Да те забележат за 60 секунди

Да те забележат за 60 секунди | StandartNews.com

Първата минута от запознанството е по-важна от следващите месеци, отчитат експерти

Експерти от университета по психология във Вашингтон установиха точното време, за което произвеждаме най-важното и първо впечатление: то е най-много 60 секунди. Във всеки един момент, когато се запознавате с нови хора, стартира таймер, в рамките на който или трябва да се представите добре, или ще се наложи да положите къртовски усилия по-късно, за да промените начина, по който ви възприемат. Според психолозите, ако си направил негативно впечатление в първата минута, са необходими цели 3 месеца, за да промениш перцепцията на отсрещните. И обратното - свършиш ли си работата рано-рано, после може да полежиш на лаврите седмици наред. Причината е, че човешкият ум обича рационализациите, етикетирането, слагането в рамка - за да може изобщо да се справи с огромното количество информация, което анализира. И това негово качество може да подейства както във ваш ущърб, така и във ваша полза. Необходимо е само да усвоите няколко важни правила на първата среща - независимо дали е интимна, приятелска или работна. Ето кои са те.

1. Уверен като Меси пред гола

Вие сте направо разтреперани. Ситуацията е повече от напрягаща, от това интервю за работа зависи цялото ви бъдеще. В главата ви препускат объркани мисли и на моменти просто ви се иска да сте вкъщи и да се е свършило. Нито една от тези емоции обаче не трябва да се изписва на лицето ви. Колкото и да сте зле, демонстрирайте, че сте уверени като Меси пред гола. Отсреща трябва да усетят позитивни вибрации и човек, който си стои на мястото. Стиснете зъби във важния момент, пък после ще се обадите на приятелка да й поплачете на рамото.

2. Ще импровизирам

Това се учи с времето, но е задължителна част от майсторството да общуваш. Повечето хора усвоят десетина клишета, които ползват при първа среща, и цял живот не правят стъпка встрани от протокола. Да играеш на сигурно е най-сигурният начин да не се отличиш от останалите. Вместо умело да поддържате в главата си някои банални реплики, направете друго. Отпуснете мозъка си и слушайте внимателно какво ви се говори отсреща. На почти всяко чуждо изречение може да се намери оригинален отговор, а хората обичат да слушат неща, които оставят впечатлението като да са "родени на момента". За целта обаче ви трябват тренировки, както и безупречно изпълнение на точка първа - няма как да импровизирате, без да се чувствате уверени в себе си.

3. Не гледам настрани

Не отклонявайте и за секунда погледа си от очите на отсрещният. Специалистите по езика на тялото са забелязали следното: когато кажеш нещо и извъртиш очите си настрани, това неминуемо се тълкува от останалите като колебание в собствените ви думи и дела, и то в най-висша степен. Разбира се, не трябва и да впервате немигащ зомби поглед в човека, с който общувате - ще го изплашите или той ще си помисли, че не сте съвсем в час. Искреност, откритост, смелост - това показва погледът очи в очи. И абсолютно задължително е - махайте слънчевите очила! Няма нищо по-неприятно от това да общуваш с човек, чиито поглед е скрит от тъмни стъкла.

4. Изкуството да докосваш

Внимавайте: това е изключително сложно изкуство, което е по силите и техниката на малцина. Ако го усвоите обаче, ще сте номер едно. Разбира се, не става дума за онова съзаклятническо боцване с пръст по рамото, което те кара да се чувстваш като на боксов мач и постоянно да избягваш атаките на другия. А за начинът, по който се ръкостискаш, за уж случайните докосвания, станали "без да искаш". Това, разбира се, важи само за контакта с противоположният пол.
Установено е, че дългата прегръдка води до отделянето на невротрансмитера окситоцин, който намалява активността на амигдалата и понижава чувствително нивото на стреса.

5. Леката походка

Първото нещо, което другите забелязват, е силуетът. Ако той се движи тромаво в пространството, изглежда криво, поклаща се прекалено, и изобщо функционира извън нормата, човешкият мозък прави лоши предварителни изводи. Хората притежават подсъзнателна представа за умереност, която влияе на мисленето им, а вие трябва да я спазвате. Тук правилото е ясно: изправяйте гърба и раменете. Но гледайте да е естествено, защото иначе изглеждате като нелеп и изпъчил се като за снимка човек. Ако искате да постигнете перфектната походка, трябва да я практикувате ежедневно, а не да я прилагате "ад хок", само когато се налага.

Нека походката да е лека, не прекалено секси, но не и дървена.

6. Без "умряла риба" или "Менгеме"

Това важи най-вече за мъжете. За съжаление те се групират около два основни и доста неприятни начини за ръкостискане. Първият - тъй наречената "умряла риба", при която леко страхливо подаваш хлъзгава нещастна ръчица, и бързаш да се изхлузиш при първа възможност от този нелеп ритуал на здрависване, който просто мразиш. Другият вариант пък са уверените мъжаги, които държат да демонстрират силата на пола си с ожесточено ръкостискане - а докато трае мачовският жест, се учудваш, че все пак не си чул изпуквания на костички. Здрависвайте се леко, свободно, приятелски, без да минавате в която и да е от двете крайности.

7. Книгите учат на сладкодумие

Ето тук стана страшно. С горните задачи все пак ще се справите сравнително бързо. Но изкуството на сладкодумието е нещо, което се учи с години. И познайте как: с четене. И то не на книги за взаимопомощ, които ви обещават, че ей така за ден-два бихте могли да станете обаятелни оратори, а с цял вагон художествена литература. Когато през главата ви минат изреченията на най-добрите писатели (и това не са Стефани Майър, Дан Браун и Хорхе Букай) вие самите ще се почувствате в много по-комфортна словесна зона. А онова, върху което може да работите технически е премахването на паразитните думички - "такова", "в смисъл", мекия акцент и пр. Впрочем, започнете с "Реторика"-та на Аристотел - може да ви е от помощ.

8. Комплиментът

Трябва да се прави по-различен начин от този, който сте използвали до момента. Най-голямата грешка при прилагането на комплименти е те да бъдат на общо основание - от типа "изглеждаш добре". Много по-ефектно е да похвалите някакъв детайл - да кажем от облеклото на другия и начинът му на поведение. Обица, бижу, специфика на усмивката, дума, която си чул и ви е направила впечатление. Това веднага се разчита по различен начин от отсрещният. В първия случай ти си просто средностатистически ласкател, а във вторият си изключително наблюдателен човек, който има око за малките неща.

9. Разчупването на леда

Звучи лесно. Как обаче от официални разговори постепенно да преминеш към приятелски тон? И кога е точният момент, когато от "вие" да прескочиш към "ти"? Разбира се, няма схема, която да следвате. Номерът е да следите внимателно другият и да усетите кой е моментът, в който, да кажем, можете да поканите колега от офиса на бар, вместо на ежедневните скучни обяди по време на почивката. Поне сред целокупното българско население обаче съществува и друг проблем, за който трябва да предупредим: прекаленото избързване и едно преждевременно родено: "Ко стаа пич", съчетано с фамилиарно потупване по рамото. Просто спрете да правите това!

10. Слушайте

Ърнест Хемингуей е казал: "Обичам да слушам. Научил съм много от слушането. Повечето хора никога не слушат." Това наистина е така. Не бъдете като повечето хора - не чакайте с нетърпение събеседникът ви да спре да говори, за да дойде вашият ред. Потиснете егото си и се вслушайте в това, което ви се казва и реагирайте според него: задайте уточняващ въпрос, поинтересувайте се, ако трябва просто бъдете любезни. За много хора разговорът е просто изчакване на другият да свърши, за да се опиташ да кажеш какво мислиш. Това е дефект, от който страдат 99 % от хората. Минете на страната на слушащите и ще видите колко повече врати ще се отворят. Добрият слушател е просто незаменим. Психолозите отдавна са отчели, че няма по-голяма радост за един човек от това да усети, че е бил разбран.

А за финал една малка тайна: винаги, когато говорите с някого, използвайте името му в изречението. Няма по-приятно нещо за всеки човек от звука на собственото му име.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай