Понеделник,

Да те забележат за 60 секунди

От: Failed to load user -
3255
Да те забележат за 60 секунди
A
A
A

Първата минута от запознанството е по-важна от следващите месеци, отчитат експерти

Експерти от университета по психология във Вашингтон установиха точното време, за което произвеждаме най-важното и първо впечатление: то е най-много 60 секунди. Във всеки един момент, когато се запознавате с нови хора, стартира таймер, в рамките на който или трябва да се представите добре, или ще се наложи да положите къртовски усилия по-късно, за да промените начина, по който ви възприемат. Според психолозите, ако си направил негативно впечатление в първата минута, са необходими цели 3 месеца, за да промениш перцепцията на отсрещните. И обратното - свършиш ли си работата рано-рано, после може да полежиш на лаврите седмици наред. Причината е, че човешкият ум обича рационализациите, етикетирането, слагането в рамка - за да може изобщо да се справи с огромното количество информация, което анализира. И това негово качество може да подейства както във ваш ущърб, така и във ваша полза. Необходимо е само да усвоите няколко важни правила на първата среща - независимо дали е интимна, приятелска или работна. Ето кои са те.

1. Уверен като Меси пред гола

Вие сте направо разтреперани. Ситуацията е повече от напрягаща, от това интервю за работа зависи цялото ви бъдеще. В главата ви препускат объркани мисли и на моменти просто ви се иска да сте вкъщи и да се е свършило. Нито една от тези емоции обаче не трябва да се изписва на лицето ви. Колкото и да сте зле, демонстрирайте, че сте уверени като Меси пред гола. Отсреща трябва да усетят позитивни вибрации и човек, който си стои на мястото. Стиснете зъби във важния момент, пък после ще се обадите на приятелка да й поплачете на рамото.

2. Ще импровизирам

Това се учи с времето, но е задължителна част от майсторството да общуваш. Повечето хора усвоят десетина клишета, които ползват при първа среща, и цял живот не правят стъпка встрани от протокола. Да играеш на сигурно е най-сигурният начин да не се отличиш от останалите. Вместо умело да поддържате в главата си някои банални реплики, направете друго. Отпуснете мозъка си и слушайте внимателно какво ви се говори отсреща. На почти всяко чуждо изречение може да се намери оригинален отговор, а хората обичат да слушат неща, които оставят впечатлението като да са "родени на момента". За целта обаче ви трябват тренировки, както и безупречно изпълнение на точка първа - няма как да импровизирате, без да се чувствате уверени в себе си.

3. Не гледам настрани

Не отклонявайте и за секунда погледа си от очите на отсрещният. Специалистите по езика на тялото са забелязали следното: когато кажеш нещо и извъртиш очите си настрани, това неминуемо се тълкува от останалите като колебание в собствените ви думи и дела, и то в най-висша степен. Разбира се, не трябва и да впервате немигащ зомби поглед в човека, с който общувате - ще го изплашите или той ще си помисли, че не сте съвсем в час. Искреност, откритост, смелост - това показва погледът очи в очи. И абсолютно задължително е - махайте слънчевите очила! Няма нищо по-неприятно от това да общуваш с човек, чиито поглед е скрит от тъмни стъкла.

4. Изкуството да докосваш

Внимавайте: това е изключително сложно изкуство, което е по силите и техниката на малцина. Ако го усвоите обаче, ще сте номер едно. Разбира се, не става дума за онова съзаклятническо боцване с пръст по рамото, което те кара да се чувстваш като на боксов мач и постоянно да избягваш атаките на другия. А за начинът, по който се ръкостискаш, за уж случайните докосвания, станали "без да искаш". Това, разбира се, важи само за контакта с противоположният пол.
Установено е, че дългата прегръдка води до отделянето на невротрансмитера окситоцин, който намалява активността на амигдалата и понижава чувствително нивото на стреса.

5. Леката походка

Първото нещо, което другите забелязват, е силуетът. Ако той се движи тромаво в пространството, изглежда криво, поклаща се прекалено, и изобщо функционира извън нормата, човешкият мозък прави лоши предварителни изводи. Хората притежават подсъзнателна представа за умереност, която влияе на мисленето им, а вие трябва да я спазвате. Тук правилото е ясно: изправяйте гърба и раменете. Но гледайте да е естествено, защото иначе изглеждате като нелеп и изпъчил се като за снимка човек. Ако искате да постигнете перфектната походка, трябва да я практикувате ежедневно, а не да я прилагате "ад хок", само когато се налага.

Нека походката да е лека, не прекалено секси, но не и дървена.

6. Без "умряла риба" или "Менгеме"

Това важи най-вече за мъжете. За съжаление те се групират около два основни и доста неприятни начини за ръкостискане. Първият - тъй наречената "умряла риба", при която леко страхливо подаваш хлъзгава нещастна ръчица, и бързаш да се изхлузиш при първа възможност от този нелеп ритуал на здрависване, който просто мразиш. Другият вариант пък са уверените мъжаги, които държат да демонстрират силата на пола си с ожесточено ръкостискане - а докато трае мачовският жест, се учудваш, че все пак не си чул изпуквания на костички. Здрависвайте се леко, свободно, приятелски, без да минавате в която и да е от двете крайности.

7. Книгите учат на сладкодумие

Ето тук стана страшно. С горните задачи все пак ще се справите сравнително бързо. Но изкуството на сладкодумието е нещо, което се учи с години. И познайте как: с четене. И то не на книги за взаимопомощ, които ви обещават, че ей така за ден-два бихте могли да станете обаятелни оратори, а с цял вагон художествена литература. Когато през главата ви минат изреченията на най-добрите писатели (и това не са Стефани Майър, Дан Браун и Хорхе Букай) вие самите ще се почувствате в много по-комфортна словесна зона. А онова, върху което може да работите технически е премахването на паразитните думички - "такова", "в смисъл", мекия акцент и пр. Впрочем, започнете с "Реторика"-та на Аристотел - може да ви е от помощ.

8. Комплиментът

Трябва да се прави по-различен начин от този, който сте използвали до момента. Най-голямата грешка при прилагането на комплименти е те да бъдат на общо основание - от типа "изглеждаш добре". Много по-ефектно е да похвалите някакъв детайл - да кажем от облеклото на другия и начинът му на поведение. Обица, бижу, специфика на усмивката, дума, която си чул и ви е направила впечатление. Това веднага се разчита по различен начин от отсрещният. В първия случай ти си просто средностатистически ласкател, а във вторият си изключително наблюдателен човек, който има око за малките неща.

9. Разчупването на леда

Звучи лесно. Как обаче от официални разговори постепенно да преминеш към приятелски тон? И кога е точният момент, когато от "вие" да прескочиш към "ти"? Разбира се, няма схема, която да следвате. Номерът е да следите внимателно другият и да усетите кой е моментът, в който, да кажем, можете да поканите колега от офиса на бар, вместо на ежедневните скучни обяди по време на почивката. Поне сред целокупното българско население обаче съществува и друг проблем, за който трябва да предупредим: прекаленото избързване и едно преждевременно родено: "Ко стаа пич", съчетано с фамилиарно потупване по рамото. Просто спрете да правите това!

10. Слушайте

Ърнест Хемингуей е казал: "Обичам да слушам. Научил съм много от слушането. Повечето хора никога не слушат." Това наистина е така. Не бъдете като повечето хора - не чакайте с нетърпение събеседникът ви да спре да говори, за да дойде вашият ред. Потиснете егото си и се вслушайте в това, което ви се казва и реагирайте според него: задайте уточняващ въпрос, поинтересувайте се, ако трябва просто бъдете любезни. За много хора разговорът е просто изчакване на другият да свърши, за да се опиташ да кажеш какво мислиш. Това е дефект, от който страдат 99 % от хората. Минете на страната на слушащите и ще видите колко повече врати ще се отворят. Добрият слушател е просто незаменим. Психолозите отдавна са отчели, че няма по-голяма радост за един човек от това да усети, че е бил разбран.

А за финал една малка тайна: винаги, когато говорите с някого, използвайте името му в изречението. Няма по-приятно нещо за всеки човек от звука на собственото му име.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички