Дърветата са като хората – помнят, страхуват се, самоубиват се

8 неизвестни факта за тях ще ви накарат да ахнете

Дърветата са като хората – помнят, страхуват се, самоубиват се | StandartNews.com

Ние, хората, приемаме дърветата за даденост и изобщо не си даваме сметка, че те са като нас – живи същества, които помнят, страдат и дори могат да убиват. Въпреки неподвижността си, те живеят много интензивен, наситен и интелигентен живот. Наскоро учените откриха много интересни факти за тях. Разказа ги сайтът „Новото познание”. Ето 8  неща, които не знаем за дърветата.

1. Дърветата могат да общуват

Според френския ботаник Франсис Хале, посветил повече от половин век на изучаването на дърветата, те общуват посредством миризми.

За предаване на информация те комбинират различни миризми така, както ние правим фрази от отделни думи.

Дърветата адресират своите послания едно към друго, както и към насекомите и дори към тревопасните животни.

2. Могат да се защитават

Когато ги нападнат, дърветата изпращат сигнал за тревога, като отделят специални ароматни ферменти, на които техните „събратя“ реагират.

При това листата на дърветата придобиват неприятен токсичен привкус, за да отпъдят тревопасните животни.

3. Предават си храна

Според професора по екология Сюзан Симард, дърветата могат да си предават едно на друго основни хранителни вещества, което помага на някои от тях да оцелеят.

Благодарение на мрежи, създадени от симбиотични гъби, възрастните дървета в горската екосистема подхранват младите растения и им предават въглерод и вода.

Сюзан Симард е представила теория за т.нар. „матриархи“ − ако майчиното дърво умре, шансовете за оцеляване на младите значително намаляват.

4. Дърветата могат да спят

Подобно на хората, дърветата почиват през нощта, доказа съвместен екип от австрийски, финландски и унгарски изследователи.

За целта учените прибягнали до лазерно сканиране с инфрачервена светлина, която се отразява от листата. Оказало се, че през нощта всички дървета отпускат клонки, променяйки при това и позицията на листата.

Промените не са много големи: дървета със средна височина 5 метра отпускат клонките си само на 10 сантиметра. Този процес, обаче, е систематичен.

5. Дърветата могат да лекуват себе си

Дърветата се лекуват сами. Съществува механизъм, който позволява на дървото да изолира повредената част.

При локални увреждания то максимално бързо блокира жизненоважни проводящи системи и отделни участъци спират да получават дървесни сокове и вода.

В резултат, ако вредоносни микроорганизми попаднат в „раната“, те няма да могат да се разпространят по цялото растение.

6. Дърветата използват услугите на телохранители

Дърветата имат и средства за защита. Има дървета, които „наемат“ като телохранители цяла войска насекоми.

В тропическите гори на Африка и Южна Америка расте вид акация, осигуряваща оптимални условия за живот на мравките: растящите по нейното стебло мощни шипове са прекрасно убежище за тях, а специалният нектар, изработван от растението, е хранителна смес.

От своя страна, мравките пазят растението, като нападат други насекоми и дори тревопасни животни.

7. Дърветата чувстват и помнят

Американският учен Клив Бакстер експериментално доказа, че растенията реагират на човешките постъпки и мисли.

По време на експеримента едно от растенията било стъпкано в присъствието на друго, към което предварително прикрепили полиграф.

След това в стаята, където бил „свидетеля на престъплението“, започнали един по един да влизат хора.

Когато влязъл човека унищожил първия храст, устройството записало емоция на страх, а на останалите растението не реагирало.

След това ученият решил да изгори листата на дървото, за да разбере реакцията му. Но още щом помислил затова, датчиците показали, че растението е в паника.

8. Дърветата са безсмъртни, но могат и да се самоубият

Учените твърдят, че дърветата могат да живеят практически вечно − те умират от паразити, болести и най-вече − от човешката дейност. Но се оказва, че дърветата са способни и да се самоубият.

На Мадагаскар растят гигантски палми-самоубийци. Те изразходват цялата си жизнена енергия за цъфтежа, който завършва цикъла на тяхното съществуване.

След като изпълнят дълга си за размножаване, палмите умират. Хората узнали за това сравнително наскоро поради доста дългия живот на растението − до 100 години.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор САТНДАРТ
Коментирай