Емигрираме срещу подпис

Заради грешки в преброяването на НСИ искат нова проверка на населението

Емигрираме срещу подпис | StandartNews.com

Гурбетчиите да попълват декларация, ако напускат България за повече от година. Това предложиха от Националния статистически институт (НСИ). Сега хората, които емигрират или отиват за няколко години на работа в чужбина, не са длъжни да се отчитат никъде. Според експертите на НСИ мярката се налага, за да се въведе ред в статистиката на българите зад граница. "Информацията за броя на постоянно живеещите у нас не е точна", призна шефът на дирекция "Демографска и социална статистика" в НСИ Иван Балев. "Получаваме данни за ражданията и умиранията в страната. Проблемът е с тези, които напускат държавата", допълни той. Според официалните данни от февруари 2011 г. българите, установили се в чужбина, са 306 000 души. Експертите на НСИ обаче смятат, че те са много повече.

За грешно преброяване на населението алармира НСИ. Експерти предложиха нова бърза и евтина проверка на хората, които живеят у нас. Освен че разкри неточности в преброяването, шефката на НСИ Ренета Инджова се оплака от натиск. В същото време нейните заместници се разграничиха от доклада за пропуските през 2011 година и обвиниха Инджова в авторитарност.

Ново преброяване на населението на България предложи Националният статистически институт в сряда. Така ще се получи по-точна картина за постоянно живеещите в страната, домакинствата, сградите и жилищата, смятат експертите. Във вторник НСИ представи критичен доклад, в който постави под съмнение резултатите от националното преброяване през февруари 2011 г. То струваше 28 млн. лева. "Сега може да се проведе с много по-малък ресурс и по-бързо", увери шефът на дирекция "Демографска и социална статистика" Иван Балев. Микропреброяването можело да стане без попълване на анкетни карти. Посещенията по домовете ще са по списъците на НСИ за отделните преброителни участъци. "Дали това ще стане с наши служители с пари или без пари са неща, които управляващите трябва решат, ако са съгласни, че е необходимо да се направи", посочи Балев. Преброителите щели да звънят по домовете и да питат колко домакинства и лица има в съответното жилище, като не се взимат предвид живеещите в чужбина или на друго място.

Експертите на НСИ смятат, че преброяването не е хванало реално колко българи са напуснали страната и са се установили в чужбина за повече от година. Официалните данни от февруари 2011 г. са за 306 000 души, но броят е доста по-голям, за което ни предупреждава и Евростат. Точният отговор на въпроса колко са емигрирали в страните от ЕС, ще получим, когато Евростат събере и обработи информацията от преброяванията в останалите страни членки. Вчера стана ясно също, че работна група с експерти от НСИ, ГРАО и МВР от миналата година работи по законови промени, които да въведат ред в статистиката на емигриралите българи. Тя не е точна поради законодателни пропуски, твърдят от НСИ. Българите, които напускат страната ни, за да се установят в чужбина, сега не са длъжни го обявяват пред властите. Една от идеите е те да попълват декларация, ако емигрират или отиват на гурбет за повече от година. "Ние получаваме данни за ражданията и умиранията в страната. Проблемът е с тези лица, които напускат страната", обясниха от НСИ.

Поне 200 000 души по-малко е населението на България в сравнение с данните от преброяването през 2011 г., смятат от института. Можело дори да се окаже, че сме на ръба на 7 млн. души. "За 167 000 лица е установено, че съществуват в регистрите на НОИ или НАП с ЕГН, месторабота и настоящ адрес, но не са преброени", обясни Балев. Т.е. е пропуснато населението на цял един голям град. Проверката на данните показва, че е сгрешен и броят на домакинствата и жилищата в страната, както и не е получена надеждна информация за етносите и вероизповеданията. "Грешката е както в недобросъвестните действия на преброителите, така в самата методология", смята Балев. Той припомни как медийната кампания набиваше тезата, че ако се преброим по интернет, няма да бъдем посетени от преброител. По-късно в последните дни на електронното броене се оказа, че служители на НСИ все пак ще отидав в домовете, за да попълнят раздела с информация за сградите. Много от тях обаче са си спестили това и така са изчезнали близо 140 хиляди сгради.

Вина за всички неуредици сегашните автори на критичния доклад хвърлят върху бившия шеф на НСИ Марияна Коцева и екипа, който тя избрала да ръководи преброяването от хора.

Коцева уволни 4-ма водещи специалисти с голям опит в предишни преброявания, а на тяхно място постави хора почти без опит, посочиха от НСИ. Самият Балев е един от уволнените, който през есента на 2013 г. е възстановен с решение на Върховния административен съд. Върнати на работа са още двама експерти.
"Няма как да променим данните от 17-ото поред преброяване на страната през 2011 г., но може да направим опит да предоставим по-реална информация", каза още той. И припомни, че България трябва да спазва ангажимент към Еврокомисията да дава вярна информация за броя на населението, което е свързано с взимането на важни решения в ЕС.

 

Експерти: Анкетата в нета е пълен провал

Пълен провал. Така определиха експерти проведеното за първи път у нас преброяване по интернет. Близо 3 млн. българи предпочетоха през 2011 г. да попълват анкетните карти от компютъра. Сега обаче се отчита, че програмите са направени калпаво с единствената цел бързо да преброят колкото може повече лица. В електронните карти нямаше логически контроли между отделните въпроси, така че да не се посочват взаимоизключващи се отговори, обясни д-р Богдан Богданов от НСИ. Именно на електронното броене се дължат голяма част от грешките и непопълнените въпроси.

 

Етносите пак палят страстите

Преброяването през 2011 г. не постигна една от най-важните си задачи - да отчете реалната етническа картина в страната, смятат авторите на критичния доклад. Причината е отново грешният акцент в кампанията - отговорът на въпросите е по желание. Така обаче статистиката ни се е лишила от единствения източник за получаване на информация за етническа принадлежност и вероизповедание на българските граждани.

683 000 души не са посочили към кой етнос принадлежат, 2.2 млн. каква вяра изповядват. Това дава възможност да се правят спекулации на тази тема и всеки етнос да претендира за тези хора, смятат експерти от НСИ. Картината е изкривена и от определянето на дела на етносите. Те са изчислени не към цялата съвкупност на населението, а само към броя на отговорилите. Така според Преброяване 2011 делът на гражданите, определили себе си като българи, е 84.8%, но реално трябва да е 76.9%. По същите причини не 8.8% са турци, а 8.0%. Ромите пък не са 4.9%, а 4.4%.

Сега експертите от НСИ умуват дали да не съпоставят данните от преброяването през 2001 г. Така по ЕГН може да засекат какъв етнос тогава са посочили част от анкетираните. Това обаче ще бъдат само експертни оценки, които не водят до промяна на резултатите, обясниха от НСИ.

Етническото определяне на населението бе причина предишният шеф на НСИ Марияна Коцева малко преди преброяването да уволни 4-ма души от екипа си и самата тя да подаде оставка. Тя обаче не беше приета от бившия премиер Бойко Борисов. Тогава при пилотното преброяване недоволни организации скочиха защо в анкетните карти има спорни етноси като македонци, гагаузи и помаци. За да се тушира напрежението, те бяха премахнати, а НСИ обяви, че отговорите не са задължителни.

 

Инджова на нож със заместниците си

Изолирани сме, скочиха Цветарски и Янчева. Има натиск, отсече шефката им


Скандал разтресе ръководството на Националния статистически институт. Шефката му Ренета Инджова се скара със своите заместници Сергей Цветарски и Диана Янчева. Двамата скочиха срещу нея, след като председателят на НСИ ги обвини, че плетат интриги. В тв интервю Инджова обясни, че нейните заместници по цял ден стоят в Министерски съвет. Обвини ги също, че издевателстват над експерти на института.

Инджова намекна, че има натиск НСИ да коригира някои данни, които не са лицеприятни за управляващите. Сергей Цветарски и Диана Янчева категорично отхвърлиха обвиненията за совалки с властта. "Нашият трудов стаж е в НСИ и е над 30 години, докато Инджова е политическо назначение", припомниха те. Сегашната шефка на НСИ бе назначена през 2012 г. от ГЕРБ.

Двамата заместници обявиха публично, че са шокирани от доклада, който прави на пух и прах резултатите и организацията на преброяването през 2011 г. "Изнесените данни за грешки и нарушения в него не са верни", смятат двамата заместници на Инджова. Според тях този доклад е непрофесионален, направен от малък брой експерти, които имат лични интереси и не е обсъден от широк кръг специалисти. Цветарски и Янчева обвиниха шефката си в авторитарен стил на управление и се оплакваха, че са изолирани от ръководството на института. Ситуацията стигала до абсурда на шефовете на дирекциите да се забранят дори професионални контакти със замовете. Според слухове в НСИ скандалният доклад се появява в този си вид, тъй като Инджова очаквала всеки момент да бъде сменена. "Не съм престъпник, който да бъде освобождаван за 10 минути, какъвто опит вече беше направен веднъж в живота ми", каза в отговор бившият служебен премиер на България от октомври 1994 - януари 1995 г. "Няма да позволя да излизам от този институт през задната врата", допълни тя.

Инджова съобщи, че "на планински сбирки се взимат решения определени съученички да бъдат настанявани там, където Европа вече иска конкурси с участие на представители на Евростат".

От 8 месеца върви проверка на дейността на НСИ. Тя е трябвало да приключи в понеделник, но е удължена с още 8 дни. "Какво очакват да се случи през това време? Да консумирам нарушение ли? Аз не консумирам власт, за да консумирам нарушение", каза Инджова.

Това са необосновани твърдения

Марияна Коцева, зам. ген. директор на Евростат, бивш председател на НСИ


Това не е професионалният доклад, който очаква Евростат, а някаква съвкупност от необосновани твърдения. И в момента страницата на "Преброяване 2011" е активна. Там са качени всички документи, свързани с него, може да се види методологията, както и докладът на Централната преброителна комисия, анкетната карта, процент на отговорили. Аз нямам никакви притеснения за данните от преброяването и за методологията. Оттук следва България да изпълни задължението си към Еврокомисията и да представи националния си доклад до 31 март 2014 г. След това Евростат, както за всички останали страни, ще се произнесе за качеството на данните. А това е нещо, за което нямам никакви притеснения. Това, което е трябвало да направя като председател на НСИ, съм го направила. Работата е приключила, публикувани са резултатите и те са приети от Министерски съвет. В момента съм служител на Европейската комисия и си изпълнявам задълженията. Евростат е професионална институция със строги процедури. Ние работим с документи, а не с квалификации. В момента, когато получим документацията от България, ще се произнесем за качеството на данните от преброяването.

Пропуските не засягат изборите

Сгрешеното преброяване през 2011 г. няма да окаже влияние на избирателните списъци на ГРАО, смятат от НСИ. Промени в ГРАО се правят само въз основата на документи. За да се отпише човек от този регистър, защото заминава в чужбина, той трябва сам да заяви това. В същото време тези българи имат право да гласуват и няма основания да бъдат заличени от избирателните списъци. За разлика от тях отчетеното от НСИ постоянно население трябва да е изчистено от лицата, които са в чужбина повече от една година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай