Гард от Добрич шие прабългарски кафтани

Конниците на Крум препускали с партенки от лен и коноп

Гард от Добрич шие прабългарски кафтани | StandartNews.com

Ако хан Крум или цар Самуил възкръснат, е сигурно при кой шивач ще отидат - Йордан Сивков. Добричлията е известен в цялата страна като един от най-добрите майстори на облекла - от епохата на Кубрат до краха на Първото българското царство. 44-годишният мъж с необичаен занаят е завършил строителен техникум, а в момента работи в охранителна фирма.

"По принцип обичам историята и обичам да гледам филми. Така преди 5-6 г. попаднах на един, в който прабългарите изглеждаха буквално като Конан Варварина - със същото облекло и с татуировки. Не ми хареса и това ме накара да се разровя, за да видя как е било наистина", разказва Йордан Сивков. Любителската изследователска работа вървяла трудно и бавно, защото се оказало, че за прабългарите няма много писмени източници. "Основно пътешественици са описвали битки, които дават оскъдна информация за живота им. Друг съществен момент е и този, че досега не са открити погребения с предмети, както има намерени тракийски гробници и погребения от елинистичния и византийския период. Основно, освен от интернет, съм

черпил информация от руски историци

и археолози, тъй като всички знаем, че прабългарите като племе са живели в днешните руски земи", казва Сивков.

За разлика от много други негови колеги, Данчо, както го наричат приятелите, не се интересува от това как са протичали отделни битки, а как са живели хората - какво са обличали, как са си приготвяли храната, какви съдове са имали, как са си правили оръжията и какви са били те, защото прабългарите са номадски народ. Според него, без да има претенции за научна стойност, прадедите ни са имали сходен бит и култура с другите номадски племена, с които са живели в съседство - хазари, кумани.

Дългата му изследователска, или по-скоро, читателска работа, го довежда до извода, че дрехите са били от лен и коноп, а

не от кожа, както ги обличат по филмите

"Това си има обяснение. Дрехата трябва да бъде удобна. Като се има предвид, че това е народ, който живее на седлото, то безспорно текстилната тъкан е по-мека и по-удобна от кожата", смята Сивков. Според него за това, че дрехите са от текстилни тъкани, свидетелстват и изображенията Миниатюра от Менологията на император Василий II от XI век, съхранявана в библиотека на Ватикана и публикувана в Том 2 на История на България от 1981 г. или пък Миниатюрата на Скилица. "Реших да направя един костюм. Трудно беше да намеря ленен плат с груба сплитка. Първият кафтан започнах да шия по време на смяна. Замествах колега и застъпих охрана на обект в центъра на града вечерта. Платът беше в колата -

спрях пред обекта под една улична лампа и започнах

да шия", спомня си добричлията. Дълго време той шил и разпарял. "Трудно беше, и жена ми много ми помага. Тя ме научи да шия. Всички дрехи - кафтани, ботуши и чорапи, ги шия на ръка от лен или коноп", казва още Данчо. Характерното за костюма на прабългарите е украсата от естествена коприна. С нея също храбрият шивач трудно се спогажда, защото е изключително хлъзгава като материя. "Сега вече се оправям доста по-добре", казва с усмивка Сивков.

С хобито си той запалва и дъщеря си Жана, която сега е дванадесетокласничка в хуманитарната гимназия в Добрич и се подготвя за кандидатстване в Художествената академия или във Великотърновския университет с рисуване. "Вземах я с мен на възстановки край Асеновград. Така и на нея й стана интересно.

Днес тя ми рисува моделите

и ми прави кройките от хартия, а аз ги шия", казва мъжът.

Като любопитна подробност Сивков споделя, че проучванията му го довели до извода, че войнишките партенки, познати на по-силната половина от населението от доскоро задължителната казарма, са били ползвани от прабългарите още през VI-VII в. "Този тип чорап е изключително удобен, когато цял ден трябва да си обут с ботуш и да си на седлото", казва реконструкторът.

С хобито си Данчо иска да запали младите, защото народ, който не познава историята си, не е народ, вярва гардът от Добрич. Днес негови костюми са част от експозицията на музея в Добрич, като преди дни отпътуваха за Преслав. Сред идеите, които му се въртят в главата, е костюмите да бъдат излагани и в училища.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай