Фараоните носели корони, но отивали в отвъдното с шапки

Лапсис лазурис на посмъртните маски - заради връзката с живота след смъртта

Фараоните носели корони, но отивали в отвъдното с шапки | StandartNews.com
  • Лапсис лазурис на посмъртните маски - заради връзката с живота след смъртта
  • Украшението представя живота на владетеля

 

Всеки е виждал египетски статуи и рисунки от гробници и храмове от Древен Египет. Те показват, че богове и царе в античния египетски свят са носили корони. Египтолозите вярват, че всеки владетел е отнасял короната си в гроба, за да я ползва, заедно с много други артефакти, в задгробния живот. Тези корони обаче никога не са били намирани - нито в гробници, нито в обекти извън тях. Съществували ли са наистина или крадците на гробове са ги отнесли? Дори да е така, къде са всички те сега?

Богове и фараони носели корони?

Най-лесното заключение е, че тъй като не всички гробници са били ограбени преди археолозите да ги открият, короните са били използвани само в изображения и статуи, за да обозначат определена, важна фаза от живота и властта на фараона. Това вероятно е причината никога да не са намирани не само корони, но и други символи на властта на фараоните, като например гегата и бича, както и анкхът или скиптърът, които са придружавали боговете.

Изображенията по стените и статуите показват различни видове украси за глава, като червената корона или Дешрет - символ на Долен Египет, бялата корона или Хеджет - символ на Горен Египет, двойната корона или Пшент - комбинация от бяла и червена, военната корона или Чепреш, за която се знае много малко, короната Атеф - носена от първия митичен цар Озирис и фараонската шапка Немес. Използвани са и комбинации от споменатите корони. Богините и египетските кралици често са изобразявани с качулка във формата на лешояд. Фараон по време на война е изобразен с военна корона и показва статуса в живота на този фараон и неговото царство. Някои корони пък са свързани с определена епоха.

Боговете са били изобразявани с корони, защото са били първите митични царе във времето преди сътворението и преди първата египетска династия, чиито корени ни водят повече от 5000 години назад във времето. Фараоните са били избраните и потомци на тези богове в египетската митология. Затова те носят корона, за да покажат своята божественост. Различните корони представляват живота на фараона, а последната корона или украсата за глава на Немес бележи края на земния живот и началото на отвъдния. Украшението Немес със сини ивици е посмъртна маска. Най-добре запазена е посмъртната маска на Тутанкамон.

Шапката Немес

Украшението за глава Немес с райета в цвят кралско синьо не е истинска корона, а парче плат, който често покрива короната и задната част на главата. Две части от кърпата висят надолу покрай ушите от предната страна на раменете, а отзад кърпата е завързана на плитка и снабдена с халки. Митичната кобра, поставяна на короните на богове и крале, често се комбинира с Немес и символизира силата и господството върху добродетелността и просперитета на Земята. Само в случая с Тутанкамон кобрата е изобразена в комбинация с лешояда, за да символизира божествеността му като "перната змия". Това показва, че макар и починал твърде рано, само на 19 години, младият цар е бил важен и могъщ владетел.

Немесът на посмъртната маска на Тутанкамон е направен от злато и скъпоценен камък лапис лазули. Последният е лазурно син и в Древен Египет често е бил поставян в гробниците, за да придружава починалия владетел в отвъдния живот. Смятало се, че лапис лазули е свещен камък с магическа сила и също така е бил наричан небесен камък поради връзката с живота след смъртта. Той е използван като лазурна "звездна карта" - пътният знак за душата на покойника.

Символът Немес

Шапката Немес на посмъртната маска показва комбинацията от злато и лапис лазули, както и контраста, но и съгласието между живота (злато - слънце - живот) и смъртта (небесен камък лапис лазули). Животът прегръща смъртта, както е изразено в шапката на Немес като посмъртна маска, която функционира като погребална карта на починалия. Това е погребална карта, показваща и възрастта на починалия в слънчеви години.

Няма значение дали изображението е статуя или посмъртна маска. И в двата случая той бележи края на земния живот, със или без фалшивата брада, която толкова често украсява рисунката или статуетката на фараона.

Древните египтяни също са използвали слънчевата година за периода, необходим на слънцето, за да се върне в първоначалната си точка. Една древноегипетска година в календара започва със сезона на преливането на Нил и продължава, както и в наше време, 365 дни.

Възрастта на починалия фараон се показва чрез броя на пръстените (златни халки) на плитката на украсата за глава Немес. В случая на посмъртната маска на Тутанкамон плитката наброява 19 пръстена и това съответства на земния му живот в слънчеви години.

Това може лесно да се провери и с други статуи на фараони, носещи украшения за глава Немес с плитки, разделени на пръстени. В египтологията често не се знае точно на колко години престолонаследникът е станал фараон.

Друг пример е гранитната статуя на фараона Тутмос IV, намираща се в Лувъра в Париж, за когото се твърди, че вероятно е достигнал възраст от тридесет и три години. Плитката на украшението Немес на този фараон наброява 32 пръстена.

Този метод може да хвърли различна светлина върху хронологията на Древен Египет и живота на фараоните и заслужава допълнително изследване. За съжаление съществуват само няколко изображения на задната страна на статуи или посмъртни маски и това прави задачата твърде трудна.

 

Червената корона - Дешрет

Носена от владетелите в Долен Египет - зоната очертана от делтата на Нил в северната част на страната. Боговете и богините понякога са изобразявани с тази корона, за да бъдат свързани с ролята им на царе и да се покаже божественият произход на тяхната власт. Богинята кобра Уаджет се поставя на челото на царете и носи своя корона в ролята си на пазител на Долен Египет.

 

Бялата корона Хеджет

Хеджет е носена от владетелите на Горен Египет - долината на Нил южно от Мемфис и нагоре по реката до Асуан. Богинята лешояд Нехбет, понякога показана на челата на фараоните, също може да има корона в ролята й на пазител на Горен Египет.

 

Двойната корона - Пшент

Тази корона е комбинация от Дешрет и Хеджет, символизираща обединението на Долен и Горен Египет под властта на един владетел.

 

Синята корона - Хепреш

Короната Хепреш често е носена от фараоните когато отивали на война. Съответно много батални сцени по стените на храмове и гробници показват царете именно с такава. В края на 18-та династия от Новото царство много фараони възприели Хепреш като тяхна основна корона и тя може да се види на статуи на Аменхотеп ттт, Ехнатон, както и на някои фигурки на Тутанкамон.

 

Шапката Немес

Немес всъщност не е корона, а раирана кърпа за глава, носена от владетелите на Египет. Най-известното изображение на Немес е посмъртната златна маска на фараона Тутанкамон. Платът покривал главата на царя и се спускал назад към гърба, а две драперии падали през раменете към гърдите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай