард Ричард Грифин на свой ред разказва любопитен сюжет с участието на Елизабет II и американски туристи. Мъжът и жената се разхождали в гората край имението Балморал, когато се озовали лице в лице с Нейно величество. Чужденците въобще не заподозряли кой стои срещу тях и непринудено заговорили дамата. Тя им отговорила също толкова естествено и се поинтересувала от кога обикалят Шотландия. Туристите в прав текст се консултирали с кралицата дали ще им бъде интересно в Англия. В един момент любезно я запитали от къде е и дали живее наблизо. Тя небрежно уточнила, че е от Лондон, но има провинциална къща зад хълма. Гражданите на САЩ бързо се досетили, че там е замъкът Балморал и веднага изстреляли въпроса дали жената е виждала кралицата. Елизабет се усмихнала: "Аз не съм, но Дик често я вижда", разказва Ричард Грифин. Мъжът дори подал на кралицата фотоапарата си и я помолил да го снима с приятелката му. "Нейно величество веднага ги щракна. Тези двамата до последно не разбраха с кого си бъбрят", твърди Грифин.

За кого са бижутата  

Елизабет е оставила годежния си пръстен на единствената си дъщеря - принцеса Анна, която е била плътно до нея през последните 24 часа от земното й битие. 

Кралицата обаче не е забравила и любимата си снаха - Кейт Мидълтън. Според анонимни източници Нейно величество е направила промени в завещанието си в полза на новата принцеса на Уелс. Неслучайно кралицата имаше подчертано добро отношение към херцогинята на Кеймбридж, а сега се говори, че й е завещала бижута от колекцията си на стойност 110 милиона долара. Накитите били 300 и от личната колекция на Елизабет, а не на династията. Така че Камила и Меган да завиждат - и двете имат грехове, заради които са лишени от възможността да притежават бижу на Нейно величество.     

А според наблюдателите край Темза отново се разгаря войната за диаманта Кохинор, едно от съкровищата на света. Говори се, че кралицата-консорт Камила ще го носи на коронацията на Чарлз III. В момента Кохинор или "Планината на светлината" се намира в лондонския Тауър с останалите бижута на короната. Той е бил 191 карата преди обработката, а сега е 105,6 - или 21,12 грама. Най-вероятно е открит в южна Индия през XIII век. Много индуси смятат, че е Сямантака от приказките Бхагавад Пурана на бог Кришна. Появява се върху короната на моголския шах Джахан. Въпреки невероятната си големина все пак отстъпва първенството на рубина Тимур.

След около век в ръцете на моголите диамантът се оказва първо в ръцете на Персийската империя, а след това и на Афганистанската. Върнат е в Индия през 1813 г. Британската Източноиндийска компания се опитва да откупи диаманта, но безуспено. Той остава в Индия до 1849 г., когато е призната британската анексия на Пенджаб и диамантът е предаден на новите власти. През 1851 г. принц Албер, съпругът на кралица Виктория, нарежда да бъде отново шлифован. Тогава тръгват слуховете, че известният диамант е прокълнат, тъй като е свързан с кървави битки. Може би тъкмо заради тях Виктория го носи рядко като брошка. После го аранжират в короните на кралица Александра и кралица Мери. През 1937 г. вече е централен камък в короната на кралицата майка. Кохинор за последно изгрява в публичното пространство през 2002 година, когато короната е поставена върху нейния ковчег по време на погребението.

Индия си го иска след коронацията на Елизабет II, а сега се опитва за трети път да си го върне. Пакистан, Иран и Афганистан също имат претенции към него.

Колекционерите полудяха

Колекционерите вече трескаво изкупуват монети и банкноти с лика на Елизабет, които остават в обращение във всички държави от Общността на нациите. Дилърите твърдят, че търсенето е започнало след смъртта на кралицата на 8 септември в Шотландия.

Много конвертируеми са редките 20-доларови канадски банкноти от периода преди Втората световна война с малката Елизабет, както и юбилейната австралийска монета от 50 цента, пусната за диамантения юбилей на покойната владетелка. На първо място са лимитираните серии. Австралийският експерт по монети Джоел Кандиах пусна свое видео в ТикТок, в което обявява, че цената на австралийската двудоларова лилава монета с корона вече е 180 долара.

Познавачите нямат търпение да пипнат и първите монети с лика на крал Чарлз. Според тях денят, в който те влязат в обращение, ще бъде паметен за нумизматиката. Но появата им ще отнеме известно време, особено извън Великобритания.

Кралският монетен двор и Централната банка в Лондон все още не са дали никакви подробности. Експертите очакват, че работата по подготовката на портрета на крал Чарлз ще започне след  траура. Процесът обаче ще отнеме от четири до шест месеца, като премиерата е съобразена с коронацията, за която засега няма насрочена дата.

Самозванецът от Австралия пак досажда на династията

Австралиецът от британски произход, който отдавна се смята за таен син на крал Чарлз III и съпругата му Камила, сега се жалва, че отново е пренебрегнат от "баща" си. Самозванецът е недоволен, че новият монарх е дал на Уилям титлата "принц на Уелс", пише "Дейли мейл".

56-годишният Саймън Чарлз Дорани-Дей от Куинсланд твърди, че за него това е "като удар в лицето". Досадникът обвинява Чарлз III, че е отказва да си направи ДНК тест, за да потвърди бащинството. "Уилям получи титла, а аз? Къде е резултатът от лабораторията? Щом не си ми баща, защо се страхуваш да го докажеш", гневи се Саймън.

Според австралиеца е осиновен от семейство от Портсмут, свързано с кралската фамилия. Той многократно е заявявал пред репортери, че Чарлз и Камила са негови "тайни биологични родители". Информацията била от баба му, която по времето, когато Чарлз е на 17, а Камила на 18, е работила за Елизабет.   

Саймън живее с идеята, че много прилича на крал Чарлз III и съпругата му. Дори бил готов да предостави доказателства за кръвната си връзка с тях.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай