Днес е ден за скръб и покаяние

Днес е ден за скръб и покаяние | StandartNews.com

В храма се издига гроб Христов, миряните минават под него

Разпети петък най-тежкият ден за Божия син. Едновременно тъжен, но и велик. Велик е, защото Христос ни изкупва от смъртта и ни дарява вечен живот, а е тежък, защото човеците се оказват убийци на своя Създател. На днешния ден след дългите часове на бичуване и унижения, които Исус трябвало да изтърпи пред тълпата, Пилат казал: "Давам ви Исус. Вие можете да правите с Него каквото искате." След тези думи страданията на Спасителя продължили към своята кулминация. Фарисеите и еврейските първенци ликували. За да се подиграят с "Царя на Юдея", римските войници короновали Исус с трънен венец и го наметнали с червена дрипа, вместо плащаница. Стоварили тежкия кръст върху раменете му и го повели по Пътя на страданието. С крясъци и хули тълпата тръгнала след римските войници.

На хълма Голгота край Ерусалим, когато Христос бил разпнат, над земята внезапно се спуснал мрак. Според библейския текст, макар че бил още светъл и горещ ден, станало толкова тъмно, че хората едва се виждали един друг. Настъпили смут и страх. Мъките на Изкупителя, прикован към кръста, продължили с часове. Последното, което казал Исус, било:

Господи, прости им! Те не знаят какво правят!

Предавам духа си в твоите ръце". Като произнесъл тези думи, Той издъхнал. Тогава, според библейското предание, земята се разтресла, и тежката завеса в Ерусалимския храм се разкъсала на две. Присъстващите се разбягали. Много от тях съжалили, че искали смъртта му и повярвали, че на кръста наистина е бил Син Божий.

На Велики петък през деня не се служи Света литургия, защото в този ден сам Господ е принесъл себе си в жертва, а се извършват Царските Часове. Преди началото на службата, на специално издигнато място в средата на храма се издига символичен гроб Христов, украсен с цветя, а

на престола се поставя Плащаницата

- платът, с който е било завито мъртвото тяло на Христос след свалянето му от кръста. Тя представлява парче плат, на което е извезан образът на положения в гроба Спасител. Изнася се по следния начин: певецът застава пред северната врата на олтара и започва бавно да пее. След него върви свещеникът и други църковнослужители, които носят светата плащаница.

Поклонението пред нея продължава две денонощия, до късно в събота вечер, когато тя се внася обратно в олтара - минути преди пасхалното шествие. Богомолците минават под символичния гроб Христов, целуват кръста в израз на скръбта и разкаянието си.

В предпоследния ден от Страстната седмица постът е особено строг. Църквата повелява тогава да не се яде и да не се пие дори вода. Народът казва, че на Велики петък и пиле не пее, и гнездо не вие. Всяко дихание страда заедно с Богочовека, съпричастно на Неговата смърт и погребение. По традиция на днешния ден не се похваща къщна или полска работа. Християните се обръщат към себе си, за да се покаят и пречистят помислите и душата си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай