Дракула пишел на български

Той е бил държавник, който притежава визионерски и реформаторски почерк, разкрива в книга проф. Николай Овчаров

Дракула пишел на български | StandartNews.com
  • Той е бил държавник, който притежава визионерски и реформаторски почерк, разкрива в книга проф. Николай Овчаров

Дракула е потомък на български боляри. Той е говорел и пишел на чист български едик. Това доказва новата книга на археолога проф. Николай Овчаров „Дракула – българската версия, която бе представена днес.

В нея на базата на стотици средновековни документи се доказва, че господарите на Влахия и Молдова през ХV-ХVІ в. пишат и мислят на български език. Те са потомци на българските боляри от ХІV в., управлявали земите на север от Дунав до Карпатите и в пространството между реките Дунав и Днестър. След падането на България под османска власт в края на това столетие именно те приемат стотици боляри, писатели и художници, бягащи от властта на иноверците. Те развиват неимоверно държавността и културата в княжествата Влахия и Молдова. Така се появява явлението „България след България”, защото именно тези княжества продължават много успешно българските държавни и културни традиции.

Може би най-известен сред влашките господари е Влад ІІІ Цепеш по прякор Дракула. Той е един от най-последователните борци срещу османската напаст. Неговите врагове го мразят и го обвиняват, че пиел кръвта на противниците си. Именно върху тази неправдоподобна теза ляга и романът на Брам Стокър Дракула, който поражда мита за вампиризма на влашкия господар.

Огромният интерес в света към Дракула създава т. нар. „Дракула-туризъм”. Хиляди хора пристигат в Румъния, за да видят измисления замък Бран край Брашов. Всъщност столица на Влашкото княжество е днешния румънски град Търговище, където има много запазени средновековни дворци и църкви.

В България също могат да се открият следи от легендарния Дракула. През последните години екипът на проф. Николай Овчаров разкрива крепостта в Свищов, където е документално известно, че Влад ІІІ Цепеш е резидирал през зимата на 1462 г. След пълното й разкриване тя ще се превърне в привлекателно място за културно-историческия туризъм у нас. А ще е много добре, ако направим съвместна туристическа дестинация с Румъния, посветена на легендарната историческа личност.

Ето как видният български историк проф. Пламен Павлов представя книгата на проф. Николай Овчаров:

„Ако трябва с няколко думи да представим новата книга на проф. Николай Овчаров, те биха били: „Истината за истинския Дракула“! Този акцент на понятието „истина“ е уместен, тъй като случаят с прочутия владетел на средновековна Влахия наистина е уникален! Историческият Влад Цепеш Дракула нито е „трансилвански граф“, още по-малко „вампир“, какъвто си остава и досега в съзнанието на милиони хора по целия свят… Дори и изключителната му жестокост не е чак толкова изключителна, поне не и според средновековните „стандарти“. Увлекателният разказ на нашия известен историк и археолог ни среща с държавник, който притежава визионерски и реформаторски почерк, с един смел и способен военачалник, непримирим борец срещу османската експанзия. И не на последно място, с продължител на средновековните български държавни и културни традиции, с човек, който е мислел, говорил, писал и издавал държавни актове на български! Българският прочит на личността на Влад Дракула, както и на влашките и молдовските владетели преди и след него, не е патриотично пристрастие – такава е истината, напираща от средновековните документи. Време тази истина да бъде заявена категорично – не за да „отнемаме“ Дракула или когото и да било от нашите съседи, а за да проумеем, и то заедно, колко дълбоки са общите ни корени.

Приятно четене, драги читателю!”

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай