Германия краде фризьорките ни

Германия краде фризьорките ни | StandartNews.com

Перник.  Иде криза за фризьорки. Масово салоните у нас хлопват кепенци, а стилистите стягат куфари за Европа. Падналият до минимум оборот и убийственият патентен данък гони занаятчиите от страната, алармираха от браншовата камара. Фризьорите са хукнали към Германия, където изкарват петорно по-голяма заплата, отколкото у нас. За една подстрижка там се плащало минимум по 20 евро, и то за къса коса, у нас сумата е едва 7 лева.

Положението е страшно, редиците ни оредяват всеки месец, оплака се шефката на занаятчийската камара Даниела Стоянова. Само това лято 20 занаятчии от Кюстендил са избягали. Толкова са поисканите удостоверения, даващи им право да практикуват професията си в ЕС. В документа изрично се записва и дестинацията на трудовите емигранти. Тапиите са издадени само за две държави - Германия и Англия. Фризьорите масово изтичат към Германия. Част от майсторите строители и маникюристките пък вадят удостоверения за Англия.

Кризата сви потреблението и занаятчиите едва издържат на падналите обороти, твърдят от камарата. С постъпленията от клиенти те едва покривали наема за салоните си и офисите за строителни поръчки. Високият патентен данък пък съвсем опразвал изтънелия им джоб. Положението ставало нетърпимо и от липсата на ясни критерии за размера на налога. В малкия Кюстендил фризьорка брои по 400 лева на година, за да практикува, а нейна колежка в големия Пловдив дава 340 лева. Най-голяма е теслата при автотенекеджиите, които вадят от доходите си по 1200 лева годишно. Данъкът и намалялата клиентела пък изритали от пазара напълно часовникарите и обущарите.

За да спаси занаятчийството под Хисарлъка, камарата поиска общината да намали наполовина патентния данък за майсторите. Иначе налогът ще прати бранша в сивия сектор или ще го убие с фалити. Камарата не можела да се справи с нелегалните занаятчии отново заради законови неуредици. Дори и да залови майстор без тапия и с неплатен данък, организацията нямало на кого да подаде сигнал. От НАП искали ЕГН-то на нарушителя, иначе не налагали санкция. ЕГН-то пък е лична информация и камарата нямало откъде да го знае. Затова майсторите извън закона единствено оцелявали в кризата със сравнително добри доходи. От началото на година и много фризьорки закриха салоните и отвориха приемни нелегално в домовете си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай