Димитров: Невъзможно е София да се спаси от градушка

Димитров: Невъзможно е София да се спаси от градушка | StandartNews.com

Враца. "София няма ракетни площадки, които да я защитават. Дори и да имаше такава възможност, абсолютно е забранено да използването на ракети над населените места, над обекти като АЕЦ „Козлодуй", над военни летища. Това не съществува никъде по света". Това заяви Румен Димитров – главен специалист „Информационно и техническо обслужване" в Агенцията за борба с градушките, в сутрешния блок на ТВ7. Той бе категоричен, че е невъзможно столицата да бъде спасена от градушка.

Борбата с градушките се реализира след множество наблюденията на облаците и тяхното развитие, каза Димитров. И уточни, че принципът за предотвратяване на градушки е много прост.

„Ако има вече образуван град, какъвто бе случаят на 8 юли, ние не можем да направим нищо – просто ще трябва да го изчакаме да се извали. Един цикъл на градообразуване продължава около 10-15 минути. След това има изваляване, но следва нов при силните области, т.е. ние започваме да предотвратяваме по-нататъшното разпространение на градовия процес. За да се образува градово зърно, трябва да има леден кристал, около който да стане замръзването. В естествени условия те са много малко на брой. Образуват се ледени кристали и благодарение на влагата започват да нарастват, докато ги държи възходящият поток, и след това започват да падат", каза специалистът.

Нашият принцип е да вкараме огромен брой ледени кристали, около които да кристализира влагата в облака, да се образуват много на брой, но малки ледени кристали, да не могат да нараснат и да паднат като ситна градушка или като дъжд, продължи Димитров.

Обхватът на противоградните ракети е средно 7 км и зависи от ъгъла, на който се изстрелва ракетата. Колкото по-близо е облакът до ракетната площадка, толкова повече се съкращава радиуса на обхвата на ракетата, стана ясно от Агенцията за борба с градушките.

Информацията от контролните центрове на Агенцията за борба с градушките се излъчва към „Гражданска защита", към Ръководство „Въздушно движение", към Института по хидрология и метеорология към БАН. Тя е достъпна и на сайта на агенцията, допълни Димитров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай