Дяволският петък 13 носи катастрофи

Хората карат по-малко коли, но се блъскат повече, във Формула 1 няма болид № 13

Дяволският петък 13 носи катастрофи | StandartNews.com
  • Тамплиерите, император Клавдий, Юда и Адам и Ева в дъното на най-разпространеното суеверие
  • Хората карат по-малко коли, но се блъскат повече, във Формула 1 няма болид № 13

13 август 2010 г. 13-годишно момче е ударено от мълния в Съфолк, Великобритания. Колкото и невероятно да звучи, това се е случило в 13 часа и 13 минути. Но чудото не свършва дотук. Детето се разминава само с леки изгаряния...

Това е една от невероятните истории за дяволския ден, който вълнува мислите на човечеството от прастари времена.

Защо датата се смята за фатална? Най-разпространената версия е свързана с проклятието на тамплиерите. На 13 октомври 1307 г. хиляди рицари са заловени и изтезавани по заповед на папа Климент V и френския крал Филип Хубави, а най-великият средновековен християнски военен орден е разбит и ограбен. Когато 7 години по-късно синеокият Хубавец изгаря великия магистър Жак дьо Моле на кладата, легендарният рицар проклина френския крал, съветника му Гийом дьо Ногаре и папата до една година да се явят пред Божия съд. Така и става.

Други обаче вярват, че фатализмът тръгва още от отравянето на римския император Клавдий с гъби. Блюдото на смъртта му поднася през 54 г. неговата четвъртата съпруга Агрипина. Трети направо връщат лентата към Христос, който е разпнат в петък, като никой не може да е категоричен, че денят не е бил 13-ият от месеца. А преди това, на Тайната вечеря седели 13 души – 12-те апостоли и Исус Христос. Малко по-рано масата напуска 13-ят апостол – Юда. Затова и до днес във Франция никой не кани 13 гости вечеря. В случай, че на трапезата случайно се окажат 13, има професионални гости, които се канят, за да спасят положението. Поверието се спазва стриктно, макар че всъщност идва от индусите. От древни времена те смятали, че ако на вечеря се съберат 13 души, следва нещастие.

Разбира се, не липсват и фаталисти, които пращат раждането на суеверието още в Райската градина като са абсолютно убедени, че именно в петък, 13-и, изкусителката Ева е подала на Адам забранената ябълка на познанието. Това също не е случайно. От прастари времена числото 13 е свързано с женското начало, защото отговаря на броя на лунните цикли в годината – 13 умножено по 28 дава 364 – една година.

От 2019 г. пък целият свят свързва дяволския петък с коронавируса, изтъквайки факта, че именно в петък, 13 декември 2019 г. дойде шокът за първите заразени в китайската провинция Ухан. Пандемията промени всичко - икономиката, производството, доставките.

Където и да е заровен коренът на суеверието, то е широко разпространено по целия свят. Има поне един петък, 13-ти, всяка година, но никога повече от три на година. Всеки месец, който започва в неделя, съдържа петък, 13-и, и това се случва поне веднъж във всяка календарна година.

Всеки път, когато годината започне в четвъртък, месеците февруари, март и ноември имат петък 13-и. Това ще се случи 11 пъти през 21 век.

Една от версиите за произхода на суеверието произхожда от скандинавската митология. Според легендата 12 богове се събрали да пируват във Валхала. Непоканеният 13-и бог на разрушението Локи се появил на празненството и подмамил слепия бог на тъмнината Ход да убие Балдур, бога на радостта и веселието. След убийството на Балдур Земята потънала в мрак и тъга.

В древен Рим магьосниците се събирали на групи по 12. Вярвали, че 13-ят човек е олицетворение на Дявола.

В литературата за първи път връзката между петък, 13-и, и лошия късмет прави Чосър в "Кентърбърийски разкази", където се казва: "И цялото това нещастие се стоварва в петък".

Гениалният италиански композитор Джоакино Росини смятал петъците и числото 13 за нещастни. По случайност или не умира в петък, 13 ноември 1868 г.

Майсторът на трилъра Алфред Хичкок, който пък е роден на 13 август 1899, петък, прави своя режисьорски дебют през 1922 година с филм, наречен „Номер 13“. За нещастие лентата била прокълната от самото начало и поради финансови проблеми не видяла бял свят.

Най-суеверни са американците. Повече от 80% от небостъргачите в САЩ нямат 13-и етаж. По примера им в много сгради по света след 12-и се появява направо 14-и етаж.

Американците масово отказват да си купуват къщи на "фаталния" номер, затова и в много US-гладове улиците нямат № 13. Във Флоренция изкуството за заобикаляне на злото число е стигнало своя връх. Там къщите между номер 12 и 14 се намират на номер 12 и половина.

В някои американски и британски хотели липсва стая номер 13, а в самолетите на различни компании място 13 е забранено.

Но най-фаталният петък за нюйоркчанина Даз Бакстър се оказва 13 август 1976 г. Скован от суеверие, той остава в леглото у дома си, твърдо решен да не прави нищо. Но... подът на апартамента му пропада и Бакстър намира смъртта си.

В петък, 13 април 1970 г., експлозия на кислороден резервоар обърква плановете на совалката Аполо 13 за кацане на Луната. Тя е изстреляна от ракетна площадка номер 39 (13 х 3). Екипажът, оцелял по чудо, се завръща на Земята. Любителите на цифрите ясно съзират черна прокоба – сумата от цифрите в датата на излитане на ракетата (11.04.70) е 13. Часът на изстрелване на Аполо 13 е 13:13 американско време.

Случайно или не във "Формула 1" няма болид с номер 13. А през 1993 г. изследователи са установили, че в дяволския ден по-малко хора шофират автомобилите си, но въпреки това стават повече катастрофи. По тази или друга причина от 1995 г. Финландия е посветила един петък, 13-и, в годината на Националния ден на произшествието. Той има за цел да повиши информираността за безопасността - по пътищата, у дома и на работното място.

Изумително е, но имената на някои от най-известните серийни убийци съдържат 13 букви: Jack the Ripper, John Wayne Gacy, Charles Manson, Jeffrey Dahmer, Theodore (Ted) Bundy и Henry Lee Lucas.

Суеверията за фаталния петък са толкова силни, че отиват дори в бъдещето. На 13 април 2029 година, опасният астероид Апофис ще премине близо до Земята, като при откриването му през 2004 г. се смяташе, че съществува вероятност, макар и малка, да я удари. Днес вече можем да дишаме спокойно. Последните изчисления сочат, че той няма да докосне нито Земята, нито Луната.

Едноименен кораб изчезва безследно

Британците разказват уникална легенда. В края на 18 век страхът от петък 13-и станал толкова разпространен сред англичаните, че властите на Острова решили публично да докажат абсурдността на суеверието. Построили кораб, който бил наречен „Петък“. Строителството му започнало в петък, 13-и. На вода бил спуснат също в петък, 13-ти и излязъл в открито море отново в петък, 13-и. Оттогава никой не видял кораба и не чул вест от екипажа.

С петък, 13-и, е свързано и едно от най-големите корабокрушения на 20 век. През 1907 година един от най-големите за времето си кораби – построената през 1902 годна седем мачтова шхуна “Томас Лаурсон”, се разбила.

Денят на обесването

Петък е бил наричан Деня на обесването, тъй като е било обичайно в този ден да се екзекутират престъпници. Стъпалата до ешафода са били 13, също толкова са били врътките на възела на бесилото, 13 пенса се заплащали на палача. Американският пират Албърт Хикс е бил обесен в петък на 13 юли 1860 г. Той е признал, че през живота си е убил 100 души.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай