Ехнатон и Моисей - двете лица на монетата

Археолозите откриха изгубения златен град в пясъците на Луксор

Ехнатон и Моисей - двете лица на монетата | StandartNews.com
  • Защо най-загадъчният фараон е изоставил своята столица и е сменил религията?
  • Археолозите откриха изгубения златен град в пясъците на Луксор

 

Фараон Аменхотеп IV или Ехнатон (Угоден на Атон) е една от най-загадъчните личности в древната египетска история. Той е известен като фараона революционер, защото загърбва старите египетски богове и възвестява властта на бог Атон. Някои изследователи го свързват с Моисей, като част от тях отиват и по-далече, смятайки, че Ехнатон всъщност е Мойсей. Това, естествено, противоречи както на християнството, така и на еврейските вярвания. Но е факт, че птоломеевият историк египтолог и първосвещеник на Хелиополис - Мането, който е написал Историята на Египет (Aegyptiaca) около III век пр. Хр., свързва Мойсей и Ехнатон, живеещи в един и същи период. Той дори заявява, че Моисей (чието име е Озарсеф, в чест на бог Озирис) е получил по-голямата част от своето образование при Ехнатон и е помогнал да се установи новата монотеистична религия на бога слънце - Атон.

Откритието

Всички тези мистерии, които археолозите и историците се опитват да разгадаят, се крият под пясъците на Луксор. Там археолозите откриха град на 3000 години. Значението на откритието е съпоставимо с откриването на гробницата на Тутанкамон, който впрочем е син на Ехнатон и това е доказано с ДНК анализ на мумиите им. Експедицията на Захи Хауас, един от най-големите специалисти по египетска история, обяви откритието за едно от най-важните за столетието. Между другото, догодина ще се честват 200 години от откриването на гробницата на Тутанкамон, която е истинска съкровищница на изключително добре запазени артефакти.Градът, който малко по малко изплува от пясъците, е основан от един от най-великите владетели на Египет - Аменхотеп III, управлявал Египет от 1391 до 1353 г. пр. н. е. Този град е бил активен по време на управлението на фараона и неговия син, известният Аменхотеп IV, Ехнатон. Градът е бил най-голямото административно и индустриално селище през епохата на Египетската империя на западния бряг на Луксор. Историята разказва, че той е бил изоставен и столицата се преместила в Амарна. Но дали това се е случило и най-вече - защо се е случило, е въпросът, който учените тепърва ще се опитват да разберат.

Как са живели египтяните

Освен всичко, свързано с Ехнатон, археолозите за първи път попадат и на находки, които показват как са живеели древните египтяни, тъй като градът е изключително добре запазен в пясъците. Археологическите пластове са недокоснати от хилядолетия. Селището е датирано с помощта на йероглифични надписи, намерени върху съдове за вино, както и пръстени, скарабеи, керамика и глинени тухли с печата на картуша на цар Аменхотеп III. Открити са пекарна и голяма кухня с фурни и керамика за съхранение на храна. Намерена е и административна и жилищна зона, оградена от зигзагообразна стена с един вход, вероятно от съображения за сигурност, много инструменти, използвани за предене и тъкане. Намерени са и шлаки от производството на метал и стъкло.Археолозите се надяват, че намирането на изгубения град е само началото на още по-големи открития. Те вече са разпознали групи гробници, до които се стига през "стълби, издълбани в скалата", с подобна конструкция на тези, открити в Долината на царете. Надеждата е, че ще попаднат на недокоснати гробници, пълни със съкровища, тъй като е известно, че повечето са били разграбени още в най-древни времена.

Владетелите се местят в Амарна

"Откриването на Изгубения град не само ще ни даде поглед върху живота на древните египтяни по времето, когато империята е била най-богата, но и ще ни помогне да хвърлим светлина върху една от най-големите загадки в историята: защо Ехнатон и Нефертити са решили да се преместят в Амарна", коментира Бетси Брайън (Betsy Brian), професор по египтология в Университета "Джонс Хопкинс" в Балтимор, САЩ.Историята разказва, че градът е изоставен и столицата се премества в Амарна. "Но дали се е случило и защо, предстои да разберем", допълва Брайън.А личността на фараона Ехнатон си остава една от най-големите загадки в историята на Древен Египет. Изследователите са открили три гробници, посветени на него, но вместо отговори на въпросите си, получават само нови загадки. Все пак гробниците хвърлят светлина около живота на загадъчния фараон.Аменхотеп IV се различава от предишните фараони, тъй като е бил революционер, интелектуалец и обичал философията. Той реформирал напълно египетските религии, като прехвърлил вярата от Амон РА към единствения истински бог Атон (слънчевия диск), създавайки първата монотеистична религия. След това променил името си на Ехнатон, което означава "Славата на Атон". Ехнатон построил град Ахенатон, известен днес като Амарна, в чест на бога Атон. Градът е бил необикновен, с огромни сгради и храмове, дворци и градини и е бил използван като център за нападение над старата египетска религия и нейните последователи - нещо, което ядосвало много хора.Откриването на златния изгубен град е колкото мистериозно, толкова и интересно за историците. Древните египтяни са смятали, че Изтокът е за живите, а Западът - за мъртвите. Затова и фараоните са погребвани на западния бряг. Но изгубеният град е бил жив и се намира на запад. Това вероятно пак е свързано с философията на Ехнатон, че има живот след смъртта, но няма отвъден свят, защото светът е един.

Издължени глави и малки тела

Съдбата на фараона еретик и красивата му съпруга Нефертити, както и на детето фараон Тутанкамон, вълнува не са археолозите и историците, но и любителите на древни истории. Сведенията как и защо Ехнатон се отказал от исконната религия, защо е преместил столицата и как е протекъл животът му, са доста оскъдни, защото след неговата смърт делото му е било заличено.Въз основа на описанието на Хелиополис Мането и като се има предвид как мистериозно е изчезнал, има хора, които вярват, че Моисей всъщност е Ехнатон, защото той се е изправил срещу всички дълбоко почитани традиции на Египет и се е опитал да установи нова религия. Друга версия, естествено не в рамките на официалната наука, е, че двамата с жена му имали необичайни физически характеристики. На малкото запазени изображения те са нарисувани със странно издължени глави и малки тела. Лицето на Ехнатон също е необикновено продълговато. Всички тези доказателства са накарали мнозина любители на конспирации да приемат, че Ехнатон и Нефертити не са обикновени хора, може би дори не човеци. Може би те са били извънземни, или са били свързани с единствения "истински бог", заповядал им да създадат около него религия, която по-късно Моисей отнел от Египет и започнал да проповядва сам. Това, разбира се, са догадки и хипотези, които може би ще бъдат разгадани в бъдеще.

Кого застига древното проклятие

Откривателят на изгубения град Захи Хауас не се страхува от проклятието на фараоните, защото е египтянин и защото разкрива тайните на древния Египет с огромна любов и уважение. Не такава обаче е съдбата на откривателите на гробницата на Тутанкамон, която е намерена и отворена на 6 ноември 1922 година. Магическата природа на проклятието също се отрича от науката, обаче фактите след срещата с погребалната маска на фараона говорят сами за себе си. Лорд Джордж Хърбърт Карнарвън, който финансира експедицията, умира само 4 месеца след като отпуска парите. Няколко дни след него умира и археологът Артур Мейс, след това и рентгенологът Арчи Рейд. Месеци след Рейд си отива от този свят американецът Джордж Гоулд, който също влязъл във фараонската гробница. През 1928 г. неочаквано умира и секретарят на Хауърд Картър, откривател на гробницата на Тутанкамон - Ричард Бартел. Две години по-късно, през 1930 г., почива доведеният брат на Хауърд Картър, а след него и вдовицата му. Хауърд Картър умира последен, само шест месеца преди началото на Втората световна война.Тревожни факти. Но археолозите вярват, че проклятието на фараоните застига само онези, които с неуважение са нарушили покоя на душите им.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай